Skip to main content

Τι είναι ο Πολύποδας Μήτρας;

Οι πολύποδες ενδομητρίου είναι μικροί όγκοι που εμφανίζονται στο εσωτερικό τοίχωμα (ενδομήτριο) της μήτρας. Προσκολλώνται στο ενδομήτριο με ένα λεπτό μίσχο (μισχωτοί πολύποδες) ή μπορεί να μην είναι μισχωτοί, αλλά να έχουν μεγάλη επίπεδη βάση.

Το μέγεθός τους κυμαίνεται από μερικά χιλιοστά (μέγεθος σουσαμιού) έως μερικά εκατοστά (μέγεθος μπάλας του γκολφ) ή και μεγαλύτερο. Περίπου 10% των γυναικών ηλικίας 40-50 ετών ενδέχεται να εμφανίζουν πολύποδες.

Οι πολύποδες της μήτρας είναι συνήθως μη καρκινικοί, αλλά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα με την περίοδο (έμμηνο ρύση) ή τη γονιμότητα, εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Η πιθανότητα κακοήθειας είναι υψηλότερη σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

 

Συνήθη Συμπτώματα που Παρουσιάζει ο Πολύποδας Μήτρας

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα των πολυπόδων ενδομητρίου είναι η ανώμαλη αιμορραγία. Η ανώμαλη αιμορραγία περιλαμβάνει κολπική αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση και ακανόνιστες εμμηνορροϊκές περιόδους. Οι περισσότερες περίοδοι διαρκούν τέσσερις έως επτά ημέρες. Οι φυσιολογικοί εμμηνορροϊκοί κύκλοι συμβαίνουν συνήθως κάθε 28 ημέρες, αλλά μπορεί να κυμαίνονται από 21 έως 35 ημέρες. Πολλά άτομα με πολύποδες της μήτρας έχουν ακανόνιστες περιόδους.

Τα συμπτώματα των πολυπόδων περιλαμβάνουν:

 • Ακανόνιστη έμμηνο ρύση (απρόβλεπτος χρόνος και ροή).
 • Ασυνήθιστα έντονη ροή κατά τη διάρκεια της περιόδου (βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία).
 • Αιμορραγία ή κηλίδες μεταξύ των περιόδων.
 • Υπογονιμότητα (αδυναμία να μείνετε έγκυος ή να κυοφορήσετε).
 • Κολπική κηλίδωση ή αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση (κόκκινο, ροζ ή καφέ αίμα).
 • Αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή.

 

Διάγνωση του Πολύποδα Μήτρας

Οι πολύποδες μπορούν να ανιχνευθούν με τους ακόλουθους τρόπους:

 • Ενδοκολπικό ή διακολπικό υπερηχογράφημα.
 • Υπέρηχος Doppler.
 • Ηχοϋστερογραφία.
 • Διακολπική υδροϋπερηχογραφία (SIS).
 • Βιοψία του ενδομητρίου.
 • Διαγνωστική υστεροσκόπηση.
 • Τυχαία Διαγνωστική Απόξεση.

 

Αντιμετώπιση & Θεραπεία του Πολύποδα Μήτρας

Η υστεροσκόπηση αποτελεί τη καλύτερη θεραπεία για τη διάγνωση και τη θεραπεία για τους πολύποδες ενδομητρίου. Και αυτό, όχι μόνο διότι ως διαγνωστική πράξη επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο της ενδομήτριας κοιλότητας με ειδική κάμερα, αλλά και την ταυτόχρονη αφαίρεση του πολύποδα.

Η υστεροσκόπηση διενεργείται με μέθη ή τοπική αναισθησία, ή και γενική αναισθησία εάν μετατραπεί σε επεμβατική. Με την υστεροσκόπηση δεν τραυματίζονται οι ιστοί του ενδομήτριου όπως γινόταν παλαιότερα με την απόξεση, η οποία είχε και υψηλά ποσοστά ατελούς αφαίρεσης.

Οι πολύποδες της μήτρας που αφαιρούνται, αποστέλλονται πάντα σε εργαστήριο για ιστολογική εξέταση.

Εάν κατά τον ιστοπαθολογικό έλεγχο δεν διαπιστωθεί καρκινική βλάβη, τότε ο έμπειρος και εξειδικευμένος Γυναικολόγος, Λαπαροσκόπος και Χειρουργός Μαιευτήρας Dr. Μανώλης Δουλγεράκης θα χορηγήσει ειδική θεραπεία στη γυναίκα με προγεστερόνη και θα δώσει ειδικές οδηγίες, ενώ η γυναίκα θα πρέπει να παρακολουθείται συχνά.

Σε περίπτωση κακοήθειας, ο Μαιευτήρας-Χειρουργός-Γυναικολόγος θα σας ενημερώσει για τη καλύτερη θεραπεία που αρμόζει στη περίπτωσή σας.

 

Παράγοντες Κινδύνου & Αίτια Εμφάνισης ενός Πολύποδα Μήτρας

Η ηλικία αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόβλεψης των πολυπόδων. Είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε πολύποδες στη δεκαετία των 40 και 50, περίπου την εποχή που πλησιάζει η εμμηνόπαυση (περιεμμηνόπαυση). Οι πολύποδες της μήτρας μπορεί να εμφανιστούν μετά την εμμηνόπαυση (μετεμμηνόπαυση), αλλά σπάνια προσβάλλουν άτομα κάτω των 20 ετών.

Η πιθανότητα εμφάνισης πολυπόδων της μήτρας αυξάνεται επίσης εάν:

 • Έχετε αυξημένο σωματικό βάρος (υπέρβαρο με ΔΜΣ 25 έως 29,99 ή παχύσαρκο με ΔΜΣ από 30 και πάνω).
 • Έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση).
 • Λαμβάνετε ταμοξιφαίνη ή τορεμιφένη, φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.
 • Λαμβάνετε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης που περιλαμβάνει υψηλή δόση οιστρογόνων (HRT).
 • Διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης πολυπόδων εάν έχετε σύνδρομο Lynch ή σύνδρομο Cowden.

 

Υπογονιμότητα & Πολύποδας Μήτρας

Υπάρχουν πιθανότητες να μείνετε έγκυος, ακόμη και αν έχετε πολύποδες στη μήτρα σας. Αν και υπάρχει σύνδεση μεταξύ των πολυπόδων της μήτρας και της υπογονιμότητας, η κατάλληλη φροντίδα και θεραπεία θα μπορούσε να σας βοηθήσει να επιτύχετε εγκυμοσύνη.

Συνήθως, οι πολύποδες σχηματίζονται στο εσωτερικό περίβλημα του ενδομητρίου. Ωστόσο, οι πολύποδες μπορεί να αναπτυχθούν στο ενδομήτριο ή στον τράχηλο της μήτρας, στον κόλπο ή στις σάλπιγγες. Μερικές φορές, εάν ο πολύποδας είναι αρκετά μεγάλος, μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη. Οι πολύποδες επηρεάζουν την εγκυμοσύνη παρεμποδίζοντας την εμφύτευση του εμβρύου ή τη μεταφορά του σπέρματος. Το μέγεθός τους μπορεί να δυσχεράνει την πραγματοποίηση αυτών των διαδικασιών. Εάν ο πολύποδας είναι μικρός, μπορεί να μην επηρεάσει καν την εγκυμοσύνη.

Κανείς δεν πρέπει να παραβλέπει τις ανησυχίες της γυναικείας υγείας και στο Γυναικολογικό Μαιευτικό Κέντρο Gynaika Plus συνεργαζόμαστε με τους ασθενείς μας, για να συζητήσουμε τα συμπτώματα, να καταλήξουμε στη σωστή διάγνωση και να αποφασίσουμε από κοινού την καλύτερη θεραπευτική πορεία. Άλλωστε, η αντιμετώπιση των γυναικείων προβλημάτων υγείας είναι η αποστολή μας. Ενισχύουμε τις γυναίκες να ακούνε το σώμα τους και να αναζητούν τη φροντίδα που χρειάζονται.

Close Menu