Skip to main content

 Μέχρι πρότινος το να δουλεύεις νυχτερινές βάρδιες, είχε χαρακτηριστεί ως ένας από  τους ένοχους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο να αναπτύξει μία γυναίκα, καρκίνο του μαστού.  Πρόσφατη μεγάλη έρευνα όμως, έδειξε ότι οι γυναίκες που εργάζονται νυχτερινές βάρδιες δεν αυξάνουν τις πιθανότητες του κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου του μαστού.

 

Η Έρευνα

Η νέα βρετανική επιστημονική μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Cancer.  Επιδοτήθηκε από δύο οργανισμούς που σχετίζονται άμεσα με τον καρκίνο, το Breast Cancer Now και to Institute of Cancer Research.

Η επιστημονική ομάδα που διεξήγαγε την έρευνα, εργάζονταν στο Institute of Cancer Research στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για πολλές δεκαετίες, οι επιστήμονες πίστευαν ότι το τεχνητό φως, επηρεάζει αρνητικά το “βιολογικό μας ρολόϊ” και κατ’ επέκταση την παραγωγή μελατονίνης. Όμως οι έρευνες αυτές δεν είχαν λάβει υπόψη τους:

Το χρονικό διάστημα που οι γυναίκες είχαν εργαστεί σε βάρδιες

Εάν είχαν δουλέψει βάρδιες πριν ή μετά την γέννηση των παιδιών τους

Τους διαφορετικούς επιβαρυντικούς παράγοντες για τους διαφορετικούς τύπους καρκίνου.

Η νέα αυτή έρευνα σχεδιάστηκε για να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα και στην οποία έλαβαν μέρος 113.700 γυναίκες ηλικίας από 16 ετών και άνω, με μέση ηλικία τα 45 έτη, στο Ηνωμένο Βασίλειο για το χρονικό διάστημα 2003-2014.

Οι γυναίκες συμπλήρωσαν λεπτομερή ερωτηματολόγια σε τακτά χρονικά διαστήματα:

Στην αρχή της έρευνας

2,5 χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας

6 χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας

9,5 χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας

Οι ερωτήσεις στις οποίες απάντησαν ήταν :

Εάν είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού

Εάν δούλευαν νυχτερινές βάρδιες (10 το βράδυ με 7 το πρωί) τα προηγούμενα 10 χρόνια

Πόσες ώρες εργάζονταν κατά μέσο όρο κάθε νύχτα και εβδομάδα

Πόσο χρονικό διάστημα εργάζονταν σε νυχτερινές βάρδιες

Ποιό ήταν το αντικείμενο της εργασίας τους

Πόσο χρονών ήταν όταν ξεκίνησαν να εργάζονται με βάρδιες

Εάν είχαν αποκτήσει παιδιά πριν από την έναρξη της εργασίας τους με βάρδιες

Επίσης απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις καθημερινές τους συνήθειες όπως:

Οικογενειακό ιστορικό

Χρήση αντισυλληπτικών χαπιών ή ορμονοθεραπείας

Κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ

Δείκτης Σωματικής Μάζας (BMI)

Γέννηση παιδιών και σε ποιά ηλικία

Επίπεδα σωματικής άσκησης

Ηλικία πρώτης “περιόδου”

Εάν είχαν μπεί στην εμμηνόπαυση

Οι επιστήμονες λαμβάνοντας υπόψη τις απαντήσεις στα ερωτηματολόγια, αξιολόγησαν τις 102.869 γυναίκες που δεν είχαν καρκίνο του μαστού (ή οποιοδήποτε άλλο τύπο καρκίνου) στην αρχή της έρευνας, για να αξιολογήσουν εάν οι γυναίκες που εργάζονταν σε βάρδιες, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού στην διάρκεια της έρευνας.

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες που εργάζονται σε βάρδιες τα 9,5 χρόνια που συμμετείχαν στην έρευνα.  Αυτό το καθησυχαστικό συμπέρασμα της έρευνας θα εφησυχάσει τις γυναίκες που δουλεύουν σε βάρδιες γνωρίζοντας ότι οι ώρες εργασίας τους δεν είναι πιθανό να επηρεάζουν τις πιθανότητες τους για εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Συγκεκριμένα κατά την διάρκεια της έρευνας, διαγνώστηκαν 2.059 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού (περίπου 2% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα).  Η επιστημονική ομάδα βρήκε ότι το 17,5% των γυναικών που συμμετείχαν στην μελέτη δούλευαν σε  νυχτερινές βάρδιες τα προηγούμενα 10 χρόνια και 1,2% (214) αυτών των γυναικών παρουσίασε καρκίνο του μαστού.

Όπως δήλωσε και ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Μάικλ Τζόουνς “ Δεν βρήκαμε κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να δείχνει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες που εργάζονται σε βάρδιες τα τελευταία 10 χρόνια, ή από το πόσες ώρες εργάζονται την νύχτα, πόσες νύχτες την εβδομάδα, μέσο όρο ωρών εργασίας την εβδομάδα, χρονικό διάστημα που εργάζονταν.”

Συμβουλές Πρόληψης

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 30% – 50% των περιπτώσεων καρκίνου μπορούν να προληφθούν, εφόσον ακολουθήσουμε υγιεινό τρόπο ζωής βασισμένο στην μεσογειακή διατροφή και τον τακτικό προληπτικό έλεγχο.

  • Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι δεν σχετίζεται ο καρκίνος του μαστού με την νυχτερινή εργασία, ούτε με την ηλικία που η γυναίκα ξεκίνησε να εργάζεται σε νυχτερινές βάρδιες.

  • Ο καρκίνος του μαστού οφείλεται σε συνδιασμό γονιδίων, περιβαλλοντικών παραγόντων και τρόπου ζωής.

Close Menu