Skip to main content

COVID-19 & Εγκυμοσύνη

Αν είσαι έγκυος αυτή την εποχή ή προγραμματίζεις μία εγκυμοσύνη, σίγουρα θα αναρωτιέσαι για τις τυχόν επιδράσεις του COVID-19 στην εγκυμοσύνη.  Οι μελέτες που είναι διαθέσιμες δεν είναι πολλές καθώς είναι μικρό το χρονικό διάστημα ύπαρξης του ιού για να εκπονηθούν μελέτες ευρείας κλίμακας και μεγάλης διάρκειας. Όμως πρόσφατα δημοσιεύτηκε μία μελέτη που δείχνει ότι ο COVID-19 επηρεάζει τον πλακούντα και προκαλεί βλάβες.

Η Έρευνα

Εξετάστηκαν αμέσως μετά τον τοκετό, οι πλακούντες από 16 έγκυες που είχαν νοσήσει με COVID-19 στο νοσοκομείο Northwestern Medicine Prentice Women’s Hospital, το χρονικό διάστημα 18 Μαρτίου και 5 Μαϊου.

Είναι η πιο πρόσφατη έρευνα σχετικά με τον COVID-19 και τις επιπτώσεις του κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εντοπίστηκαν αλλοιώσεις στον πλακούντα που επηρεάζουν την σωστή λειτουργία του. Υπήρχαν αλλοιώσεις που επηρέαζαν την ροή του αίματος μεταξύ της μητέρας και του εμβρύου, αλλά και θρόμβοι στον πλακούντα.

Τα περισσότερα μωρά γεννήθηκαν μετά από πλήρη εγκυμοσύνη, χωρίς προβλήματα και συνεπώς οι ερευνητές δεν περίμεναν να εντοπίσουν ευρήματα σχετικά με την λειτουργικότητα του πλακούντα. Από ότι φαίνεται όμως ο νέος αυτός κορωναϊός, προκαλεί αλλοιώσεις στον πλακούντα που δεν είναι εμφανής.

Τέσσερις από τις έγκυες διαγνώστηκαν θετικές στον νέο κορωναϊό, αφού εμφάνισαν συμπτώματα γρίπης τρείς με πέντε εβδομάδες πριν τον τοκετό. Οι υπόλοιπες συμμετέχουσες στην έρευνα εντοπίστηκαν θετικές στον COVID-19 αφού έκαναν εισαγωγή για τον τοκετό. Ενώ πέντε από αυτές δεν είχαν καθόλου συμπτώματα.

Ο ερευνητής και Παθολόγος του Northwestern Δρ. Jeffery Goldstein, δήλωσε ότι τα προβλήματα στην ροή του αίματος στην λειτουργία του πλακούντα, μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην ανάπτυξη του εμβρύου- περιορισμένη ανάπτυξη, χαμηλά επίπεδα του αμνοιακού υγρού ακόμα και εμβρυϊκό θάνατο.

Τι είναι ο Πλακούντας

Είναι το πρώτο όργανο που δημιουργείται κατά την έναρξη της εγκυμοσύνης και την δημιουργία του εμβρύου.

Ο ρόλος του στην εγκυμοσύνη είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς διοχευτεύει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξη του εμβρύου. Στην συνέχεια, μέσω του ομφάλιου λόρου και του πλακούντα αποβάλονται διοξείδιο του άνθρακα και άλλες ουσίες.

Ο πλακούντας παράγει επίσης ορμόνες που βοηθούν την ανάπτυξη του εμβρύου και το προστατεύει από μολύνσεις και βακτήρια αλλά δεν το προστατεύει από ιώσεις.

Προς το τέλος της εγκυμοσύνης ο πλακούντας παρέχει αντισώματα στο μωρό από το σώμα της μητέρας, τα οποία του παρέχουν ανοσία για περίπου τρείς μήνες από την γέννηση του. Η ανοσία που αποκτά αφορά τα αντισώματα που ήδη έχει στον οργανισμό της η μητέρα.

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Δεκαπέντε από τις έγκυες που συμμετείχαν στην έρευνα, απέκτησαν υγιή μωρά και μία έγκυος απέβαλλε. Κανένα από τα νεογνά όταν εξετάστηκαν, δεν βρέθηκε να γεννήθηκε θετικό ως προς τον COVID-19, τον νέο κορωναϊό.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Pathology. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

12 από τις μητέρες, ποσοστό 80% παρουσίασε στον πλακούντα αλλοιώσεις που ενδεχομένως να εμπόδιζαν την ροή του αίματος από την μητέρα στο μωρό.

6 από τις μητέρες, ποσοστό 40% παρουσίασε θρόμβους στον πλακούντα.

Συγκρίνοντας τα ποσοστά αυτά με ιστορικά στοιχεία, οι ερευνητές βρήκαν ότι αγγειακή δυσλειτουργία του πλακούντα, σε μητέρες που δεν είχαν νοσήσει από τον COVID-19, ήταν 55%, ενώ οι θρόμβοι στον πλακούντα εμφανίζονται σε ποσοστό 9% των περιπτώσεων.

Σύμφωνα με τον Δρ. Jeffery Goldstein, “Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν ότι ο νέος κορωναϊός δημιουργεί θρόμβους και στην εγκυμοσύνη αυτό συμβαίνει στον πλακούντα”.

Υπάρχουν πολλές αναφορές σχετικά με την εμφάνιση θρόμβων σε ενήλικες που νόσησαν με COVID-19 και οι οποίοι τους προκάλεσαν εγκεφαλικό.

Τα αποτελέσματα αυτά μας δείχνουν ότι οι έγκυες που νοσούν από COVID-19 θα πρέπει να παρακολοθούνται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους πιο στενά και συστηματικά, ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης του εμβρύου και την λειτουργία του πλακούντα.

Ο Δρ. Jeffery Goldstein, επισήμανε ότι θα πρέπει να παρακαλουθηθούν τα μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες που νόσησαν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους με τον COVID-19, έτσι ώστε να εντοπιστούν τυχόν μελλοντικά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τον νέο αυτό κορωναϊό.

 

  • Η έρευνα αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα στην καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων του COVID-19 στην εγκυμοσύνη.

  • Ο πλακούντας αποτελεί το φίλτρο μεταξύ της μητέρας και του μωρού και θα πρέπει να παρακολουθείται τακτικά τόσο η λειτουργία του όσο και η ανάπτυξη του εμβρύου. 

Close Menu