Skip to main content

Μία νέα επαναστατική θεραπεία του Καρκίνου του Μαστού δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα από Βρετανούς επιστήμονες θεραπεία του Πανεπιστημίου του Manchester. Η κλινική δοκιμή διεξήχθει σε δημόσια νοσοκομεία του Manchester και τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν στο European Breast Cancer Conference.

Στην κλινική αυτή δοκιμή έλαβαν μέρος 257  γυναίκες με όγκους μεγέθους 1-3 εκ.. Στις γυναίκες αυτές χορηγήθηκε ένα κοκτέιλ 2 φαρμάκων τα οποία συρρίκνωσαν ή εξαφάνισαν σε 11 ημέρες ορισμένους καρκίνους του μαστού. Τα φάρμακα αυτά στόχευαν σε συγκεκριμένη αδυναμία την πρωτεϊνη HER2 – που ευνοεί την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού και υπάρχει σε 1 στους 10 καρκίνους του μαστού.  Οι ονομασίες των φαρμάκων που χρησιμοποιήθηκαν είναι το Lapatinib και το Trastuzumab(Herceptin).

Το Trastuzumab δρα στην επιφάνεια καρκινικών κυττάρων, ενώ το Lapatinib έχει την ικανότητα να διαπερνά το κύτταρο και αδρανοποιεί την HER2. Μέσα σε 11 ημέρες της δοκιμαστικής θεραπευτικής αυτής αγωγής τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στο 11% των γυναικών ο καρκίνος εξαφανίστηκε εντελώς και στο 17% οι όγκοι ήταν μικρότεροι των 5 χιλιοστών.

Η καθηγήτρια Judith Bliss, του Institute of Cancer Research στο Λονδίνο πιστεύει ότι τα αποτελέσματα μπορεί να σημαίνουν ότι στο μέλλον ορισμένες γυναίκες μπορεί να μην χρειάζονται χημιοθεραπεία.  Παρόλα αυτά θα πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί ότι δεν θα υπάρχει υποτροπή.

Η θεραπεία που εφαρμόζεται μέχρι στιγμής για τους καρκίνους που οφείλονται στη πρωτεϊνη HER2 είναι η χειρουργική αφαίρεση και χημειοθεραπεία και η χορήγηση του φαρμάκου Herceptin.

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι ο καρκίνος του μαστού αποτελείται από δέκα διαφορετικές ασθένειες, οι οποίες οφείλονται σε ξεχωριστές αιτίες και έχουν διαφορετικό προσδόκιμο ζωής και διαφορετική θεραπευτική αγωγή. Γιαυτό και επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στη παροχή εξατομικευμένης ιατρικής φροντίδας και χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής βάση του τύπου όγκου της κάθε ασθενούς.

Close Menu