Skip to main content

Νέο εμβόλιο κατά του ιού HPV, τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων που μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή κυκλοφόρησε πρόσφατα στις Η.Π.Α. . Το νέο εννιαδύναμο εμβόλιο Gardasil 9, πήρε έγκριση από το FDA στις Η.Π.Α. ενώ στην Ευρώπη και στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει. Το νέο αυτό εμβόλιο καλύπτει 9 υποτύπους  του ιού, τους τύπους 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 και προσφέρει κάλυψη 93%.

Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί το τετραδύναμο, το οποίο προστατεύει από τους τύπους 6, 11, 16, 18 του HPV και προσφέρει κάλυψη περίπου 70%.

Το ποσοστό των γυναικών που έχουν εμβολιαστεί στη χώρα μας είναι 43% (το 2015) το οποίο είναι χαμηλότερο από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπου το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 50-85%. Οι μέχρι τώρα έρευνες δείχνουν ότι τα δύο πρώτα εμβόλια που κυκλοφόρησαν είναι ασφαλή και χωρίς σοβαρές παρενέργειες.

Ο ιός HPV προσβάλει παιδιά, εφήβους, γυναίκες και άνδρες και προκαλεί καλοήθεις και κακοήθεις αλλοιώσεις στα γεννητικά όργανα, στην περιπροκτωτική περιοχή , στο δέρμα, στη στοματοφαρυγγική κοιλότητα, στο λάρυγγα, στη γλώσσα.  Ο ιός αυτός δεν μας “δίνει” πάντα κλινική εκδήλωση αν και πιο συχνά εμφανίζεται με τα κονδυλώματα ή την ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία.

Ο εμβολιασμός αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο προστασίας από τον HPV. Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες παρουσίασαν αποτελέσματα που δείχνουν σημαντική μείωση των νοσημάτων π.χ. κονδυλωμάτων, αλλά και των προκαρκινικών βλαβών σε χώρες όπως η Αυστραλία όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί. Βάση των αποτελεσμάτων των ερευνών αυτών αναμένεται τα επόμενα χρόνια μείωση των περιστατικών καρκίνου της μήτρας.

Στην Ελλάδα το εμβόλιο κατά του ιού HPV είναι ενταγμένο στα υποχρεωτικά εμβόλια που προτείνει το Εθνικό πρόγραμμα Εμβολιασμών.  Η προτεινόμενη ηλικία για το εμβόλιο είναι για όλα τα κορίτσια από 11 ετών εως 15 ετών, ενώ για τις γυναίκες που δεν έχουν εμβολιαστεί από 15-26 ετών. Επίσης ο αριθμός των δόσεων μειώθηκε από 3 σε 2 για τις νεότερες ηλικίες βάση των αποτελεσμάτων των τελευταίων επιστημονικών ερευνών.

 

Close Menu