Skip to main content

Τι είναι οι Συμφύσεις;

Η εσωτερική επιφάνεια της κοιλιακής κοιλότητας καλύπτεται από μια μεμβράνη, γνωστή ως περιτόναιο, ενώ τα όργανα εντός αυτής της κοιλότητας από τον ορογόνο, που αποτελεί τη συνέχειά της. Οι συγκεκριμένες επιφάνειες είναι υγρές και λείες, επιτρέποντας τη διολίσθηση των οργάνων χωρίς να προκαλούνται συγκολλήσεις μεταξύ τους. Ωστόσο, σε περιπτώσεις αιμορραγίας, φλεγμονών ή τραυμάτων, η «αντίδραση» των ιστών στη διαδικασία επούλωσης μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ουλών.

Οι συμφύσεις αποτελούν ένα είδος ουλών, οι οποίες είναι ινώδεις ιστοί που συνδέουν 2 ή περισσότερα μέρη του σώματος μεταξύ τους. Συνήθως, οι συμφύσεις γίνονται αντιληπτές για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης.

 

Κατηγορίες των Συμφύσεων

Οι συμφύσεις, ανάλογα με τη θέση που βρίσκονται, κατηγοριοποιούνται σε ενδοπυελικές και ενδομητρικές. Οι ενδοπυελικές συμφύσεις εμφανίζονται μεταξύ διάφορων οργάνων, όπως η μήτρα, οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες, το έντερο ή/και η ουροδόχος κύστη, ως αποτέλεσμα κάποιων από τα παραπάνω προαναφερθέντα αίτια.

Από την άλλη πλευρά, οι ενδομητρικές συμφύσεις χαρακτηρίζονται από την εμφάνιση ουλώδους ιστού εντός της κοιλότητας της μήτρας. Αυτές μπορεί να προκληθούν είτε μετά από τραυματισμό, λόγω απόξεσης ή τοποθέτησης ενδομήτριου σπιράλ, είτε μετά από φλεγμονή του ενδομητρίου.

 

Συνήθη Συμπτώματα & Επιπλοκές που Παρουσιάζουν οι Συμφύσεις

Οι ενδοκοιλιακές συμφύσεις που επηρεάζουν τα γυναικεία όργανα αναπαραγωγής, όπως τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες, διαταράσσουν τη φυσιολογική ανατομική σχέση ανάμεσα σε αυτά τα όργανα, οδηγώντας σε υπογονιμότητα, χρόνιο πυελικό πόνο, δυσπαρευνία (επώδυνη σεξουαλική επαφή), ενώ επίσης αυξάνουν τις πιθανότητες για εξωμήτρια κύηση.

Οι συμφύσεις που σχετίζονται με το έντερο μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη, η οποία μπορεί να εμφανιστεί με συμπτώματα, όπως έντονος κοιλιακός πόνος, δυσκοιλιότητα, έμετος, ναυτία, μετεωρισμός, ή ακόμη και με σοβαρότερα προβλήματα, όπως σήψη, περιτονίτιδα ή διάτρηση.

Οι ενδομητρικές συμφύσεις είναι υπεύθυνες για μεγάλο αριθμό αποβολών καθώς και για υπογονιμότητα, εξαιτίας της αδυναμίας εμφύτευσης εμβρύου στη μήτρα. Μερικές φορές, οι γυναίκες με ενδομητρικές συμφύσεις μπορεί να παρατηρήσουν μείωση στην ποσότητα της μηνιαίας αιμορραγίας της περιόδου. Ωστόσο, συχνά δεν προκαλούνται συμπτώματα.

 

Αντιμετώπιση & Θεραπεία για τις Συμφύσεις

Η λύση των συμφύσεων ή αλλιώς συμφυσιόλυση, είναι καλύτερο να εκτελείται με την τεχνική της λαπαροσκόπησης, με βάση τις αρχές της μικροχειρουργικής. Αυτό συμπεριλαμβάνει όσο το δυνατόν μη τραυματικές κινήσεις προς τους ιστούς και την εφαρμογή της από τον έμπειρο και εξειδικευμένο Γυναικολόγο, Λαπαροσκόπο και Χειρουργό Μαιευτήρα Dr. Μανώλη Δουλγεράκη, με σκοπό την ορθή αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομικής σχέσης μεταξύ των οργάνων και την αποφυγή επανεμφάνισης ή ακόμα και δημιουργίας νέων συμφύσεων. Μετά το πέρας της επέμβασης, τοποθετούνται ειδικοί φραγμοί ανάμεσα στις τραυματισμένες επιφάνειες, με στόχο την πρόληψη επανεμφάνισης συμφύσεων, οι οποίοι με τον καιρό απορροφούνται από τον οργανισμό.

Δυστυχώς, ακόμη δεν υπάρχει κάποια μέθοδος που να παρέχει 100% εγγύηση ότι δεν πρόκειται να γίνει επανεμφάνιση των συμφύσεων. Δεν υπάρχει μια οριστική λύση για τη θεραπεία των συμφύσεων, ακόμη και μετά από χειρουργική επέμβαση για τη λύση τους. Αυτό συμβαίνει, επειδή η δημιουργία των συμφύσεων σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα της ασθενούς. Έτσι, ένα μικρό ποσοστό των ασθενών θα χρειαστεί να υποβληθεί σε επαναλαμβανόμενες χειρουργικές επεμβάσεις.

 

Διάγνωση των Συμφύσεων

Το ιατρικό ιστορικό της γυναίκας και η γυναικολογική εξέταση μπορεί να δώσουν κάποια στοιχεία την πιθανή ύπαρξη συμφύσεων. Ωστόσο, για έχουμε μία αξιόπιστη επιβεβαίωση της διάγνωσης, είναι απαραίτητη η πραγματοποίηση λαπαροσκοπικής και υστεροσκοπικής εξέτασης.

Στο Γυναικολογικό Μαιευτικό Κέντρο Gynaika Plus, κατά τη διάρκεια της διαγνωστικής λαπαροσκόπησης, γίνεται αξιολόγηση της ποιότητας (αν είναι λεπτές ή παχιές) και της έκτασης των συμφύσεων. Όσον αφορά την υστεροσκόπηση, αποτελεί τη μοναδική μέθοδο που εγγυάται την αξιόπιστη διάγνωση και θεραπεία των ενδομητρικών συμφύσεων και συνήθως προτείνεται όταν γίνεται διερεύνηση για περιπτώσεις υπογονιμότητας και αποβολών.

 

Αίτια των Συμφύσεων

Οι συμφύσεις συχνά προκύπτουν από τις χειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες αποτελούν και τη βασική αιτία δημιουργίας τους. Υπάρχουν όμως και μη χειρουργικά αίτια που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση συμφύσεων ως αποτέλεσμα μίας παθολογίας:

  • Η ενδομητρίωση.
  • Διάφορες λοιμώξεις, όπως η περιτονίτιδα ή μια λοίμωξη από χλαμύδια.
  • Ο καρκίνος.
  • Η χημειοθεραπεία, μια μέθοδος θεραπείας για τον καρκίνο που μπορεί να επηρεάσει τους ιστούς του σώματος.
  • Η ακτινοβολία, που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στους ιστούς.
Close Menu