Περιεχόμενα
- 1 Καθυστέρηση; Μήπως ο COVID-19 επηρεάζει την περίοδο σου;
- 2 Καθυστέρηση: Γιατί δεν έχω τακτικό κύκλο;
- 3 Καθυστέρηση και Άλλες Αιτίες
- 4 Τι να κάνεις εάν έχεις καθυστέρηση τώρα
- 5 Ο COVID-19 μπορεί να επηρεάσει τον μηνιαίο κύκλο σου είτε άμεσα με το να νοσήσεις με τον κορωναϊό, είτε να σου προκαλέσει άγχος από τις επιπτώσεις του στη καθημερινότητα σου.
- 6 Σίγουρα δεν θα πρέπει να αποκλείσεις κάποια αιτία αλλά να συμβουλευτείς τον γυναικολόγο σου.
Καθυστέρηση; Μήπως ο COVID-19 επηρεάζει την περίοδο σου;
Η εμφάνιση της πανδημίας Covid-19 και η γρήγορη εξάπλωση της έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής σου. Έχεις καθυστέρηση αλλά δεν φαντάζεσαι ότι ο νέος κορωναϊός, ευθύνεται γι’ αυτό! Και όμως η αβεβαιότητα και το στρες που προκαλεί η νέα καθημερινότητα, συμβάλλει σημαντικά στην εμφάνιση διαταραχών της περιόδου σου.
Εάν από την αρχή της πανδημίας, ο κύκλος σου είναι ακανόνιστος, δεν είσαι η μόνη! Πολλές γυναίκες έχουν αναφέρει σοβαρές ή ήπιες διαταραχές της περιόδου τους, παρουσία έμμηνου ρήσεως με μεγάλη καθυστέρηση, μικρότερης διάρκειας ή ακόμα και πλήρη έλλειψη της.
Υπάρχουν βέβαια πολλές αιτίες που πιθανόν παρεμποδίζουν τον μηνιαίο κύκλο σου, πέρα από μία πιθανή εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα εάν λαμβάνεις αντισυλληπτική αγωγή.
Καθυστέρηση: Γιατί δεν έχω τακτικό κύκλο;
Λίγες είναι εκείνες οι γυναίκες που έχουν σταθερό μηνιαίο κύκλο και είναι πολύ συχνό φαινόμενο, ο κύκλος σου να μεταβάλλεται από μήνα σε μήνα κατά λίγες ημέρες, νωρίτερα ή αργότερα.
Ιδιαίτερα σε περιόδους μεγάλου άγχους, το στρες αποτελεί το νούμερο ένα ύποπτο ως κύρια αιτία. Ο Covid-19, έχει προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα μας σε πολλά επίπεδα όπως απώλεια της εργασίας, καραντίνα στο σπίτι, αλλαγή στην διατροφή και την καθημερινή άθληση, απομόνωση. Όλα αυτά αποτελούν στρεσογόνους παράγοντες που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αποτελούν την κύρια ψυχολογική συνέπεια του COVID-19.
Τον κύριο έλεγχο για την έμμηνο ρήση την έχει ο εγκέφαλος μας και όχι η μήτρα ή οι ωοθήκες της γυναίκας. Ο Υποθάλαμος του γυναικείου εγκεφάλου, είναι υπεύθυνος για την παραγωγή ορμονών όπως η γοναδοτροφίνη (GnRH) και η θυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH) που σημαντικές στην λειτουργία του γυναικείου κύκλου.
Ο υποθάλαμος όμως του εγκεφάλου παράγει επίσης, σε περιόδους άγχους και στρες, την κορτιζόλη που είναι η ορμόνη του στρες. Σύμφωνα με το American Psycological Association, το στρες αυτό ενδέχεται να επηρεάσει την διαδικασία της ωορρηξίας και την κανονικότητα του μηνιαίου κύκλου της γυναίκας.
Καθυστέρηση και Άλλες Αιτίες
Μερικές αιτίες που ίσως δεν έχει σκεφτεί αλλά πολλές φορές επηρεάζουν τον μηνιαίο κύκλο, είναι:
Έλλειψη ύπνου
Το εσωτερικό μας ρολόι επηρεάζεται από την έλλειψη ύπνου και η παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που βοηθά στον ύπνο, απορυθμίζεται. Επειδή το “εσωτερικό μας ρολόι” ρυθμίζει πολλές λειτουργίες του γυναικείου σώματος, όταν υπάρχει αλλαγή στις ώρες του ύπνου επηρεάζεται η παραγωγή των γυναικείων ορμονών προγεστερόνης και οιστρογόνα. Ο Covid-19 επηρεάζει τον ύπνο των ασθενών ποιοτικά και ποσοτικά.
Πολυκυστικές ωοθήκες
Αποτελεί την πιο κοινή ορμονική διαταραχή σε γυναίκες γόνιμης ηλικίας. Οφείλεται στην δυσλειτουργία των ορμονών και την δημιουργία μικρών κύστεων περιφερειακά στην ωοθήκη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονη τριχοφυΐα και ακανόνιστες περιόδους.
Αλλαγές στην Φαρμακευτική αγωγή
Μερικές φορές μία αλλαγή στην φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεις μπορεί να προκαλέσει διαταραχές του κύκλου. Φάρμακα όπως αντιφλεγμονώδη παυσίπονα, ασπιρίνη, συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον θυρεοειδή και αντιπηκτικά φάρμακα, έχουν βρεθεί να επηρεάζουν την έμμηνο ρύση.
Πρόωρη εμμηνόπαυση
Είναι πιθανό κάποιες γυναίκες, ηλικίας μικρότερης των 40 ετών, να έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση ή πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια. Αυτό συνήθως οφείλεται σε διαταραχές στα επίπεδα των ορμονών στο σώμα.
Τι να κάνεις εάν έχεις καθυστέρηση τώρα
Εάν έχεις καθυστέρηση αλλά δεν είναι η πρώτη φορά ή δεν είχες τόσο μεγάλη διάρκεια διαταραχής και έχει συμβεί για περισσότερους από τρεις συνεχόμενους κύκλους, θα πρέπει να κάνεις κάποιες εξετάσεις για τον εντοπισμό της αιτίας. Εάν όμως συμβαίνει μία ή δύο φορές ετησίως τότε δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας.
-
Ο COVID-19 μπορεί να επηρεάσει τον μηνιαίο κύκλο σου είτε άμεσα με το να νοσήσεις με τον κορωναϊό, είτε να σου προκαλέσει άγχος από τις επιπτώσεις του στη καθημερινότητα σου.
-
Σίγουρα δεν θα πρέπει να αποκλείσεις κάποια αιτία αλλά να συμβουλευτείς τον γυναικολόγο σου.