Skip to main content

Τι είναι ο Προγεννητικός Έλεγχος;

Ο όρος «προγεννητικός έλεγχος» ή «μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος» αναφέρεται στις διάφορες εξετάσεις που απαιτούνται κατά την αρχή της εγκυμοσύνης ή ακόμα και πριν ένα ζευγάρι αποφασίσει να προσπαθήσει να αποκτήσει παιδί, και αυτές οι εξετάσεις είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της μητέρας και του αναπτυσσόμενου παιδιού.

Ο προγεννητικός έλεγχος είναι κρίσιμος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να προλάβει και να αντιμετωπίσει πολλές ασθένειες. Επιπλέον, είναι σε θέση να ανιχνεύσει προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να επηρεάσουν την υγεία της μητέρας και του μωρού. Πολλές από αυτές τις καταστάσεις μπορούν να προληφθούν με την κατάλληλη ιατρική παρέμβαση. Έτσι, με την ασφαλή εικόνα που θα έχει η έγκυος και ο έμπειρος και εξειδικευμένος Γυναικολόγος, Λαπαροσκόπος και Χειρουργός Μαιευτήρας Dr. Μανώλης Δουλγεράκης για την προσεχή εγκυμοσύνη της, γίνεται κατανοητό πόσο σημαντικές είναι αυτές οι εξετάσεις.

 

Τι είναι οι Εξετάσεις Προγεννητικού Ελέγχου;

Οι εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου αποτελούν ένα πλήθος εξετάσεων που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στις μέλλουσες μητέρες, με σκοπό να εξετάσουν εάν το αναπτυσσόμενο έμβρυο ενδέχεται να παρουσιάσει συγκεκριμένες γενετικές ανωμαλίες. Οι περισσότερες από αυτές τις εξετάσεις είναι μη επεμβατικές και συνήθως πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου της εγκυμοσύνης, ενώ ορισμένες εκτελούνται ακόμα και κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.

 

Ποιες είναι οι Βασικές Εξετάσεις Προγεννητικού Ελέγχου;

Στο Gynaika Plus, οι εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου που διενεργούνται κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορούν να ξεκινήσουν από τη δέκατη εβδομάδα. Συνήθως, αυτές οι εξετάσεις περιλαμβάνουν υπερηχογράφημα και εξετάσεις αίματος.

Οι εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου κατά το δεύτερο τρίμηνο διενεργούνται από την 14η  έως την 18η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Αυτές οι εξετάσεις περιλαμβάνουν επίσης υπερηχογράφημα καθώς και εξέταση αίματος, η οποία χρησιμοποιείται για να γίνει έλεγχος εάν η μητέρα ενδέχεται να έχει αυξημένο κίνδυνο να αποκτήσει ένα παιδί με σύνδρομο Down ή με ελαττώματα στο νευρικό σωλήνα.

 

Αποτελέσματα των Εξετάσεων Προγεννητικού Ελέγχου

Οι εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου μπορούν απλώς να ανιχνεύσουν τον κίνδυνο ή την πιθανότητα εμφάνισης συγκεκριμένων προβλημάτων. Όταν τα αποτελέσματα μιας από αυτές τις εξετάσεις είναι θετικά και αναδείξουν κάποιον κίνδυνο, τότε οι διαγνωστικές εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου μπορούν να προσφέρουν μια οριστική απάντηση σχετικά με την ύπαρξη της γενετικής ανωμαλίας.

Πολλές από τις εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου είναι εξετάσεις ρουτίνας, όπως οι εξετάσεις ανοχής γλυκόζης που ελέγχουν τον διαβήτη κύησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, όπως για γυναίκες που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αποκτήσουν παιδί με συγκεκριμένες ανωμαλίες, εκτελούνται πρόσθετες εξετάσεις. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που ζουν σε περιοχές με εξάπλωση της φυματίωσης υφίστανται εξέταση δερματικής δοκιμασίας, όπως το Test Mantoux.

 

Επιπρόσθετες Διαγνωστικές Εξετάσεις Προγεννητικού Ελέγχου

Οι επιπρόσθετες διαγνωστικές εξετάσεις αποτελούν το επόμενο βήμα μετά από έναν προγεννητικό έλεγχο που έχει δείξει ότι υπάρχει θετικό αποτέλεσμα. Οι διαγνωστικές εξετάσεις είναι περισσότερο επεμβατικές σε σύγκριση με τις βασικές εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου. Συνήθως, διενεργούνται μόνο εάν υπάρχει συγκεκριμένη ανησυχία, εάν μια εξέταση προγεννητικού ελέγχου δείχνει την ύπαρξη προβλήματος, ή αν η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό ή το ιατρικό ιστορικό μιας γυναίκας υποδεικνύουν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για μια εγκυμοσύνη με προβλήματα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι διαγνωστικές εξετάσεις συνήθως έχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο αποβολής.

 

Προγεννητικός Έλεγχος & Πρόληψη

Όσον αφορά την πρόληψη, στον προγεννητικό έλεγχο περιλαμβάνονται εξετάσεις που προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της γενικής υγείας της γυναίκας και έχουν ως στόχο τον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων που μπορεί να προκληθούν κατά την εγκυμοσύνη ή στον τοκετό, με σκοπό να αντιμετωπιστούν έγκαιρα αυτά τα προβλήματα.

Στο Γυναικολογικό Μαιευτικό Κέντρο Gynaika Plus, οι βασικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται και στις οποίες υποβάλλεται μια γυναίκα που θέλει να μείνει έγκυος περιλαμβάνουν συνήθως:

  • Γενική εξέταση αίματος και ούρων.
  • Εξέταση φερριτίνης και σιδήρου.
  • Ομάδα αίματος και Rhesus.
  • Έλεγχο σακχάρου, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη HbA1C.
  • Έμμεση αντίδραση Coombs.
  • Ηλεκτροφόρηση της αιμοσφαιρίνης και test δρεπανώσεως.
  • Έλεγχο αντισωμάτων CMV, IgG, IgM, ερυθράς και τοξοπλάσματος.
  • Έλεγχο για AIDS (HIV I) και VDRL (έλεγχος για το βακτήριο της σύφιλης HIV I & ΙΙ).
  • Αυστραλιανό αντιγόνο (HBsAg), έλεγχο για Ηπατίτιδα Β, anti-HCV και έλεγχο για Ηπατίτιδα C.
  • Μέτρηση της αφυδρογονάσης της 6-φωσφορικής γλυκόζης (G6PD).
  • Έλεγχο κολπίτιδας και καλλιέργεια κολπικού υγρού.
  • Ανίχνευση Ureaplasma urealyticum.
  • Έλεγχο Mycoplasma hominis.
  • Μέτρηση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών (TSH).
  • Ανίχνευση του Streptococcus agalactiae.

Αυτές οι εξετάσεις διενεργούνται σε όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Close Menu