Ο μήνας Οκτώβριος είναι ο μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού αφορά όλες τις γυναίκες και δεν θα πρέπει να παραλείπουμε την τακτική επίσκεψη στον γυναικολόγο μας. Η τακτική μαστογραφία και τη κλινική εξέταση συμπληρώνουν την αυτοεξέταση και συντελούν στο διαγνωστεί έγκαιρα τυχόν πρόβλημα και να αντιμετωπιστεί στο αρχικό του στάδιο.
Όταν ο καρκίνος εντοπιστεί έγκαιρα και αντιμετωπιστεί το να μπορούμε να προβλέψουμε το αν μία ασθενής με καρκίνο του μαστού θα παρουσιάσει υποτροπή αποτελεί ένα σημαντικό τομέα στον οποίο επικεντρώνονται αρκετές έρευνες.
Για πρώτη φορά αναπτύχθηκε από Βρετανούς Επιστήμονες ένα πρωτοποριακό τέστ το οποίο προβλέπει ποιές ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού, θα εμφανίσουν υποτροπή περίπου 8 μήνες πριν αρχίσουν να επαναεμφανίζονται οι νέοι όγκοι και να γίνουν ορατοί στις ιατρικές εξετάσεις απεικόνισης. Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στο ιατρικό επιστημονικό περιοδικό “Science Translational Medicine” από το Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο(ICR) του Λονδίνου και το Ίδρυμα Royal Marsden.
Ανιχνεύει μικρούς αριθμούς καρκινικών κυττάρων που έχουν εμφανίσει αντίσταση στην αντικαρκινική αγωγή (ctDNA). Η διάγνωση γίνεται με την ανίχνευση του καρκινικού DNA στο αίμα της γυναίκας-ασθενούς που ήδη έχει ακολουθήσει τη θεραπευτική αγωγή (χημιοθεραπεία) και αφαίρεση του όγκου. Με την εξέταση αίματος αυτή, γίνεται “υγρή” βιοψία και όχι βιοψία σε ανεπτυγμένους πλέον συμπαγείς όγκους έτσι ώστε να ληφθούν μέτρα για την αποφυγή της υποτροπής.
Με τη νέα αυτή μέθοδο οι ασθενής θα αποφεύγουν τη διενέργεια επεμβατικών βιοψιών και θα γνωρίσουν άμεσα τυχόν υποτροπή έτσι ώστε να τροποποιείται ανάλογα η θεραπευτική τους αγωγή αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες εξάπλωσης(μετάσταση) του.
Κατά την διάρκεια της επιστημονικής έρευνας εξετάστηκαν δείγματα συμπαγών όγκων και αίματος από 55 γυναίκες με καρκίνο του μαστού σε αρχικό στάδιο οι οποίες είχαν χειρουργηθεί και ακολουθήσει θεραπευτική αγωγή με χημιοθεραπεία και είχαν δυνητικά θεραπευτεί. Το τέστ πρόεβλεψε με μεγάλη ακρίβεια ποιά ασθενής θα εμφάνιζε υποτροπή (12 από τις 15 που τελικά υποτροπίασαν μεταξύ των 55 γυναικών) σε 7,9 μήνες- κατά μέσο όρο- πριν εμφανιστούν ξανά οι όγκοι.
Το τέστ αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση καρκίνου και άλλων οργάνων του σώματος εκτός του εγκεφάλου.
Το κόστος αυτή τη στιγμή δεν έχει προσδιοριστεί και οι ερευνητές από τη Μ. Βρετανία δήλωσαν ότι θα χρειαστούν ακόμα μερικά χρόνια για να ολοκληρωθούν μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές σε γυναίκες με καρκίνο πριν το τέστ αρχίσει να χρησιμοποείται ευρέος στα νοσοκομεία.