Skip to main content

 

Εάν αναρωτιέστε πότε ο πολύποδας μήτρας είναι επικίνδυνος, το συγκεκριμένο άρθρο θα συμβάλλει ώστε να γίνουν πιο ξεκάθαρα αρκετά πράγματα και να πάρετε ορισμένες απαντήσεις.

 

Αρχικά, οι πολύποδες μήτρας είναι μικροί όγκοι στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι καλοήθεις. Περίπου 10% των γυναικών στην ηλικία 40-50 ετών εμφανίζουν πολύποδες.

 

Ο πολύποδας μήτρας εντοπίζεται συνήθως είτε στον τράχηλο είτε στο ενδομήτριο. Είναι δυνατό να εμφανιστούν και περισσότεροι από ένας πολύποδες. Το μέγεθός τους ενδέχεται να είναι από λίγα χιλιοστά έως μερικά εκατοστά.

 

Ενώ, όπως προαναφέρθηκε, στις περισσότερες περιπτώσεις οι πολύποδες είναι καλοήθεις, κάποιοι είναι πιθανό να αποτελούν προκαρκινικές αλλοιώσεις. Οι αλλοιώσεις αυτές ενδέχεται να μετασχηματιστούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή καρκίνο του ενδομητρίου.

 

Σε κάθε περίπτωση, η πολυετή εμπειρία του γυναικολόγου Δρ. Μανώλη Δουλγεράκη, με περισσότερες από 45.000 ευχαριστημένες και υγιείς γυναίκες, είναι ένας από τους βασικότερους ίσως παράγοντες στο να πραγματοποιηθεί μια σωστή διάγνωση, καθώς και η κατάλληλη θεραπεία.

 

Πότε ο πολύποδας μήτρας είναι επικίνδυνος: Συμπτώματα

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πολύποδας μήτρας δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα. Συνήθως, τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν οι πολύποδες είναι πολλοί ή μεγάλοι.

 

Ωστόσο, εάν εμφανιστούν συμπτώματα, τα συνηθέστερα είναι:

 

  • Παρατεταμένη και ανώμαλη αιμορραγία στην έμμηνο ρύση
  • Μητρορραγία, δηλαδή αιμορραγία στα διαστήματα μεταξύ των περιόδων
  • Μηνορραγία, δηλαδή υπερβολικά βαριά αιμορραγία κατά την έμμηνο ρύση
  • Μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία
  • Αιμόρροια κατά τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών
  • Υπογονιμότητα
  • Κοιλιακό άλγος
  • Κολπική αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή

 

Πότε ο πολύποδας μήτρας είναι επικίνδυνος: Αίτια Εμφάνισης

 

Γενικότερα, όσον αφορά τον πολύποδα μήτρας, η ακριβής αιτία εμφάνισής του δεν είναι ακόμα γνωστή. Ωστόσο, τα επίπεδα ορμονών και ειδικά τα επίπεδα των οιστρογόνων φαίνεται να επηρεάζουν τη δημιουργία τους.

 

Οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης του πολύποδα είναι ο εξής:

 

  • Η παχυσαρκία
  • Η υπέρταση, δηλαδή η υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Η ύπαρξη ιστορικού πολυπόδων
  • Η λήψη ορμονικών σκευασμάτων-ορμονική υποκατάσταση (HRT)
  • Φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού
  • Η καθυστερημένη εμμηνόπαυση

 

Πότε ο πολύποδας μήτρας είναι επικίνδυνος: Κίνδυνοι

 

Όταν εμφανίζονται πολύποδες, ένας από τους βασικότερος κινδύνους που είναι πιθανό να προκύψει είναι η υπογονιμότητα.

 

Γενικά, οι πολύποδες θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι ένας από τους λόγους που μια γυναίκα δυσκολεύεται να μείνει έγκυος. Μάλιστα, αρκετά συχνά, κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), η γυναίκα ανακαλύπτει ότι έχει πολύποδες μήτρας.

 

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που οι πολύποδες προκαλούν υπογονιμότητα ή δυσκολεύουν τη σύλληψη. Έτσι, οι πολύποδες ενδέχεται να:

 

  • Δρουν σαν ενδομήτρια συσκευή, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η εμφύτευση ενός εμβρύου στη μήτρα
  • Προκαλέσουν τοπική φλεγμονή στην επένδυση της μήτρας
  • Προκαλέσουν παρεμβολή στη μεταφορά σπέρματος
  • Παράγουν γλυκοδελίνη, που έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί τη μείωση της δεκτικότητας του βλεννογόνου της μήτρας στην εμφύτευση

 

Φυσικά, είναι πιθανό μια γυναίκα να μείνει έγκυος, ακόμα κι αν έχει πολύποδες στη μήτρα. Ωστόσο, ακόμα και μετά την αφαίρεση των πολυπόδων, δεν είναι βέβαιο ότι μια γυναίκα θα συλλάβει. Στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης σε γυναίκες που υποβάλλονται σε αφαίρεση πολύποδα με υστεροσκόπηση.

 

Πολύποδας μήτρας και τρόποι αντιμετώπισης

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πολύποδας θεραπεύεται χειρουργικά. Η πιο ακριβής μέθοδος αλλά και αποτελεσματικότερη είναι η υστεροσκόπηση. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, η οποία διαρκεί μόλις λίγα λεπτά.

 

Η υστεροσκόπηση πραγματοποιείται με μέθη ή με ελαφρά αναισθησία και η ασθενής επιστρέφει στο σπίτι της και στις καθημερινές της δραστηριότητες την ίδια ημέρα.

 

Κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης διαδικασίας, ο γυναικολόγος εισάγει ένα ενδοσκόπιο στον κόλπο, προκειμένου να τον κρατήσει ανοιχτό. Στη συνέχεια, περνάει μέσα στην μήτρα το υστεροσκόπιο, το οποίο είναι ένας λεπτός, μακρύς σωλήνας με φως και κάμερα.

 

Σε αυτό το σημείο, είναι πιθανό η ασθενής να αισθανθεί δυσφορία και κάποιες κράμπες. Στην περίπτωση που αυτά εμφανιστούν σε υπερβολικό βαθμό, ο γιατρός μπορεί να σταματήσει οποιαδήποτε στιγμή, μέχρι να νιώσει η ασθενής καλύτερα.

 

Ακολούθως, ωθείται απαλά μέσα στη μήτρα ένα υγρό, το οποίο διευκολύνει τον γυναικολόγο να δει. Μια κάμερα στέλνει εικόνες σε μια οθόνη, μέσω της οποίας ο γυναικολόγος εντοπίζει τις ανωμαλίες. Τέλος, αφαιρούνται οι πολύποδες, με τη χρήση λέιζερ, χειρουργικού ψαλιδιού, λαβίδας ή άλλης ηλεκτρικής συσκευής.

 

Ο πολύποδας αποστέλλεται σε εργαστήριο για εξέταση, ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι καρκινικός ή καλοήθης. Οι περιπτώσεις που οι πολύποδες μήτρας είναι καρκινικοί είναι σπάνιες.

 

Στην περίπτωση που έγινε νάρκωση, η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της την ημέρα που έγινε η επέμβαση. Σε περίπτωση που έγινε μια πιο περίπλοκη πολυπεκτομή, η ασθενής παραμένει σε αίθουσα ανάρρωσης μέχρι να ξυπνήσει από την αναισθησία, ενώ ενδέχεται να χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο για μία ή δύο ημέρες.

Close Menu