Skip to main content

Εάν είσαι έγκυος και προτιμάς να αποφεύγεις το κέντρο της πόλης και γενικά τους πολυσύχναστους δρόμους με μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση, έχεις επιλέξει σωστά!

Μία νέα έρευνα επιβεβαιώνει την σχέση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με την αποβολή στους πρώτους τρείς μήνες της εγκυμοσύνης. Ο κίνδυνος αποβολής αυξάνεται κατά 50% στις έγκυες που εκτίθενται σε μεγάλες συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η Έρευνα

Η νέα αυτή έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα, στο επιστημονικό περιοδικό “Nature  Sustainability”.  Είναι μία μεγάλη επιστημονική έρευνα που διεξήχθει στην Κίνα, την χώρα που παρουσιάζει μεγάλα ποσοστά αποβολών στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αλλά έχει επίσης και υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Συγκεκριμένα αξιολογήθηκαν στοιχεία από 255.668 έγκυες γυναίκες, την χρονική περίοδο από το 2009 εώς το 2017 που ζούσαν στο Πεκίνο, την πρωτεύουσα της Κίνας.  Τα στοιχεία αυτά συσχετίστηκαν με την έκθεση των συγκεκριμένων εγκύων σε ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία έκθεσης της κάθε εγκύου, σε διοξείδιο του θείου και μονοξείδιο του αζώτου, βάση της τοποθεσίας εργασίας αλλά και διαμονής τους. 

Τα στοιχεία της έρευνας αυτής, επιβεβαιώνονται και με τα αποτελέσματα μιας άλλης βελγικής επιστημονικής έρευνας που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο, η οποία διαπίστωσε την ύπαρξη σωματιδίων άνθρακα στον πλακούντα γυναικών που εκτέθηκαν σε ατμοσφαιρική ρύπανση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Οι ερευνητές του βελγικού πανεπιστημίου Χάσελτ (Hasselt University), δημοσίευσαν την μελέτη τους στο επιστημονικό περιοδικό “Nature Communications”.  Μελέτησαν 5 πλακούντες από μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα και 23 πλακούντες από μωρά που γεννήθηκαν με κανονική διάρκεια κύησης.  Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε όλους τους πλακούντες ανεξαρτήτως της διάρκειας κύησης, βρέθηκαν σωματίδια αιθάλης, στον πλακούντα.

Διαφορές εντοπίστηκαν στα επίπεδα αιθανόλης στον πλακούντα βάση του τόπου διαμονής των εγκύων.  Αυτές που κατοικούσαν κοντά σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας είχαν μεγαλύτερα επίπεδα αιθανόλης από εκείνες που έμεναν σε απόσταση 500 μέτρα από αυτούς τους δρόμους.

 

Γιατί η Αποβολή ονομάζεται “σιωπηλή”;

Ονομάζεται “σιωπηλή” αποβολή καθώς συμβαίνει τους τρεις πρώτους μήνες της κύησης,  όπου το έμβρυο δεν έχει σχηματιστεί πλήρως ή έχει πεθάνει. 

Επειδή δεν υπάρχουν συμπτώματα, συνήθως γίνεται αντιληπτό στο υπερηχογράφημα (scan) των 12 εβδομάδων, καθώς ο πλακούντας και ο εμβρυϊκός ιστός δεν αποβάλλονται αλλά παραμένουν στην μήτρα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – Ο Τόπος Kατοικίας & Eργασίας έχει σημασία;

Στην έρευνα, συμμετείχαν και αξιολογήθηκαν γυναίκες από διαφορετικές περιοχές τόπου εργασίας και τόπου κατοικίας. 

Η έρευνα αξιολόγησε τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δηλαδή τα μικροσκοπικά σωματίδια PM2,5, διοξείδιο θείου, όζον, μονοξείδιο άνθρακα, που εκτέθηκε κάθε μέλλουσα μαμά σχετικά με την πιθανότητα “σιωπηλής” αποβολής.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, ο κίνδυνος για να παρουσιάσει μία γυναίκα “σιωπηλή” αποβολή κατά τους τρείς πρώτους μήνες της κύησης, αυξανόταν με την αύξηση των επιπέδων ρύπανσης της ατμόσφαιρας.

Το 6,8% των γυναικών που συμμετείχαν (17.500 γυναίκες), είχαν “σιωπηλή” αποβολή και το ποσοστό αυτό αυξάνεται για τις γυναίκες εκείνες που ζουν σε πιο μολυσμένες πόλεις.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ύπαρξη 10 μικρογραμμαρίων διοξείδιου του θείου ανά κυβικό μέτρο αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής κατά 41%.  Επιπλέον όσο αυξάνονται τα ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης ο κίνδυνος ανέρχεται στο 52%.

 

Γιατί έγινε αυτή η Έρευνα;

 

Αν και στο παρελθόν έχουν διεξαχθεί έρευνες σχετικά με την επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία της μέλλουσας μαμάς αλλά και του νεογέννητου, προβλήματα υγείας όπως πρόωρος τοκετός, νεογέννητο με πολύ χαμηλό βάρος, υπέρταση κύησης, προεκλαμψία, δεν υπήρχε έρευνα που να εξετάζει την σύνδεση της, με την αποβολή.

Στην νέα αυτή έρευνα, μελετήθηκε εκτενέστερα η σύνδεση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με την αποβολή.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου “Normal” του Πεκίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Λίτσιανγκ Ζανγκ (Liqiang Zhang), επισημαίνουν την σημασία αυτής της έρευνας καθώς τώρα μπορούν να μειωθούν ή και να προληφθούν πιθανά επιβλαβή αποτελέσματα εγκυμοσύνης.

Οι γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες πρέπει να προστατευτούν από την ατμοσφαιρική ρύπανση τόσο για την δική τους υγεία αλλά και του μωρού τους.

Σύμφωνα με τον Μαιευτήρα – γυναικολόγο και εκπρόσωπο του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων (Royal College of Obstetricians & Gynecologists), Πάτρικ Ο Μπράϊαν, με τα νέα ευρήματα της μελέτης αυτής, αυξάνονται συνεχώς τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την σχέση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία των μωρών ακόμα και κατά την ενδομήτρια ζωή τους.

Βέβαια η έκθεση μας στην ατμοσφαιρική ρύπανση μέσα στα πλαίσια της καθημερινότητας, είναι αναπόφευκτη αλλά θα πρέπει να γίνουν επιπλέον έρευνες για να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη σαφήνεια ο αντίκτυπος της στην εμβρυϊκή ανάπτυξη, προσθέτει ο καθηγητής Ο Μπραϊαν.

  • Εάν είσαι έγκυος πρέπει να αποφεύγεις την έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση π.χ. δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία οχημάτων και το κάπνισμα.

  • Τοξικά σωματίδια των χημικών ουσιών που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα μπορούν να διασχίσουν τον πλακούντα και να έχουν βλαβερές επιπτώσεις στο έμβρυο.

  • Το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού, κατοικεί σε πόλεις που η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνά τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Close Menu