Skip to main content
Μέλλουσα Μαμά

Α΄ Τρίμηνο Εγκυμοσύνης

By 3 Ιουνίου, 20154 Απριλίου, 2022No Comments

1η εβδομάδα
Η πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμήνου ρύσεως θεωρείται και η πρώτη, επισήμως, ημέρα της εγκυμοσύνης. Η εγκυμοσύνη διαρκεί φυσιολογικά 280 ημέρες ή αλλιώς 40 εβδομάδες.

2η Εβδομάδα
Κατά την 1η φάση του κύκλου ωριμάζει ένα ωοθυλάκιο το οποίο, περί την 14η ημέρα ρήγνυται για να απελευθερώσει ένα ωάριο. Το ενδομήτριο προετοιμάζεται για την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου.

3η εβδομάδα
Περί τη 14η ημέρα από την έναρξη της τελευταίας περιόδου, συμβαίνει η ωοθυλακιορρηξία και ακολουθεί η γονιμοποίηση. Αμέσως μετά, ξεκινά η διαίρεση του γονιμοποιημένου ωαρίου, με συνεχή διπλασιασμό των κυττάρων και του γενετικού τους υλικού, και, όταν αυτό φτάσει στο στάδιο του μοριδίου (16 κύτταρα), εμφυτεύεται στη μήτρα. Αυτό συμβαίνει 3 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση. Ό,τι απέμεινε από το ωοθυλάκιο, μετατρέπεται σε ωχρό σωμάτιο που παράγει τις ορμόνες για τη διατήρηση της εγκυμοσύνης τις επόμενες 8-10 εβδομάδες.

4η εβδομάδα
Το κύημα δεν είναι μεγαλύτερο από μία τελεία (περίπου 0,2 χιλ). Σχηματίζεται η αμνιακή κοιλότητα (η κοιλότητα στην οποία βρίσκεται το αμνιακό υγρό μέσα στο οποίο μεγαλώνει το έμβρυο). Αρχίζει ο σχηματισμός του πλακούντα και του λεκιθικού ασκού. Η β-χοριακή γοναδοτροπίνη (ΗCG), μια ορμόνη της εγκυμοσύνης που αρχίζει να παράγεται, είναι ανιχνεύσιμη αρχικά στο αίμα και, λίγες μέρες μετά, και στα ούρα.

5η εβδομάδα
Το κύημα φτάνει τώρα τα 4-5 χιλ. περίπου. Έχει ξεκινήσει η καταβολή του νωτιαίου μυελού, των εγκεφαλικών ημισφαιρίων, της καρδιάς και των άνω και κάτω άκρων. Αρχίζει η παραγωγή του αμνιακού υγρού και ο σχηματισμός του ομφαλίου λώρου. Με το διακολπικό υπερηχογράφημα μπορεί να ανιχνευθεί το κύημα.

6η εβδομάδα
Το έμβρυο στο τέλος της 6ης εβδομάδας έχει μήκος 10-12 χιλ. Ξεκινά η καταβολή των ματιών, των αφτιών, των πνευμόνων και του γαστρεντερικού συστήματος. Η καρδιά έχει σχηματιστεί πλήρως και μπορεί να διαπιστωθεί καρδιακή λειτουργία με το διακολπικό υπερηχογράφημα.
Ίσως υποφέρετε ήδη από πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, όπως αδιαθεσία, κούραση, ναυτία και κεφαλαλγίες, και θα πρέπει να προσέξετε τη διατροφή της, ώστε να είναι περισσότερο ισορροπημένη. Επίσης, οι μαστοί γίνονται πιο βαρείς κι ευαίσθητοι, και μπορεί να παρατηρηθεί υπέρχρωση της θηλής.

7η εβδομάδα
Το έμβρυο μπορεί να φτάνει σε μήκος τα 18 χιλ. Τα άκρα αρχίζουν να μεγαλώνουν, το ίδιο και το πρόσωπο. Εμφανίζονται το άνοιγμα της στοματικής κοιλότητας και η καταβολή των γνάθων ενώ παρατηρείται μεγαλύτερη ανάπτυξη του γαστρεντερικού συστήματος (σπλήνας, πάγκρεας, εντερικές έλικες). Ο νωτιαίος μυελός αρχίζει να κλείνει και το κεφάλι είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τον κορμό λόγω της ταχείας ανάπτυξης του εγκεφάλου και του προσώπου.

8η εβδομάδα
Το μήκος του εμβρύου είναι περίπου 20-24 χιλ. Συνεχίζεται η διαμόρφωση του προσώπου και αρχίζουν να σχηματίζονται ο στόμαχος, η παρεγκεφαλίδα και το μυϊκό σύστημα. Επίσης αρχίζει και η καταβολή των δοντιών. Στην περίπτωση που το έμβρυο είναι αγόρι, αρχίζει η παραγωγή των ανδρικών ορμονών (τεστοστερόνη). Στα θήλεα έμβρυα σχηματίζονται τα αρχέγονα ωοθυλάκια, που θα φτάσουν τον μέγιστο αριθμό τους στις 20-24 εβδομάδες της κύησης.

9η εβδομάδα
Το κεφαλουραίο μήκος του εμβρύου είναι γύρω στα 3 εκ. και ζυγίζει περίπου 3 γραμμάρια. Σχηματίζονται τα βλέφαρα. Αρχίζουν να σχηματίζονται οι χόνδροι και τα οστά, τα νύχια, η γλώσσα και ο λάρυγγας. Σύντομα θα τελειοποιηθεί το μυϊκό σύστημα. Στο υπερηχογράφημα, διαπιστώνονται οι πρώτες κινήσεις του εμβρύου χωρίς όμως αυτές να γίνονται αισθητές από την μητέρα. Ίσως τώρα αισθάνεστε εντονότερα τα ενοχλήματα της εγκυμοσύνης. Μπορεί να παρουσιαστούν και μεταβολές στην όρεξη, καούρες ή δυσπεψία.

10η εβδομάδα
Το κεφαλουραίο μήκος του εμβρύου κυμαίνεται γύρω στα 3,5-4 εκ. Ξεχωρίζουν τα δάκτυλα των άνω και κάτω άκρων. Τα αφτιά λαμβάνουν, σιγά σιγά, το τελικό τους σχήμα, τα μάτια και η μύτη είναι ευκρινέστερα, αν και τα βλέφαρα παραμένουν κλειστά. Στην περίπτωση άρρενος εμβρύου αρχίζει η διαμόρφωση των έξω γεννητικών του οργάνων.

11η εβδομάδα
Το κεφαλουραίο μήκος του εμβρύου είναι τώρα 4,5 εκ. και ζυγίζει περίπου 8 γρ. Όλα τα σημαντικά όργανα έχουν πλέον αναπτυχθεί και το έμβρυο έχει πλέον την ικανότητα του βυζάγματος και της κατάποσης. Από αυτή την εβδομάδα και μέχρι τη 14η, διενεργείται μια πρώτη λεπτομερής υπερηχογραφική εξέταση, που εκτιμά την αυχενική διαφάνεια, την παρουσία ή απουσία του ρινικού οστού καθώς και άλλες υπερηχογραφικές παραμέτρους (ροή του αίματος στον φλεβώδη πόρο, τριγλώχινα βαλβίδα κ.ά.). Αυτές οι παράμετροι θα συσχετισθούν με βιοχημικούς δείκτες (PAPP-A, ελεύθερη β-HCG) και θα εξαχθεί ένας συνολικός στατιστικός κίνδυνος για την πιθανότητα χρωμοσωμικής ανωμαλίας του εμβρύου. Ελέγχεται επίσης η ράχη του εμβρύου για τυχόν κενά και το κοιλιακό τοίχωμα για ομφαλοκήλη. Ανάλογα με τα ευρήματα, μπορεί να κριθεί σκόπιμο να γίνει περαιτέρω επεμβατικός έλεγχος (λήψη τροφοβλάστης ή αμνιοπαρακέντηση στις 16 εβδομάδες).

12η εβδομάδα
Το έμβρυο έχει συνολικό μήκος 6 εκ. και ζυγίζει περίπου 20 γραμμάρια. Το πάγκρεας αρχίζει να παράγει ινσουλίνη. Η ουροδόχος κύστη φαίνεται σαν μικρό σκούρο στίγμα και αποτελεί ένδειξη παραγωγής ούρων. Αρχίζει η διαφοροποίηση των έξω γεννητικών οργάνων του, αν και το υπερηχογράφημα μπορεί να δείξει το φύλο του παιδιού σχετικά δύσκολα. Εμφανίζονται τα νύχια στα χέρια και στα πόδια. Το νευρικό σύστημα έχει αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το έμβρυο να μπορεί να ανταποκριθεί σε απτικά ερεθίσματα, και να μπορεί να αισθανθεί πόνο.
Το βάρος σας έχει αρχίσει να αυξάνεται. Η τάση για εμετό από αυτή την εβδομάδα συνήθως περιορίζεται, όπως επίσης και το αίσθημα συχνουρίας που μπορεί να έχει εμφανιστεί καθώς η μήτρα πλέον φτάνει στο ύψος της ηβικής σύμφυσης και δεν πιέζει την ουροδόχο κύστη.

13η εβδομάδα
Το μήκος του εμβρύου είναι περίπου 7,5 εκ. και ζυγίζει 25-30 γρ.Τα οστά του εμβρύου αρχίζουν να αντικαθιστούν τους χόνδρους και σχηματίζονται οι πλευρές και τα οστά του κρανίου. Η μύτη και το πηγούνι διακρίνονται καθαρά. Το παιδί μπορεί να βάζει τον αντίχειρα στο στόμα και να το ανοιγοκλείνει. Η ανάπτυξη των εξωτερικών γεννητικών οργάνων έχει πλέον συντελεστεί.

14η εβδομάδα
Το έμβρυο έχει μήκος γύρω στα 8,5 εκ. Τα μάτια τείνουν να πάρουν τη σωστή τους θέση στο κέντρο του προσώπου, τα αφτιά έχουν σχηματιστεί πλήρως. Αναπτύσσεται το τριχωτό της κεφαλής και λεπτό χνούδι καλύπτει όλο το σώμα του εμβρύου. Οι νεφροί παράγουν ούρα. Στα θηλυκά έμβρυα οι ωοθήκες μετατοπίζονται στην πύελο και στα άρρενα εμφανίζεται ο προστάτης.

Close Menu