Skip to main content

Τι είναι οι Κύστες Ωοθηκών;

Οι κύστες ωοθηκών αποτελούν ένα συνηθισμένο γυναικολογικό πρόβλημα, που εμφανίζεται συνήθως κατά την ηλικία της αναπαραγωγής. Ωστόσο, καμιά φορά οι κύστες ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθούν πιο νωρίς, στην παιδική ηλικία, ή πιο αργά, ύστερα από την εμμηνόπαυση. Αποτελούν θυλάκους που βρίσκονται επάνω ή μέσα στην ωοθήκη, που περιλαμβάνουν υγρό και το μέγεθός τους μπορεί να κυμαίνεται από λίγα χιλιοστά μέχρι και πολλά εκατοστά. Οι περισσότερες από αυτές είναι ακίνδυνες και εξαφανίζονται από μόνες τους μέσα σε μερικές εβδομάδες, δίχως να υπάρχει η ανάγκη για ιατρική παρέμβαση.

 

Συνήθη Συμπτώματα που Έχουν οι Κύστες Ωοθηκών

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι κύστες ωοθηκών δεν παρουσιάζουν συμπτώματα ή εκδηλώνονται με ελαφρά συμπτώματα, και μπορεί να «ανακαλυφθούν» τυχαία κατά τη διάρκεια ενός τυπικού ιατρικού ελέγχου. Μερικές κύστες μπορεί να προκαλέσουν:

  • Δυσφορία ή ενόχληση στην κοιλιά.
  • Πόνο κατά την εκτέλεση ορισμένων δραστηριοτήτων, όπως η ούρηση, οι κινήσεις του εντέρου ή το σεξ.

Ακόμη, οι κύστες που είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος μπορούν να προκαλέσουν συστροφή της ωοθήκης, η οποία συνδέεται με πόνο που μπορεί να εξαφανίζεται και να επανεμφανίζεται απροσδόκητα. Σε λιγότερο συχνές καταστάσεις κύστεων, μπορεί να προκληθεί αιμορραγία ή να σπάσουν, προκαλώντας απότομο και έντονο πόνο.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση για τις κύστες ωοθηκών;

Η διάγνωση των κύστεων πραγματοποιείται με τη βοήθεια του διακολπικού υπερήχου, που επιτρέπει τη λεπτομερή απεικόνιση των εσωτερικών αναπαραγωγικών οργάνων. To Γυναικολογικό Μαιευτικό Κέντρο Gynaika Plus διαθέτει προηγμένο εξοπλισμό υπερήχων που παρέχει τρισδιάστατη απεικόνιση, ενώ o Γυναικολόγος, Λαπαροσκόπος και Χειρουργός Μαιευτήρας Dr. Μανώλης Δουλγεράκης διαθέτει εξειδικευμένη εμπειρία και κατάρτιση στη χρήση των υπερήχων.

 

Θεραπεία των Κύστεων Ωοθηκών

Η θεραπευτική προσέγγιση, εάν είναι απαραίτητη, αλλάζει ανάλογα με τον τύπο που έχουν οι κύστες. Οι κύστεις διακρίνονται στους παρακάτω 2 τύπους:

  • Στις λειτουργικές κύστες.
  • Στις μη λειτουργικές κύστες.

Οι λειτουργικές κύστες, οι οποίες είναι ο πιο κοινός τύπος, συνήθως εξαφανίζονται μόνες τους, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη για ιατρική παρέμβαση. Οι μη λειτουργικές κύστες, που είναι λιγότερο συνηθισμένες, περιλαμβάνουν τα τερατώματα, που περιέχουν διάφορα είδη ιστών, όπως το δέρμα και οι τρίχες, και είναι πιθανό να βρίσκονται στη γυναίκα από τη γέννησή της και να έχουν μεγαλώσει κατά την ηλικία αναπαραγωγής. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εξελιχθούν σε κακοήθεια (καρκίνο).

Επίσης, τα κυσταδενώματα αποτελούν άλλον ένα τύπο μη λειτουργικής κύστης, τα οποία δημιουργούνται στην εξωτερική επιφάνεια της ωοθήκης και μπορεί να αυξηθούν σε μέγεθος, αλλά είναι συνήθως ακίνδυνα. Ακόμη, οι κύστες που προκαλούνται από την ενδομητρίωση, γνωστές ως ενδομητριωσικές ή σοκολατοειδείς κύστες, αποτελούν έναν επιπλέον τύπο μη λειτουργικής κύστης. Αυτές περιέχουν παλιό αίμα (εξού και η ονομασία τους) και είναι πιθανόν να σπάσουν και να προκαλέσουν πόνο ή τραυματισμό στην ωοθήκη, για αυτό συχνά απομακρύνονται με χειρουργική επέμβαση ή με λαπαροσκόπηση.

Τέλος, ανάλογα με το μέγεθος της κύστης, η θεραπεία αλλάζει. Έτσι, οι μικρότερες σε μέγεθος λειτουργικές κύστες παρακολουθούνται με υπέρηχο. Εάν όμως μια κύστη είναι ιδιαίτερα μεγάλη, προκαλεί συμπτώματα ή υπάρχουν ενδείξεις για κακοήθεια, πρέπει να αφαιρεθεί. Η αφαίρεση συνήθως πραγματοποιείται είτε με λαπαροσκόπηση, είτε με ανοικτό χειρουργείο, εάν η κύστη έχει πολύ μεγάλο μέγεθος.

Close Menu