DNA και Εμμηνόπαυση. Η εμμηνόπαυση αποτελεί μία νέα αρχή στη ζωή μιας γυναίκας. Με το προσδόκιμο ζωής να έχει αυξηθεί, η γυναίκα σήμερα θα περάσει περίπου το ένα τρίτο της ζωής της στην εμμηνόπαυση. Στα πλαίσια διερεύνησης των κινδύνων της γυναικείας υγείας και αποφυγής προβλημάτων υγείας στη νέα αυτή περίοδο της ζωής της έχουν γίνει διάφορες μελέτες.
Πρόσφατα παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό Γενετικής “Nature Genetics”, μία διεθνής επιστημονική μελέτη από τις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημιών Έξετερ (University of Exeter) και Κέμπριτζ (Cambridge University) στην οποία έλαβαν μέρος 70.000 γυναίκες. Στη μελέτη αυτή ανακαλύφθηκαν 44 περιοχές στο γονιδίωμα των γυναικών, οι οποίες καθορίζουν την ηλικία στην οποία η γυναίκα θα μπει στην εμμηνόπαυση. Οι γενετικές ενδείξεις που εντοπίστηκαν, επιβεβαιώνουν παλαιότερες απόψεις σχετικά με την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού στην γυναίκες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση καθυστερημένα. Για κάθε έτος καθυστέρησης της εμμηνόπαυσης, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης του καρκίνου του μαστού κατά 6%, ενώ στην περίπτωση πρόωρης εμμηνόπαυσης μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού λόγω μείωσης των επιπέδων των οιστρογόνων στον οργανισμό της γυναίκας.
Το DNA κάθε γυναίκας επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής κάπνισμα, αλκοόλ, αλλά και το πέρασμα του χρόνου. Οι φθορές που υφίσταται οργανισμός επιδιορθώνονται από τους μηχανισμούς του ανθρώπινου σώματος όμως όταν ο βαθμός φθοράς του DNA είναι μεγάλος τότε τα κύτταρα πεθαίνουν. Οι γυναίκες που καπνίζουν και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ “μπαίνουν” στην εμμηνόπαυση κατά μέσο όρο ένα εώς δύο χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τις γυναίκες που δεν καπνίζουν.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής θα χρησιμοποιήθουν στην κατασκευή νέων φαρμάκων για την διατήρηση της γονιμότητας καθώς επίσης και στη δημιουργία ενός τεστ με το οποίο θα μπορούμε να προβλέπουμε την πιθανή έναρξη της εμμηνόπαυσης.