Skip to main content
Μέλλουσα Μαμά

Γ΄Τρίμηνο Εγκυμοσύνης

By 3 Ιουνίου, 20154 Απριλίου, 2022No Comments

27η εβδομάδα
Το μήκος του εμβρύου φτάνει τα 36εκ. και ζυγίζει περίπου 900γρ. Ο μυϊκός τόνος βελτιώνεται και ο αμφιβληστροειδής χιτώνας του ματιού αρχίζει να διαμορφώνεται.

28η εβδομάδα
Το παιδί έχει πάρει πλέον το 1/3 του μέσου βάρους που θα προσλάβει ως το τέλος της κύησης. Το ύψος του σε καθιστή στάση είναι 26 εκ. Τα νεογιλά δόντια έχουν σχηματιστεί κάτω από τα ούλα. Το έμβρυο κοιμάται και ξυπνά σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί και να ονειρεύεται!
Ο πυθμένας της μήτρας σας βρίσκεται περίπου 6 εκ. πάνω από τον ομφαλό.

29η εβδομάδα
Το έμβρυο ζυγίζει 1.200 γραμμάρια περίπου. Η ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος συνεχίζεται με τη δημιουργία δισεκατομμυρίων νευρώνων και διανευρωνικών συνάψεων. Το πρόσωπο μπορεί να λάβει κάποιες υποτυπώδεις εκφράσεις και τα μάτια κινούνται στους οφθαλμικούς κόγχους.

30ή εβδομάδα
Το έμβρυο έχει αναπτύξει πλήρως τη γεύση του. Ζυγίζει 1.400 γραμμάρια και η διάμετρος του κεφαλιού του είναι σχεδόν 7,5 εκ.Το δέρμα του αρχίζει να τεντώνει, λόγω της αυξανόμενης εναπόθεσης λίπους κάτω από αυτό. Αν είναι αγόρι, οι όρχεις του βρίσκονται μέσα στις βουβωνικές χώρες. Οι αναπνευστικές κινήσεις του γίνονται συχνότερες και το μυϊκό του σύστημα εξασκείται.

31η εβδομάδα
Τα μάτια του εμβρύου ανοίγουν τελείως και μπορεί να διακρίνει σκοτάδι και φως. Οι τρίχες στο κεφάλι πυκνώνουν και δυναμώνουν, και το χνούδι αρχίζει να υποχωρεί. Ο σκελετός ισχυροποιείται. Τα περισσότερα έμβρυα παίρνουν θέση με το κεφάλι προς τα κάτω, η οποία όμως μπορεί ακόμη να αλλάξει.

32η εβδομάδα
Το έμβρυο ζυγίζει περίπου 1800 γραμμάρια. Αν είναι αγόρι, οι όρχεις του κατεβαίνουν από τον βουβωνικό πόρο στο όσχεο. Λόγω του περιορισμένου χώρου μέσα στο οποίο αναπτύσσεται το έμβρυο μπορεί να διαπιστωθεί περιορισμός των κινήσεών του, αλλά όχι και των σκιρτημάτων του. Τώρα θα πρέπει να γίνει ο τρίτος τακτικός υπερηχογραφικός έλεγχος, στον οποίον ελέγχονται η ανάπτυξη του εμβρύου, η θέση και το σχήμα του, ο βαθμός ωριμότητας του πλακούντα και η μελέτη της αιματικής ροής στα ομφαλικά αγγεία και τη μέση εγκεφαλική αρτηρία (όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο).

33η εβδομάδα
Το βάρος του παιδιού έχει φτάσει τα 2 κιλά και το συνολικό μήκος του τα 41 εκ . Η διάμετρος της κεφαλής του είναι 8,5 εκ. Οι πνεύμονες είναι αρκετά ώριμοι ώστε να αντεπεξέλθουν στην πιθανότητα ενός πρόωρου τοκετού. Οι χειρονομίες του εμβρύου προσομοιάζουν με αυτές ενός ώριμου βρέφους και οι κόρες των ματιών απαντούν στο αντανακλαστικό του φωτός.

34η εβδομάδα
Το έμβρυο ζυγίζει περίπου 2.400 γραμμάρια. Σε περίπτωση προώρου τοκετού, έχει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις να επιβιώσει χωρίς επιπλοκές. Τα νύχια του έχουν πλήρως αναπτυχθεί. Το σμήγμα που καλύπτει το σώμα του γίνεται παχύτερο και χρησιμοποιεί τη γλώσσα του για να γεύεται και να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του.
Πιθανόν ο γιατρός σας να ζητήσει να σας βλέπει συχνότερα τώρα και ως το τέλος της κύησης.

35η εβδομάδα
Το λίπος συσσωρεύεται σε όλο το σώμα του εμβρύου και το βάρος του είναι γύρω στα 2.600 γραμμάρια. Η ανάπτυξη του αναπνευστικού και του κεντρικού νευρικού συστήματος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, και τα αντανακλαστικά του εμβρύου είναι πλέον συντονισμένα.

36η εβδομάδα
Το έμβρυο αυξάνει το βάρος του κατά 30-40 γραμμάρια την ημέρα. O χώρος μέσα στη μήτρα ολοένα περιορίζεται, το αμνιακό υγρό λιγοστεύει, οι κινήσεις του εμβρύου αραιώνουν. Καλό είναι να τις παρακολουθείτε και να ενημερώσετε το γιατρό σας σε περίπτωση που αλλάξουν αισθητά. Τώρα αρχίζετε να αντιλαμβάνεστε εντονότερα τις συσπάσεις της μήτρας, που πλέον προετοιμάζουν για τον επικείμενο τοκετό, χωρίς κατά κανόνα να είναι επώδυνες. Πιθανώς ο γιατρός σας να σας εξετάζει κάθε εβδομάδα τώρα, ελέγχοντας την κατάστασή σας και το «καλώς έχειν» του εμβρύου με το καρδιοτοκογράφημα και, αν χρειαστεί, με το βιοφυσικό προφίλ.

37η εβδομάδα
Το συνολικό μήκος του εμβρύου είναι περίπου 46 εκ. και πλησιάζει τα 3 κιλά. Αν γεννηθεί μετά την ολοκλήρωση της εβδομάδας αυτής, δεν θεωρείται πια πρόωρο.

38η εβδομάδα
Η αύξηση του σωματικού λίπους του παιδιού συνεχίζεται. Το χνούδι, που καλύπτει σχεδόν όλο του το σώμα κατά τη διάρκεια τής εγκυμοσύνης, εξαφανίζεται, οι πτυχές του δέρματος έχουν εξομαλυνθεί. Το παιδί παίρνει την τελική προβολή για τον τοκετό (τα περισσότερα παιδιά έχουν κεφαλική προβολή). Οι επισκέψεις σας στο γιατρό είναι πλέον εβδομαδιαίες.

39η εβδομάδα
Το αμνιακό υγρό μειώνεται, όπως και η λειτουργικότητα του πλακούντα στη μεταφορά θρεπτικών ουσιών. Το βάρος που πήρατε κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 7 και 18 κιλών.

40ή εβδομάδα
Η πιθανή ημερομηνία τοκετού είναι πολύ κοντά. Το χρονικό όριο που είχε δώσει ο γιατρός σας πιθανόν να ξεπεραστεί, σε κάθε περίπτωση πάντως εκείνος θα κρίνει αν θα περιμένει ή αν θα προκαλέσει τον τοκετό.

Close Menu