Skip to main content

Το ανοσοποιητικό σου σύστημα και ο τρόπος αντίδρασης του κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, διαφέρει μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης εγκυμοσύνης σου.  Για πολλές μαμάδες, η δεύτερη εγκυμοσύνη είναι ευκολότερη από την πρώτη, και τώρα οι ειδικοί εντόπισαν τον λόγο που συμβαίνει αυτό.

Ανοσοποιητικό σύστημα: Η Έρευνα

Επιστήμονες του Νοσοκομείου Παίδων του Σινσινάτι (Cincinnati Children’s Hospital), εκπόνησαν έρευνα σχετικά με το πως μεταβάλλεται το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Χρησιμοποίησαν μοντέλα εγκυμοσύνης σε ζώα για να μπορέσουν στην συνέχεια, να χρησιμοποιήσουν τους ίδιους δείκτες στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της εγκυμοσύνης στον άνθρωπο.

Οι δείκτες που χρησιμοποίησαν ήταν:  ηλικία της μητέρας, γενετική ποικιλομορφία μεταξύ των γονιών, αριθμός προηγούμενων τοκετών.

Καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα της μέλλουσας μαμάς μεταβάλλεται στα διαφορετικά στάδια της εγκυμοσύνης, για να μην απορρίψει το σώμα της το έμβρυο, είναι σημαντικό να μην διαταραχθεί αυτή η ευαίσθητη διαδικασία. 

Σε περίπτωση που διαταραχθεί, είτε από περιβαλλοντικούς παράγοντες , είτε από άλλες αιτίες ενδέχεται να υπάρχουν επιπλοκές στην κύηση ή και αποβολή.

Ανοσοποιητικό σύστημα: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ανοσολογικές οδοί που προωθούν μία υγιή πρώτη εγκυμοσύνη, δεν είναι οι ίδιες ανοσολογικές οδοί που ακολουθεί ο γυναικείος οργανισμός σε επόμενες εγκυμοσύνες.

Η επιστημονική ομάδα κατέληξε βάση των αποτελεσμάτων, ότι η εγκυμοσύνη προκαλεί μία φυσιολογική έκθεση, και μερικές φορές επανέκθεση, σε αλλοαντιγόνα που εκφράζονται από το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Τα αλλοαντιγόνα αυτά, αλληλοεπιδρούν με το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας.

Οι συνέπειες των αλληλοεπιδράσεων αυτών μετά την εγκυμοσύνη, είναι σημαντικές και ποικίλουν, αναφέρουν οι ερευνητές.

Βάση των αποτελεσμάτων της έρευνας, η εγκυμοσύνη πυροδοτεί τη συσσώρευση εμβρυϊκών μητρικών κυττάρων CD8+ T στο σώμα της μητέρας, και συνεπώς οι μητέρες “θυμούνται” τα μωρά τους ανοσολογικά καθώς τα κύτταρα αυτά παραμένουν στο γυναικείο σώμα ως ενεργοποιημένη δεξαμενή μνήμης και μετά τον τοκετό.

Η έκφραση των δύο πρωτεϊνών PD-1 LAG-3, από τα κύτταρα T, υπενθυμίζει στα κύτταρα αυτά να είναι ανεκτικά απέναντι στο νέο αναπτυσσόμενο έμβρυο κατά την διάρκεια της δεύτερης εγκυμοσύνης. Σε μερικές περιπτώσεις όμως, μοριακές διαταραχές, εξουδετερώνουν την έκφραση αυτών των πρωτεϊνών και ενεργοποιούν τα εμβρυικά κύτταρα CD8+ T, προκαλώντας επιλεκτική αποβολή σε επόμενες εγκυμοσύνες και όχι στην πρώτη.

Σύμφωνα με την πρόσφατη αυτή έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Reports, η λεπτομερής μελέτη των αποτελεσμάτων αυτών, θα οδηγήσει σε εξατομικευμένες και συνεπώς αποτελεσματικότερες θεραπευτικές στρατηγικές αντιμετώπισης των επιπλοκών της εγκυμοσύνης.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΟΥ ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΕΓΚΥΟΣ;

Ίσως σκέφτεσαι ότι το ανοσοποιητικό σου σύστημα δεν συνδέεται με την εγκυμοσύνη σου, όμως αλληλοσυνδέονται.

Καταρχήν, το ανοσοποιητικό σου σύστημα μεταβάλλεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, έτσι ώστε να να είναι δυνατή η σύλληψη (να “μείνεις έγκυος”), να διατηρήσεις την εγκυμοσύνη και να γεννήσεις το μωρό σου. Όμως σε κάνει και περισσότερο επιρρεπή στις ιώσεις.

Συγκεκριμένα:

Η εγκυμοσύνη σου αλλάζει το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

Αρχικά υπήρχε η άποψη ότι το ανοσοποιητικό σου σύστημα αποδυναμώνεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης για να μην επιτεθεί στο έμβρυο. Πρόσφατη όμως μελέτη που έχει διεξαχθεί από τον Δρ. Brice Gaudilliere και δημοσιεύτηκε στο Science Immunology έδειξε ότι το δυνατό ανοσοποιητικό συμβάλλει σημαντικά στην σύλληψη και εμφύτευση του εμβρύου.

Για να είναι επιτυχής η εμφύτευση του εμβρύου, ανοσολογικά κύτταρα κατακλύζουν την μήτρα και δημιουργούν τις συνθήκες που απαιτούνται για την εμφύτευση. Η διάρκεια της διαδικασίας αυτής είναι οι 12 πρώτες εβδομάδες της κύησης, έτσι ώστε να επιτραπεί στο έμβρυο να διαμορφωθεί η παρουσία του στη μήτρα.

Μετά την 15η εβδομάδα, το ανοσοποιητικό σου μειώνει την ένταση του για να επιτρέψει στα κύτταρα του εμβρύου να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν. Εάν δεν μειωνόταν η ένταση του τότε κάποια από τα κύτταρα που περιέχουν γενετικό υλικό από τον πατέρα θα είχαν το κίνδυνο να του επιτεθεί το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

Πιθανότερο να κολλήσεις ιώσεις όταν είσαι έγκυος!

Με τις μεταβολές αυτές στο ανοσοποιητικό σου σύστημα, διατρέχεις μεγαλύτερο κίνδυνο να αντιμετωπίσεις κάποιες ασθένειες όπως κρυολόγημα, γρίπη, τροφική δηλητηρίαση και ουρολοιμώξεις, σύμφωνα με τον Dr. James Betoni. Όμως δεν επηρεάζεται το μωρό σου από ένα κρυολόγημα, αλλά υπάρχουν και κάποιες ιώσεις που μπορούν μα μεταφερθούν στο μωρό μέσω του πλακούντα.

Πως μπορείς να προστατευτείς στην εγκυμοσύνη σου;

Δεν μπορείς να αποφύγεις όλες τις ιώσεις, όταν είσαι έγκυος, αλλά μπορείς να λάβεις μέτρα για να μειώσεις την πιθανότητα να αρρωστήσεις:

Φρόντισε να έχεις κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια πριν μείνεις έγκυος. Μην ξεχνάς και το εμβόλιο της γρίπης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Φρόντισε να παίρνεις τις απαραίτητες βιταμίνες από την διατροφή σου και από συμπληρώματα διατροφής.

Τήρησε ευλαβικά τους κανόνες υγιεινής, πλύσιμο χεριών και αποφυγή χώρων συνωστισμού ιδιαίτερα τον χειμώνα.

Το σώμα σου στην δεύτερη εγκυμοσύνη έχει βελτιώσει το τρόπο που λειτουργεί το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

Close Menu