Περιεχόμενα
Τι είναι η υπογονιμότητα;
Η υπογονιμότητα είναι το αποτέλεσμα διαταραχής λειτουργιών του ανδρικού ή γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, που εμποδίζει την επίτευξη της κύησης. Η υπογονιμότητα δεν είναι σπάνιο πρόβλημα στην σύγχρονη εποχή και δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση, αλλά είναι υπόθεση και των δύο! Η επίπτωση της υπογονιμότητας αφορά το 15% των ζευγαριών του γενικού πληθυσμού και επηρεάζει ισότιμα άντρες και γυναίκες. Ένα στα έξι ζευγάρια στην Ευρώπη και υπογόνιμοι άνδρες, αντιμετωπίζουν προβλήματα στην σύλληψη, αλλά με τις νέες μεθόδους διάγνωσης και αντιμετώπισης με την εφαρμογή νεών τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η απόκτηση ενός παιδιού είναι πιο εφικτή.
Ποιες είναι οι αιτίες της υπογονιμότητας;
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα. Στο 25% των ζευγαριών συνυπάρχουν περισσότεροι από ένας παράγοντας υπογονιμότητας. Αρχικά, σε υγιή ζευγάρια που είναι γύρω στην ηλικία των 30 ετών, υπάρχει 25-30% πιθανότητα η γυναίκα να μείνει έγκυος σε κάθε έμμηνο ρύση.
Ωστόσο, η ηλικία παίζει τεράστιο ρόλο, καθώς το ποσοστό αυτό μειώνεται αρκετά γρήγορα μετά την ηλικία των 35 ετών, ενώ μετά τα 40 το ποσοστό δεν ξεπερνάει το 10% ή και λιγότερο. Η ηλικία παίζει ρόλο και στον άντρα, αλλά ο βαθμός μείωσης δεν είναι το ίδιο προβλέψιμος.
Επίσης, τα αίτια υπογονιμότητας οφείλονται και σε άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τον έναν ή και με τους δύο συντρόφους, ενώ σε ένα ποσοστό 25-30% τα αίτια παραμένουν αδιευκρίνιστα. Φυσικά, πολλές φορές το πρόβλημα της υπογονιμότητας αντιμετωπίζεται, ακόμα κι αν τα αίτια δεν έχουν εξακριβωθεί πλήρως. Ενδεικτικά, τα αίτια υπογονιμότητας είναι:
- Οι διαταραχές ωοθυλακιορρηξίας που προκαλούνται από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ανεπάρκεια ωοθήκης, διαταραχές βάρους (υπέρβαρες ή λιποβαρείς) αποτελούν το 40% των γυναικείων προβλημάτων.
- Μη διαβατές ή διατεταμένες (υδροσάλπιγγες) σάλπιγγες.
- Τα ινομυώματα παρουσιάζονται σε συχνότητα 40% και ειδικά αυτά που προβάλουν στην κοιλότητα της μήτρας ευθύνονται για 50% μείωσης της πιθανότητας κύησης.
- Οι πολύποδες ενδομητρίου μειώνουν κατά 50 % την πιθανότητα κύησης.
- Ενδομητρίωση παρουσιάζει το 10-50%γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας
- Ο ανδρικός παράγοντας εμφανίζεται (μόνος του ή με άλλες αιτίες) στο 40-50% των ζευγαριών.
- Άγνωστης αιτιολογίας, στο 10% των περιπτώσεων, που δεν αποκαλύπτεται κάποια αιτία.
- Το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά την γονιμότητα και των δυο φύλων, ειδικά στις γυναίκες αυξάνει την βιολογική ηλικία της ωοθήκης.
Ανδρική υπογονιμότητα – Αίτια
Αντίστοιχα, η ανδρική υπογονιμότητα, συνήθως οφείλεται σε κάποια από τις ακόλουθες αιτίες:
- Μια από αυτές είναι η κιρσοκήλη -αιτία για το 40% της ανδρικής υπογονιμότητας– που επηρεάζει τη συγκέντρωση, τον αριθμό, την κινητικότητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων και αυξάνει τις βλάβες στο DNA τους.
- Γενετικές ανωμαλίες, όπως μεταλλάξεις στο γονίδιο της κυστικής ίνωσης, που οδηγούν σε αγενεσία του σπερματικού πόρου, χρωμοσωμικές ανωμαλίες υπεύθυνες για σύνδρομα όπως αυτό του Klinefelter, αλλά και μικροελλείψεις στο χρωμόσωμα Υ, που ενδέχεται να μειώσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων μέχρι του σημείου της αζωοσπερμίας.
- Ορμονικές διαταραχές (διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς, ανεπάρκεια κάποιων ορμονών που επηρεάζουν τη σπερματογένεση, όπως η FSH, η LH, η τεστοστερόνη, η προλακτίνη, η TSH), αλλά και δομικές ανωμαλίες του πέους, όπως είναι ο επισπαδίας (εκβολή του στομίου της ουρήθρας στο πάνω μέρος του πέους και προς την κοιλιακή χώρα), ο υποσπαδίας (το στόμιο της ουρήθρας δεν εκβάλει στην κορυφή της βαλάνου αλλά σε κάποια περιοχή στην κάτω επιφάνεια του πέους ή του οσχέου) και η φίμωση ενδέχεται να παρακωλύσουν τη σωστή εναπόθεση του σπέρματος στον γυναικείο κόλπο και να επηρεάσουν τη γονιμότητα του άνδρα.
- Φλεγμονές όπως οι προστατίτιδα, επιδιδυμίτιδα και ορχίτιδα, αλλά και άλλες νόσοι, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, που επηρεάζει τη στυτική λειτουργία και την ποιότητα του σπέρματος και η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, συνδέονται με την ανδρική υπογονιμότητα.
- Η λήψη φαρμάκων, η κατάχρηση αλκοόλ, οι τραυματισμοί και οι κακώσεις στους όρχεις είναι επίσης παράγοντες που μπορεί να την επηρεάσουν.
- Κόντρα δε στα στερεότυπα που θέλουν τον άνδρα αναπαραγωγικό όσο μεγάλος κι αν είναι, μελέτες έχουν δείξει πως και η ηλικία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του σπέρματος, άρα και στην ανδρική υπογονιμότητα.
- Επίσης, η ανδρική υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται και σε υπερβολική έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως χημικά, συχνή έκθεση σε θερμότητα σάουνα ή υδρομασάζ.
- Τέλος, η παραγωγή του σπέρματος επηρεάζεται και από την κακή διατροφή, την παχυσαρκία, το αλκοόλ, το κάπνισμα.
Έλεγχος για Υπογονιμότητα
- Αναλυτικό ιατρικό ιστορικό του ζεύγους
- Έλεγχος των ωοθηκικών αποθεμάτων στη γυναίκα την 3η ημέρα του κύκλου με ορμονική εξέταση FSH, οιστραδιόλης, ΑΜΗ και υπερηχογραφική καταμέτρηση των άτρητων ωοθυλακίων της ωοθήκης.
- Υστεροσαλπιγγογραφία την 8η-10η ημέρα κύκλου για έλεγχο διαβατότητας σαλπίγγων και ανωμαλίες ενδομητρικής κοιλότητας όπως πολύποδες, ινομυώματα, ενδομητρικές συμφύσεις.
- Σπερμοδιάγραμμα του άντρα για εκτίμηση όγκου, συγκέντρωσης, κινητικότητας και μορφολογίας του σπέρματος.
Αντιμετώπιση Υπογονιμότητας
- Χειρουργική με επεμβατική υστεροσκόπηση για αφαίρεση πολύποδα, υποβλεννογόνιου ινομυώματος, λύση ενδομητρικών συμφύσεων.
- Επεμβατική λαπαροσκόπηση στις περιπτώσεις ενδομητρίωσης, για αφαίρεση υδροσαλπίγγων, εξαίρεση ινομυωμάτων. Λαπαροτομία σε κάποιες περιπτώσεις ινομυωμάτων.
Οι μέθοδοι θεραπείας γονιμότητας που ενδέχεται να προταθούν είναι προγραμματισμένες επαφές, ενδομητρική σπερματέγχυση, εξωσωματική γονιμοποίηση με την ανάλογη φαρμακευτική αγωγή. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει συνδυασμός τους, δηλαδή πρώτα χειρουργική αντιμετώπιση και έπειτα θεραπεία γονιμότητας.
Στο Εξειδικευμένο Κέντρο μας ΓΥΝΑΙΚΑ+ παρέχουμε εξατομικευμένες υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας για τη σύγχρονη Γυναίκα σε κάθε στάδιο της Ζωής της.