Skip to main content

Ο Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και αποτελεί ευκαιρία να ενημερωθείς για τους διατροφικούς παράγοντες που αυξάνουν το ρίσκο εκδήλωσης της νόσου.

Τρώγοντας συχνά αλλαντικά, λουκάνικα, μπέϊκον και άλλα προϊόντα που κατασκευάζονται από επεξεργασμένο κρέας αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης του Καρκίνου του Μαστού. 

Η σχετική έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δημοσιεύθηκε στην διεθνώς καταξιωμένη επιστημονική έκδοση της Lancet Oncology, αναφέρει ότι 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα (περίπου 2 φέτες μπέικον) αυξάνουν την εμφάνιση του καρκίνου.

Σύμφωνα με νέα ανάλυση και επισκόπιση περίπου 15 ερευνών που διεξήχθησαν στην Μεγάλη Βρετανία, σε δείγμα ενός εκατομμυρίου γυναικών βρέθηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι περίπου 14 στις 100 γυναίκες θα εμφανίσουν καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Η Cancer Research UK υπολογίζει ότι περίπου 23% των περιπτώσεων του καρκίνου του μαστού θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, ενώ περίπου το 8% των περιπτώσεων οφείλεται σε μεγάλο σωματικό βάρος και ένα 8% σε μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

Διευκρινίζεται στην μελέτη ότι η συσχέτηση ανάμεσα στο καρκίνο του μαστού και στη κατανάλωση κόκκινου κρέατος αφορά μόνο το επεξεργασμένο κρέας και όχι το φρέσκο κόκκινο κρέας.

Τι σημαίνει επεξεργασμένο κρέας;

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται τα κρέατα τα οποία έχουν υποστεί επεξεργασία είτε για να διατηρηθούν περισσότερο στα ράφια των σουπερ μάρκετ είτε για να βελτιωθεί ή τροποποιηθεί η γεύση τους.  Συνήθως με πρόσθετα, ρυθμιστές οξύτητας, συντηριτικά και ενισχυτικά γεύσης.

Παραδείγματα επεξεργασμένου κρέατος είναι τα αλλαντικά (ζαμπόν, σαλάμι, κ.λ.π), λουκάνικα, μπέικον καθώς και οι κονσέρβες σκευασμάτων κρέατος.

Τι σημαίνει κόκκινο κρέας;

Ως κόκκινο κρέας εννοούμε το φρέσκο κρέας από θηλαστικά όπως βοδινό, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι το οποίο δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία.

Πόσο Ισχυρά είναι τα Επιστημονικά Ευρήματα;

Αν και η γεύση τους είναι ακαταμάχητη και προσθέτουν νοστιμιά στις πίτσες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) τα κατατάσσει στην υψηλότερη κλίμακα κινδύνου, Γκρουπ 1, (Group 1) που σημαίνει ότι προκαλούν καρκίνο, όταν καταναλώνονται υπέρμετρα.

Το φρέσκο κόκκινο κρέας βρίσκεται στην δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα Γκρουπ 2, (Group 2) καθώς ο τρόπος που μαγειρεύτεται, π.χ στα κάρβουνα, δημιουργεί μεγάλες πιθανότητες να προκαλέσει την εμφάνιση του καρκίνου.

Συνεπώς να σταματήσω την κατανάλωση Αλλαντικών;

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (NHS) και το Cancer Research UK συνιστούν, η ημερήσια κατανάλωση φρέσκου κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος να μην ξεπερνά τα 70 γραμμάρια.  Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Εάν για παράδειγμα σε μία συνηθισμένη ημέρα μας καταναλώνουμε:

Για Πρωινό αυγά με 2 λουκάνικα, 3 κομμάτια μπέικον, για Μεσημεριανό ένα σάντουιτσ με 2 κομμάτια Ζαμπόν και για Βραδυνό Μακαρόνια Μπολονέζ, τότε θα πρέπει να μειώσουμε τις ποσότητες ώς εξής: 

Πρωινό αυγά με 1 λουκάνικο, 1 κομμάτι μπέικον, για Μεσημεριανό ένα σάντουιτσ με 2 κομμάτια Κοτόπουλο ή Τόνο και για Βραδυνό Μακαρόνια Μπολονέζ με λιγότερη ποσότητα κιμά και περισσότερα λαχανικά.

Η επικεφαλής των ερευνητών Δρ. Μάριαμ Φαρβίντ (Mariam Farvid) από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (Harvard TH Chan School of Public Health ) στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής συνιστά την μείωση της κατανάλωσης των αλλαντικών και όχι να τα αφαιρέσουμε ολοκληρωτικά από τη διατροφή μας. 

Το ίδιο συνιστά και ο καθηγητής Τιμ Κει (Tim Key) από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Univeristy of Oxford) και του Ερευνητικού κέντρου Cancer Research UK της Μεγάλης Βρετανίας.

Ενώ η Δρ. Τερέζα Νόρατ (Teresa Norat) -σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Imperial College του Λονδίνου, προσθέτει ότι:

Η διατροφή μας πρέπει να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες από φρούτα και λαχανικά.

Το βάρος μας να διατηρείται στα σωστά επίπεδα.

Η γυμναστική να αποτελεί κομμάτι της ζωής μας, κάνοντας τακτικά το είδος άσκησης που μας ευχαριστεί .

Η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να περιοριστεί σε μικρές ποσότητες.

  • Το 85% των περιπτώσεων εμφάνισης Καρκίνου του Μαστού αφορά γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό.

  • Ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται σε ποσοστό 95% αν η διάγνωση και η θεραπεία γίνουν σε αρχικό στάδιο.

Close Menu