Skip to main content

Νέο Τεστ Αίματος και Καρκίνος των Ωοθηκών. Τα αποτελέσματα της μεγάλης αυτής έρευνας για τη νέα διαγνωστική μεθόδο δημοσιεύτηκαν πριν λίγες ημέρες στο ιατρικό περιοδικό “Lancet”.

Το διαγνωστικό αυτό τέστ αίματος θα γίνεται σε ετήσια βάση και θα βοηθήσει στη μείωση των θανάτων από καρκίνο των ωοθηκών κατά 20%. Ο τύπος αυτός του καρκίνου είναι σχετικά σπάνιος, αλλά παρουσιάζει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας καθώς οι όγκοι του εντοπίζονται με καθυστέρηση αφού δεν υπάρχει κάποιο τέστ για έγκαιρη διάγνωση.

Η διάγνωση αυτού του καρκίνου γίνετε μέχρι στιγμής με δύο μεθόδους:

  • τέστ αίματος που ελέγχει για τυχόν υψηλά επίπεδα της πρωτεϊνης-βιοδείκτη (CA125), μόνο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή της εξέτασης
  • και μέσω εξέτασης με υπέρηχους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ. Usha Menon από το University College London Hospital (UCL), διεξήγαγαν τη μεγαλύτερη μελέτη διεθνώς, διάρκειας 14 ετών, σε 202.546 γυναίκες στην εμμηνόπαυση, ηλικίας μεταξύ 50 και 74 ετών. Η έρευνα αυτή κατέληξε ότι ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος με το τεστ αυτό συντελεί σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών.

Η νέα μέθοδος βασίζεται στη στατιστική και διαχρονική ανάλυση του επιπέδου της πρωτεϊνης-βιοδείκτη (CA125), στο αίμα της γυναίκας, εφόσον το τέστ αίματος διενεργείτε ετησίως. Τα αποτελέσματα των ετήσιων εξετάσεων καταχωρούνται σε μια ειδική εφαρμογή-λογισμικό το οποίο με τον ειδικό αλγόριθμο που χρησιμοποιεί, προβλέπει με μεγάλη ακρίβεια τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου των ωοθηκών. Στην επεξεργασία αυτή συνυπολογίζονται και άλλοι παράγοντες όπως η ηλικία της γυναίκας, η κληρονομικότητα, το αρχικό επίπεδο της πρωτεϊνης κατά την πρώτη εξέταση αίματος και πως αυτό μεταβάλλεται κάθε έτος.

Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δείχνουν ότι περίπου 15 θάνατοι από αυτόν τον τύπο καρκίνου μπορούν να αποφευχθούν για κάθε 10.000 γυναίκες που ακολουθούν τον ετήσιο αυτό προληπτικό έλεγχο με το τέστ αίματος.

Τα συμπτώματα της νόσου είναι εύκολο να παρερμηνευθούν καθώς είναι συνήθως πόνοι και επίμονα πρηξίματα στη κοιλιά. Δυστυχώς το 40% των ασθενών πεθαίνει μέσα σε πέντε έτη από τη διάγνωση.

Αν και τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά θα χρειαστεί τουλάχιστον μία τριετία πριν το τεστ αυτό γίνει ευρέως διαθέσιμο, καθώς απαιτείται να ολοκληρωθούν κάποιες ακόμα μελέτες.

Close Menu