Skip to main content

Τι είναι & Πότε εφαρμόζεται η Λαπαροσκοπική Περίδεση Τραχήλου;

Η λαπαροσκοπική περίδεση τραχήλου είναι μια τεχνική που εφαρμόζεται σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της τραχηλικής ανεπάρκειας. Σε αυτή την ιατρική διαδικασία, o έμπειρος και εξειδικευμένος Γυναικολόγος, Λαπαροσκόπος και Χειρουργός Μαιευτήρας Dr. Μανώλης Δουλγεράκης ράβει με μόνο 1 βελονιά το άνοιγμα προς την μήτρα, εκτελώντας έτσι μια «συρραφή» γύρω από τον τράχηλο.

Ο κύριος σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι να αποτραπούν τόσο ο πρόωρος τοκετός, όσο και οι αποβολές. Ακόμη, η διαδικασία της λαπαροσκοπικής περίδεσης του τραχήλου συνήθως έχει διάρκεια πιο λίγο από 1 ώρα και, στις περισσότερες περιπτώσεις, η γυναίκα έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει την ίδια μέρα στο σπίτι της.

 

Σε ποιες γυναίκες ενδείκνυται η λαπαροσκοπική περίδεση τραχήλου;

Η λαπαροσκοπική περίδεση τραχήλου της μήτρας είναι μια τεχνική που ενδείκνυται να εφαρμοστεί στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Σε γυναίκες που έχουν ιστορικό πρόωρου τοκετού ή αποβολής κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, εφόσον δεν υπάρχει ιστορικό βιοψίας ή αφαίρεσης του τραχήλου.
  • Σε γυναίκες που έχουν ιστορικό πρόωρου τοκετού ή αποβολής κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης, χωρίς να έχει προηγηθεί βιοψία ή αφαίρεση του τραχήλου.
  • Σε γυναίκες που έχουν ιστορικό πρόωρων τοκετών ή 3 ή περισσότερων αποβολών κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης, χωρίς να έχει γίνει βιοψία ή αφαίρεση του τραχήλου.
  • Σε γυναίκες που έχουν αντιμετωπίσει αυτόματη αποβολή κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης.
  • Σε γυναίκες που έχουν αναπτυχθεί ανωμαλίες στον τράχηλο ή στη μήτρα, οι οποίες εντοπίστηκαν κατά την εξέταση.
  • Σε γυναίκες που έχουν υποστεί προηγηθείσα διακοπή κύησης.
  • Σε γυναίκες που έχουν παρουσιάσει πολύδυμη κύηση (κύηση υψηλού κινδύνου, στην οποία υπάρχουν ταυτόχρονα 2 ή περισσότερα έμβρυα στην ενδομήτρια κοιλότητα).

 

Τι είναι η Ανεπάρκεια Τραχήλου;

Ο τράχηλος αποτελεί το μέρος της μήτρας που επιτρέπει στο έμβρυο να παραμείνει στο εσωτερικό της μήτρας καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η τραχηλική ανεπάρκεια ή ανεπάρκεια του τραχήλου αναφέρεται στην αδυναμία του τραχήλου της μήτρας να διατηρήσει μια εγκυμοσύνη μέχρι το τέλος της, λόγω διαφόρων αιτιών, οι οποίες μπορεί να είναι ανατομικές, λειτουργικές, κληρονομικές ή επίκτητες.

Η τραχηλική ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η λαπαροσκοπική περίδεση του τραχήλου αποτελεί συνήθως την πιο κατάλληλη επιλογή για θεραπεία.

 

Θεραπεία Ανεπάρκειας Τραχήλου με Λαπαροσκοπική Περίδεση Τραχήλου

Στις πιο πολλές περιπτώσεις, η θεραπεία με λαπαροσκοπική περίδεση τραχήλου εφαρμόζεται κατά την 13η με 16η εβδομάδα. Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου υπάρχει επείγον πρόβλημα, η επέμβαση μπορεί να γίνει ακόμη και πολύ αργότερα.

Η επείγουσα διαδικασία της λαπαροσκοπικής περίδεσης τραχήλου προτείνεται για γυναίκες που παρουσιάζουν συγκεκριμένες υπερηχογραφικές ενδείξεις, όπως τράχηλο μικρού μήκους ή τράχηλο σε σχήμα χοανοειδές.

Επιπλέον, γυναίκες που διαπιστώνονται με προχωρημένη τραχηλική διαστολή, αλλά χωρίς σημάδια ενός απροσδόκητου τοκετού, είναι επίσης υποψήφιες για αυτήν την επείγουσα διαδικασία. Οι πιθανότητες επιτυχίας της λαπαροσκοπικής περίδεσης τραχήλου είναι υψηλές, καθώς έχουν σημειωθεί άριστα αποτελέσματα στο 85% με 90% των περιπτώσεων.

 

Έγκαιρη & Έγκυρη Διάγνωση Ανεπάρκειας Τραχήλου

Στo Γυναικολογικό Μαιευτικό Κέντρο Gynaika Plus, η διάγνωση της ανεπάρκειας του τραχήλου της μήτρας συνήθως πραγματοποιείται κατά τη 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, με κλινική εξέταση και υπερηχογράφημα. Ο λόγος για τον οποίο γίνεται, είναι κυρίως εξαιτίας της παρουσίας ανώδυνης διαστολής του τραχήλου.

Επαρκή στοιχεία για να γίνει διάγνωση αυτής της κατάστασης αποτελούν τα εξής:

  • Ιστορικό τραχηλικού τραυματισμού.
  • Ιστορικό αποβολής στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
  • Πυελική διάταση.
  • Αυξημένες βλεννώδεις εκκρίσεις.
  • Διαστολή του τραχήλου χωρίς αξιολογήσιμα σημεία πόνου και αίσθησης συστολών.

 

Αίτια της Ανεπάρκειας Τραχήλου

Οι ακόλουθες αιτίες συνδέονται συνήθως με την ανεπάρκεια τραχήλου, με βάση διάφορους ερευνητές:

  • Χειρουργικοί τραυματισμοί στον τράχηλο.
  • Πολύ έντονη ή μεγάλη διαστολή κατά τη διάρκεια προσπάθειας εκκένωσης της μήτρας σε 1 χρόνο.
  • Χειρουργικές γυναικολογικές επεμβάσεις.
  • Η έλλειψη κολλαγόνου και ελαστίνης στον τράχηλο.
  • Εκ γενετής δυσλειτουργίες στους αδένες του Muller.
  • Η έκθεση της μήτρας στη διαιθυλοστιλβεστρόλη (DES), μια ουσία που χρησιμοποιείται σε φάρμακα.
Close Menu