Skip to main content

Συνηθισμένα γυναικολογικά προβλήματα πολλές φορές μας κάνουν να αναρωτηθούμε τι σημαίνουν και εάν πρέπει να δούμε τον γυναικολόγο.  Αποκωδικοποιήσαμε, τις πιο συνηθισμένες ενοχλήσεις μαζί με τις πιθανές αιτίες.  Αφιέρωσε 5 λεπτά για να μάθεις!

Αίμα ανάμεσα στις περιόδους

Εξαρτάται από την ηλικία, την συχνότητα που εμφανίζεται, την ποσότητα του αίματος και τις ημέρες του κύκλου που εμφανίζεται η αιμορραγία.

Αιτία: Εάν εμφανίσεις αίμα πριν την επόμενη περίοδο σου, τότε μπορεί να οφείλεται σε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ινομυώματα, πολύποδες (τραχηλικοί ή ενδομήτριοι).  Άλλες πιθανές αιτίες μπορεί να είναι η μη σωστή λειτουργία του αντισυλληπτικού χαπιού, καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.

Λύση:  Θα πρέπει να συμβουλευτείς τον γυναικολόγο σου, ιδιαίτερα εάν η εμφάνιση της αιμορραγίας συμβαίνει τακτικά.

“Πολύ αίμα” στην περίοδο σου

Η φυσιολογική διάρκεια και η ποσότητα του αίματος είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα αλλά ο μέσος όρος διάρκειας είναι 4-5 ημέρες.

Αιτία: Εάν έχεις ξαφνικά μεγάλη αιμορραγία στην περίοδο σου, ίσως να οφείλεται σε ινομυώματα, ενδομητρίωση, πολύποδα, σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα όπως χλαμύδια.

Λύση: Θα πρέπει να συμβουλευτείς τον γυναικολόγο σου, καθώς ίσως να απαιτείται αφαίρεση πολύποδα, ή σε περίπτωση ενδομητρίωσης να σου συστήσει την χορήγηση αντισυλληπτικών για την ρύθμιση του κύκλου.

 

Ακανόνιστες περίοδοι ή έλλειψη περιόδου

Ο φυσιολογικός κύκλος διαρκεί από 23 εώς 35 ημέρες, αλλά το πιο συνηθισμένο είναι ο κύκλος που διαρκεί 28 ημέρες.  Ο κύκλος ενδέχεται μερικές φορές να αποσυντονιστεί αλλά αν συμβαίνει συχνά τότε ίσως υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Αιτία: Μπορεί να οφείλεται σε απλούς παράγοντες όπως το στρες, η στεναχώρια, διακύμανση σωματικού βάρους, πιθανή εγκυμοσύνη, έκτοπη εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, προβλήματα στην λειτουργία του θυροειδή.

Λύση: Να συμβουλευτείς τον γυναικολόγο σου, και ίσως και τον ενδοκρινολόγο.

Πόνος στην περίοδο

Αν και συνήθως στις περισσότερες γυναίκες υπάρχει ήπιος ή μέτριας έντασης πόνος τις πρώτες ημέρες της περιόδου.

Αιτίες: Εάν συνήθως δεν πονάς ή ο πόνος είναι πολύ δυνατός, μπορεί να έχεις ενδομητρίωση, κύστες, πολυκυστικές ωοθήκες.

Λύση: Για την αντιμετώπιση του πόνου μπορείς να πάρεις μη στερεοειδή ή αντιφλεγμονώδη κατά την διάρκεια της περιόδου.  Επίσης, ανακούφιση προσφέρει και η χρήση θερμοφόρας καθώς κρατάς την κοιλιά σου ζεστή.  Σε συνεργασία με τον γιατρό σου μπορείς να πάρεις αντισυλληπτικά χάπια που βοηθούν στη δυσμηνόρροια.

Πόνος κατά την ερωτική επαφή

Η ενόχληση μπορεί να εμφανιστεί πριν ή κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και μπορεί να εντοπιστεί στην είσοδο ή στο βάθος του κόλπου.

Αιτία: Γρήγορη διείσδυση, έλλειψη φυσικής λίπανσης του κόλπου, φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας, ινομυώματα,  σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα χλαμύδια, καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ή του κόλπου.

Λύση: Ανάλογα με την αιτία, ο γυναικολόγος θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Αυξημένες κολπικές εκκρίσεις

Εάν οι εκκρίσεις είναι κοντά στις ημέρες ωορρηξίας τότε είναι φυσιολογικές αλλά εάν εμφανίζονται ξαφνικά και με ενοχλήματα τότε πρέπει να γίνει περαιτέρω διερεύνηση.

Αιτία: Οι κολπικές εκκρίσεις που συνδέονται με την ωορρηξία, είναι φυσιολογικές και υποδηλώνουν γονιμότητα.

Λύση:  Εάν παρατηρήσεις αλλαγή στις κολπικές εκκρίσεις που διαρκεί ημέρες και έχεις ενοχλήματα όπως φαγούρα, τσούξιμο, τότε ίσως υποφέρεται από κολπική λοίμωξη  όπως κολπίτιδα και θα πρέπει να κάνετε καλλιέργεια κολπικού υγρού.

  • Μην αφήσεις κάποιες ενοχλήσεις να επιμένουν, μην ντρέπεσαι μίλησε στον γυναικολόγο σου και μαζί θα βρείτε την λύση.

Close Menu