Skip to main content
Μέλλουσα Μαμά

Β΄Τρίμηνο Εγκυμοσύνης

By 3 Ιουνίου, 20154 Απριλίου, 2022No Comments

15η εβδομάδα
Το συνολικό μήκος του εμβρύου είναι 10-11 εκ. και ζυγίζει περίπου 60 γραμμάρια. Η ανάπτυξη του σκελετικού, του μυϊκού και νευρικού συστήματος συνεχίζεται ταχύτατα, ώστε να μπορεί να κινεί τα άκρα και να σφίγγει την γροθιά του. Το δέρμα του είναι διαφανές.

16η εβδομάδα
Το έμβρυο φτάνει τώρα τα 12 εκ. και ζυγίζει 100 γραμμάρια. Τα νύχια του έχουν σχηματιστεί, μπορεί να ζαρώσει την επιδερμίδα του μετώπου του, να κινήσει τα μάτια και να καταπιεί. Αρχίζει να ακούει.
Η εγκυμοσύνη σας πλέον μπορεί να φαίνεται. Από τώρα μέχρι και τη 18η εβδομάδα μπορεί να διενεργηθεί η αμνιοκέντηση, δηλαδή ο έλεγχος του αμνιακού υγρού που περιβάλλει το μωρό, ώστε να αποκλειστεί ότι το έμβρυο έχει κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία. Από αυτήν την εβδομάδα επίσης είναι πιο εύκολο να διευκρινιστεί το φύλο του.

17η εβδομάδα
Το κεφαλουραίο μήκος του εμβρύου φτάνει τα 14εκ. και το βάρος του τα 140 γραμμάρια. Κάτω από το δέρμα του σχηματίζεται στρώμα λίπους, που συμβάλλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του και στην παραγωγή ενέργειας. Με τις καταποτικές κινήσεις του εμβρύου ανακυκλώνεται το αμνιακό υγρό και αναπτύσσονται οι πνεύμονές του.
Μπορεί να παρατηρήσετε τραβήγματα στη βουβωνική σας χώρα. Οφείλονται στους συνδέσμους της κοιλιάς που τεντώνονται, για να ανταποκριθούν στην ανόρθωση της μήτρας και τη γρήγορη αύξηση του μεγέθους της.

18η εβδομάδα
Το συνολικό μήκος του εμβρύου ενδέχεται να ξεπερνά τα 18 εκ. και ζυγίζει περίπου 200 γρ. Ο αμφιβληστροειδής αντιδρά στο φως. Το πρώτο περιεχόμενο του εντέρου (μηκώνιο) μαζεύεται στο έντερο. Το έμβρυο είναι πλέον ιδιαιτέρως κινητικό και μπορεί να αισθανθείτε και κάποια φτερουγίσματα χαμηλά στην κοιλιά σας καθώς οι κινήσεις του εμβρύου γίνονται πιο αρμονικές και συντονισμένες.

19η εβδομάδα
Tο έμβρυο έχει μήκος περίπου 20εκ. και ζυγίζει περί τα 240 γραμμάρια. Τα μάτια του λαμβάνουν την τελική τους θέση και αρχίζουν να δημιουργούνται τα μόνιμα δόντια. Σμήγμα καλύπτει το δέρμα για προστασία από γρατσουνιές και κτυπήματα.
Τα αρχικά ενοχλήματα της εγκυμοσύνης έχουν πλέον υποχωρήσει και η διάθεσή σας είναι πιο ισορροπημένη.

20ή εβδομάδα
Tο έμβρυο ζυγίζει περίπου 300 γραμμάρια.Το δέρμα γίνεται παχύτερο. Οι παλμοί της καρδιάς ακούγονται με κοινό ακουστικό και το φύλο ξεχωρίζει άνετα. Από την εβδομάδα αυτή το έμβρυο μπορεί να ακούσει τους ήχους του περιβάλλοντος και την φωνή της μητέρας του. Από τώρα μέχρι και την 23η εβδομάδα περίπου διενεργείται το υπερηχογράφημα β’ επιπέδου ή «μεγάλο υπερηχογράφημα» ή «ανατομικό υπερηχογράφημα». Σε αυτό ελέγχονται με μεγαλύτερη ευκρίνεια όλες οι ανατομικές δομές και τα ζωτικά όργανα του εμβρύου.

21η εβδομάδα
Το έμβρυο ζυγίζει περίπου 350 γραμμάρια και η διάμετρος της κεφαλής φτάνει τα 5 εκ. Από το γαστρεντερικό σύστημα ξεκινά να απορροφάται γλυκόζη, ενώ ο μυελός των οστών αρχίζει να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια. Μεταξύ της 20ης και 24ης εβδομάδας τα πρωτογενή ωοθυλάκια στα θήλεα έμβρυα φτάνουν τον αριθμό των 6 εκατομμυρίων, ενώ κατά την γέννηση ο αριθμός τους πέφτει στο 1 με 2 εκατομμύρια.

22η εβδομάδα
Το έμβρυο ζυγίζει περίπου 450 γραμμάρια και έχει μήκος 30 εκ. Αντιδρά σε θορύβους και αναπτύσσει εναλλασσόμενο ρυθμό ύπνου και εγρήγορσης. Αντιδρά στους δυνατούς ήχους και τη μουσική. Αναπτύσσονται οι γευστικοί κάλυκες στην γλώσσα.

23η εβδομάδα
Το έμβρυο ζυγίζει 550 γρ. Στους πνεύμονες ξεκινά η παραγωγή του επιφανειοδραστικού παράγοντα (surfactant) που θα επιτρέψει αργότερα την ομαλή λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος του εμβρύου. Τα μάτια έχουν σχηματιστεί, αλλά οι ίριδες δεν έχουν αποκτήσει το χρωματισμό τους. Το δέρμα είναι κοκκινωπό με πτυχώσεις.

24η εβδομάδα
Το έμβρυο ζυγίζει γύρω στα 600 γραμμάρια και ο ρυθμός αύξησης του βάρους του επιταχύνεται. Οι βλεφαρίδες και τα φρύδια έχουν σχηματιστεί. Σε περίπτωση που το έμβρυο γεννηθεί σε αυτήν την εβδομάδα κύησης, οι πιθανότητες επιβίωσής του είναι 50% με αυξημένη φροντίδα.
Ο πυθμένας της μήτρας σας φτάνει τώρα στον ομφαλό. Ίσως αρχίσετε να υποφέρετε από καούρες λόγω της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Επίσης, μπορεί να παρατηρηθούν ανώδυνες συσπάσεις της μήτρας (Braxton-Hicks). Αν και συνήθως δεν εμπνέουν ανησυχία, είναι καλό να τις περιγράψετε στο γιατρό σας για να τις αξιολογήσει.

25η εβδομάδα
Το έμβρυο ζυγίζει 700 γραμμάρια. Τα γεννητικά όργανά του έχουν σχηματιστεί πλήρως. Τα χέρια έχουν αναπτυχθεί και αυτά πλήρως, και χρησιμοποιούνται για την εξερεύνηση του περιβάλλοντος της μήτρας και των λοιπών μελών του σώματος του εμβρύου.

26η εβδομάδα
Το έμβρυο ζυγίζει περίπου 800 γραμμάρια. Η πατούσα του έχει μήκος 5 εκ.! Μπορεί να ανοιγοκλείσει τα μάτια του. Οι αναπνευστικές κινήσεις είναι πιο συντονισμένες. Η εγκεφαλική δραστηριότητα έχει ωριμάσει αρκετά, ώστε το έμβρυο να αντιδρά με αύξηση των κινήσεών σε ερεθίσματα του περιβάλλοντος, όπως μουσική, φωνή, άγγιγμα στην κοιλιά της μητέρας.

Close Menu