Skip to main content

Εάν είσαι έγκυος θα πρέπει να ενημερωθείς άμεσα για τους τρόπους προφύλαξης και αντιμετώπισης του νέου ιού γρίπης. Ο νέος κοροναϊός που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 στην Κίνα, έχει προκαλέσει παγκόσμια κινητοποίηση των οργανισμών υγείας αλλά και των κρατικών μηχανισμών για την αντιμετώπιση του, καθώς η εξάπλωση του γίνεται με ραγδαίους ρυθμούς και έχει περάσει και σε άλλες χώρες.

Τι είναι ο νέος Κοροναϊός;

Ο νέος αυτός ιός, είναι το νέο μέλος της οικογένειας των κοροναϊών, όπως οι ιοί SARS και MERS, και ονομάστηκε “2019-nCoV”. Σχεδόν όλοι μας κάποια στιγμή της ζωής μας έχουμε ή θα προσβληθούμε στο μέλλον από κάποιο ήπιο κοροναϊό.  Προκαλεί λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως πνευμονία και βρογχίτιδα.

Πως ξεκίνησε ο νέος Κοροναϊός & εξαπλώθηκε στους ανθρώπους;

Ο WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) ερευνά την προέλευση του, όμως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι προήλθε από φίδια και νυχτερίδες.  Οι επιστήμονες καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα, καθώς τα πρώτα επιβεβαιωμένα περιστατικά εμφανίστηκαν σε αγορά τροφίμων και ζωντανών ζώων στη πόλη Γουάν και τα χαρακτηριστικά του νέου κοροναϊού μοιάζουν με άλλους συγγενικούς ιούς που μολύνουν τα ζώα αυτά.

Η μέχρι τώρα επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι ο νέος αυτός ιός, ανέπτυξε την ικανότητα να “μεταπηδά” από τα ζώα στον άνθρωπο, από την μετάλλαξη του γονιδίου μιας πρωτεϊνης.  Αν ο ιός βρεθεί στα κόπρανα των ζώων σε μία τέτοια κινέζικη αγορά, τότε μέσω του αέρα, μπορεί να εισέλθει με την εισπνοή στο ανθρώπινο σώμα.

Ποιά είναι τα συμπτώματα του;

Τα συμπτώματα του μοιάζουν με αυτά του SARS.  Ο πυρετός, πονόλαιμος, συνάχι και ο βήχας είναι τα χαρακτηριστικά του, ενώ μπορεί να έχεις και δύσπνοια.  Τα συμπτώματα εμφανίζονται ανάμεσα στην δεύτερη ημέρα και στην δεύτερη εβδομάδα αφού “κολλήσεις” τον ιό.

Πώς γίνεται η διάγνωση και θεραπεία;

Επειδή τα συμπτώματα του είναι όπως της κοινής γρίπης, ο γιατρός πρέπει να κάνει κάποιες συγκεκριμένες εξετάσεις για να προσδιορίσει εάν πρόκειται για τον νέο κοροναϊό. Οι κινέζοι επιστήμονες αποκωδικοποίησαν το γονιδίωμα του νέου κοροναϊού και έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για να δημιουργήσουν τη θεραπεία που θα τον αντιμετωπίσει καθώς και το σχετικό εμβόλιο. 

Αυτή την στιγμή, δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά οι ασθενείς λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για τα συμπτώματα που παρουσιάζουν, έτσι ώστε να το αντιμετωπίσει μόνος του ο οργανισμός τους.  Συστήνεται ξεκούραση, λήψη υγρών, και φάρμακα για την αντιμετώπιση του πυρετού εφόσον απαιτείται.

Πώς μεταδίδεται;

Μεταδίδεται από τον αέρα με τα σταγονίδια του βήχα και του φταρνίσματος, με την σωματική επαφή, με την επαφή με μολυσμένα αντικείμενα όπως το πόμολο της πόρτας.

Κοροναϊός & Εγκυμοσύνη. Να ανησυχώ;

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι όταν μολύνονται με τους ήπιους κοροναϊούς, έχουν ήπια ώς μέτρια συμπτώματα, οι έγκυες αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου λόγω του μωρού.

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας είναι μειωμένο, συνεπώς ο οργανισμός της είναι πιο ευάλωτος σε επιπλοκές της γρίπης.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Infectious Diseases, τον Ιούνιο του 2019, οι έγκυες γυναίκες είναι 3,5 φορές πιο πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία από την γρίπη σε σχέση με τις γυναίκες που δεν είναι έγκυες.

Η γρίπη και τα συμπώματα της, όπως υψηλός πυρετός, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας τόσο στην μητέρα, όσο και στο μωρό και να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό.

Παρόλ’ αυτα όμως, δεν πρέπει να δημιουργηθεί πανικός αλλά πρέπει να υπάρχει περισσότερη προσοχή στην καθημερινότητα της εγκύου. 

Επίσης σε συνεργασία με τον γυναικολόγο σου θα πρέπει εάν δεν έχεις ήδη κάνει το εμβόλιο της γρίπης. (πάτησε εδώ για περισσότερα) Αν και δεν θα σε προστατεύσει από τον νέο κοροναϊό, είναι σημαντικό, ο οργανισμός σου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τους υπόλοιπους και πιο κοινούς ιούς της γρίπης. 

Πως να προστατευτώ;

Μερικά απλά βήματα προφύλαξης είναι:

Καλό πλύσιμο χεριών, συχνά και με διάρκεια τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Αποφυγή κλειστών χώρων με πολυκοσμία

Μην πλησιάζεις κάποιον ο οποίος βήχει ή φτερνίζεται

Καθάρισε και απολύμανε τακτικά επιφάνειες όπως πάγκο κουζίνας, και πόμολα.

 

  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δεν έχει δηλώσει κατάσταση πανδημίας ακόμα, καθώς δεν πληρούνται οι τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις: να μολύνει αποτελεσματικά τους ανθρώπους, να αναπαράγεται μέσα στο ανθρώπινο σώμα, και να μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Close Menu