Skip to main content

Καρκίνος του Μαστού: Μία καθημερινή συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του!

Ξεκινάς την ημέρα σου με ένα ποτήρι γάλα ή το προσθέτεις στα δημητριακά σου; Νέα επιστημονική έρευνα, υποστηρίζει ότι σχετίζεται άμεσα με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης του Καρκίνος του Μαστού.  Το γάλα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής υγιεινής διατροφής μας αλλά τα αποτελέσματα της νέας έρευνας δείχνουν ότι μία κούπα την ημέρα αυξάνει τα ποσοστά καρκίνου του μαστού κατά 50%!

Καρκίνος του Μαστού: Η Έρευνα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Loma Linda στην Καλιφόρνια, μελέτησαν το συσχετισμό μεταξύ του αγελαδινού γάλακτος, του γάλακτος σόγιας και της αύξησης του ποσοστού εμφάνισης του Καρκίνου του Μαστού.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Epidemiology,  συμμετείχαν 52.795 υγιείς γυναίκες, χωρίς να έχουν καρκίνο του μαστού. 

Οι ερευνητές παρακολουθούσαν τις συμμετέχουσες στην έρευνα γυναίκες για περίπου 8 χρόνια, ως προς την διατροφική τους λήψη δηλαδή τι κατανάλωναν σε καθημερινή βάση.

Η επεξεργασία των πληροφοριών που συλλέχθηκαν βάση των απαντήσεων τους σε ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και το τι κατανάλωναν, έγινε σε συνδυασμό με το ιατρικό ιστορικό τους και με τους υγειονομικούς φορείς καταγραφής των γυναικών που εμφάνισαν καρκίνου του μαστού.   

Οι γυναίκες είχαν ηλικία από 30 ετών και πάνω, και ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 57 έτη. 

Το 40% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα δεν κατανάλωναν ζωικά λίπη ή γαλακτομικά προϊόντα αλλά κατανάλωναν προϊόντα σόγιας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Αναλύοντας τα στοιχεία οι ερευνητές βρήκαν ότι όσο περισσότερο γάλα κατανάλωναν οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, τόσο αυξανόταν το ποσοστό κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου του μαστού.

Συγκεκριμένα η κατανάλωση:

1/4 ή 1/3 κούπας γάλακτος ημερησίως, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού κατά 30% μίας κούπας γάλακτος ημερησίως, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού κατά 50%

2-3 κούπες γάλακτος ημερησίως, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού κατά 80%

Σύμφωνα με το ερευνητή Δρ. Gary E. Fraser “η παρατηρητική αυτή μελέτη παρέχει αρκετά ισχυρά στοιχεία για το ότι το γάλα ή κάποιος άλλος παράγοντας που σχετίζεται στενά με την κατανάλωση του αποτελεί αιτία καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.”

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 1057 γυναίκες εμφάνισαν καρκίνο του μαστού, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν σαφείς συσχετισμοί μεταξύ των προϊόντων σόγιας και καρκίνου του μαστού, ανεξάρτητα από τα γαλακτομικά.

Ο Δρ. Gary E. Fraser ανάφερε επίσης ότι δεν υπήρχε διαφορά στο ποσοστό του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού αν το γάλα ήταν χαμηλών λιπαρών ή πλήρες.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πιθανές αιτίες για την στενή σχέση του καρκίνου του μαστού και της κατανάλωσης γάλακτος, είναι οι ορμόνες που περιέχει το γάλα.

Ο καρκίνος του μαστού στις γυναίκες συνήθως σχετίζεται με τις ορμόνες και εάν από την κατανάλωση γαλακτοκομικών ή ζωικών προϊόντων αυξάνονται τα επίπεδα της ορμόνης ινσουλινόμορφος αυξητικός παράγοντας -1 (IGF-1) στο αίμα των γυναικών, τότε πιθανόν να αυξάνεται και το ποσοστό κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου του μαστού.

Η αντικατάσταση του αγελαδινού γάλακτος με γάλα σόγιας μειώνει τα ποσοστά κινδύνου κατά 32% και αποτελεί μία καλή επιλογή για εναλλακτικό του γάλακτος αν και οι επιστήμονες εφιστούν προσοχή στην κατανάλωση 3 ποτηριών.

Μειώνοντας τον κίνδυνο

Όσον αφορά την μείωση του ποσοστού εμφάνισης του καρκίνου του μαστού , έρευνες σε 12 εκατομμύρια γυναίκες δείχνουν, ότι διατηρώντας ένα υγιές σωματικό βάρος, έχεις κάνει ένα σημαντικό βήμα στην μείωση του κινδύνου. Μειώνοντας ή σταματώντας την κατανάλωση αλκοόλ και διατηρώντας καλή φυσική κατάσταση, μειώνεις σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού.

 

  • Το γάλα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της καθημερινής υγιεινής διατροφής σου.

  • Αν και τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν την συσχέτιση μεταξύ του γάλακτος και του καρκίνου του μαστού, μπορείς να το αντικαταστήσεις με φυτικό καθώς δεν θα περιέχει ορμόνες.

Close Menu