Skip to main content

 

Το πότε γίνεται η υστεροσκόπηση είναι μια συχνή ερώτηση που κάνουν οι ασθενείς μας. Η υστεροσκόπηση είναι η ειδική εξέταση που πραγματοποιείται από τον έμπειρο και εξειδικευμένο γυναικολόγο στο εσωτερικό τμήμα της μήτρας και του τραχήλου.

 

Αυτή η εξειδικευμένη εξέταση πραγματοποιείται με υστεροσκόπιο, το οποίο αποτελεί και αναπόσπαστο κομμάτι για την ολοκλήρωσή της. Πρόκειται για ένα λεπτό και εύκαμπτο εργαλείο, με διάμετρο περίπου 2.9 εκατοστά. Έχει προσοφθάλμιο φακό, ο οποίος αποτελείται από μία ενσωματωμένη κάμερα υψηλής τεχνολογίας. Εισέρχεται μέσω του κόλπου και του τραχήλου στην κοιλότητα της μήτρας και επιτρέπει την προβολή εικόνας σε έγχρωμη οθόνη. Επιπλέον, είναι δυνατή και η μαγνητοσκόπηση της επέμβασης.

 

Ο χαρακτήρας της υστεροσκόπησης είναι διαγνωστικός αλλά και χειρουργικός. Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη εξέταση χρειάζεται εξειδίκευση και είναι απαραίτητο ο γυναικολόγος να είναι πολύ έμπειρος.

 

Υστεροσκόπηση πότε γίνεται: Διαγνωστική Υστεροσκόπηση

 

Σύμφωνα με τον γυναικολόγο Δρ. Μανώλη Δουλγεράκη, η διαγνωστική υστεροσκόπηση παρέχει έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση πιθανών παθογενειών της μήτρας, με το καλύτερο υπόβαθρο θεραπείας και συγκριτικής αξιολόγησης των αποτελεσμάτων.

 

Γενικά, η συγκεκριμένη εξέταση προτείνεται σε γυναίκες οι οποίες αντιμετωπίζουν:

 

  • Θέματα έντονης αιμορραγίας και άλγους κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης.
  • Αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση
  • Επανειλημμένες αποβολές με ενδείξεις υπογονιμότητας
  • Μη φυσιολογικά τεστ Παπανικολάου
  • Χρησιμοποιείται και για την εξέταση ευρημάτων, όπως οι συμφύσεις, οι πολύποδες και το υποβλεννογόνιο

 

Υστεροσκόπηση πότε γίνεται: Χειρουργική Υστεροσκόπηση

 

Όσον αφορά τη χειρουργική υστεροσκόπηση, αυτή εφαρμόζεται στην περίπτωση που, μέσω της διαγνωστικής υστεροσκόπησης, έχει εντοπιστεί κάποια μη φυσιολογική μορφολογία στην περιοχή της κοιλότητας της μήτρας. Πιο συγκεκριμένα, η χειρουργική υστεροσκόπηση γίνεται όταν είναι απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση.

 

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια σύντομη διαδικασία, κατά την οποία συνήθως χρησιμοποιείται και τοπική αναισθησία. Συνήθως, η εκτέλεση της επέμβασης διαρκεί από 10 έως 30 λεπτά, ανάλογα το περιστατικό.

 

Υστεροσκόπηση πότε γίνεται: Ποια είναι η χρονική περίοδος που πρέπει να πραγματοποιείται;

 

Το πότε γίνεται η υστεροσκόπηση εξαρτάται από την έμμηνο ρύση. Έτσι, την πρώτη εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση της εμμήνου ρύσεως, μπορεί να προγραμματιστεί η υστεροσκόπηση με τον γυναικολόγο.

 

Σε εκείνο το διάστημα, είναι δυνατό να εκτιμηθεί καλύτερα η ποιότητα του ενδομητρίου, καθώς βρίσκεται σε παραγωγική περίοδο. Φυσικά, στις περιπτώσεις που είναι απαραίτητο, είναι δυνατό να χορηγηθεί αναισθησία, ανάλογα με τον σκοπό της εξέτασης. Επιπλέον, ανάλογα και πάλι με τις εκάστοτε ανάγκες, η εξειδικευμένη εξέταση είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί είτε στο νοσοκομείο είτε στο ιατρείο.

 

Εάν προγραμματιστεί αναισθησία, τότε είναι απαραίτητο να ληφθούν οι απαραίτητες προφυλάξεις, οι οποίες σχετίζονται με την απαγόρευση λήψης νερού ή τροφής πριν από την υστεροσκόπηση.

 

Πότε γίνεται η Χειρουργική Υστεροσκόπηση και ποιες είναι οι περιπτώσεις χρήσης της;

 

Η χειρουργική υστεροσκόπηση είναι μια ταχεία και σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης της παθογένειας. Είναι δυνατό να εφαρμοστεί με σκοπό την αφαίρεση από τη μήτρα τόσο του πολύποδα, όσο και των ινομυωμάτων που αποτελούν μη καρκινικές αναπτύξεις. Αυτά ενδέχεται να προκαλέσουν ανώμαλη αιμορραγία της μήτρα ή και υπογονιμότητα.

 

Επιπρόσθετα, ενδομητρικές συμφύσεις είναι πιθανό να δημιουργηθούν στη μήτρα, προκαλώντας μη φυσιολογική ροή της εμμήνου ρύσεως. Και σε αυτή την περίπτωση, επειδή ευθύνονται για την εμφάνιση υπογονιμότητας και επαναλαμβανόμενων αποβολών, είναι δυνατό να εντοπιστούν και να απομακρυνθούν με τον κατάλληλο τρόπο.

 

Ακόμα, η χειρουργική υστεροσκόπηση γίνεται και όταν εντοπίζονται υπολείμματα κυήσεως, καθώς και ξένων σωμάτων, τα οποία αποδεικνύονται επιβλαβή για την υγεία της ασθενούν.

 

Τέλος, η χειρουργική αντιμετώπιση επιλέγεται και σε περιπτώσεις διατομής του διαφράγματος της μήτρας, κάτι το οποίο αποτελεί μία εκ γενετής δυσπλασία της μήτρας.

 

Υστεροσκόπηση πότε γίνεται: Ποια είναι η περίοδος ανάρρωσης και ποιοι οι πιθανοί κίνδυνοι;

 

Το διάστημα ανάρρωσης της ασθενούς ποικίλλει και σχετίζεται με τον σκοπό της υστεροσκόπησης. Έτσι, η ανάρρωση είναι πιθανό να διαρκέσει περισσότερο ή λιγότερο, αναλόγως την κάθε περίπτωση.

 

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια συμπτώματα τα οποία ενδεχομένως παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάρρωσης. Τα συνηθέστερα χαρακτηριστικά τους είναι:

 

  • Οι κράμπες
  • Μία ελαφρά αιμορραγία
  • Η ήπια ναυτία
  • Η ζάλη

 

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο η ασθενής να λάβει τη συμβουλή του γυναικολόγου της, καθώς ενδέχεται να χρειαστεί να λάβει κάποιο παυσίπονο για τον πόνο. Η ασπιρίνη, καθώς και ορισμένα άλλα φάρμακα τα οποία αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας, γενικά καλό είναι να αποφεύγονται.

 

Επιπρόσθετα, εάν η υστεροσκόπηση δεν εφαρμόζεται αποκλειστικά για διαγνωστικούς σκοπούς, η σεξουαλική επαφή είναι απαραίτητο να αποφεύγεται, καθώς έτσι μειώνονται οι πιθανότητες μόλυνσης.

 

Γενικά, η υστεροσκόπηση αποτελεί μια πολύ ασφαλή διαδικασία και μέθοδο, αν και από καμία επέμβαση δεν αποκλείεται ένα μικρό ενδεχόμενο επιπλοκών. Οι βασικότεροι κίνδυνοι μόλις ολοκληρωθεί η υστεροσκόπηση είναι οι πιθανότητες μόλυνσης ή αιμορραγίας.

Close Menu