Skip to main content

Γεννήθηκες χωρίς μήτρα ή δεν έχεις, καθώς χρειάστηκε να την αφαιρέσεις λόγω προβλημάτων υγείας;  Θα ήθελες να ζεις το όνειρο και να γεννήσεις το δικό σου παιδί;   Τα τελευταία χρόνια το όνειρο αυτό έγινε πρaγματικότητα για 15 γυναίκες στον κόσμο και είναι μόνο η αρχή.  Η επιστημονική κοινότητα, βελτιώνει συνεχώς την διαδικασία με νέες μεθόδους μεταμόσχευσης που περιορίζουν το ποσοστό μολύνσεων και παρέχουν μεγαλύτερη ακρίβεια στην επέμβαση μέσω ρομποτικά υποβοηθούμενης μεταμόσχευσης.

Ρομποτικά υποβοηθούμενη μεταμόσχευση μήτρας.

Η Σουηδία και πάλι πρωτοπορεί!  Η ιατρική ομάδα της ακαδημίας Σαλγκρένσκα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας (Sahlgrenska Academy of University of Gothenburg Sweden), με επικεφαλής τον καθηγητή μαιευτικής και γυναικολογίας Ματς Μπρένστρεμ (Mats Brannstrom), ολοκλήρωσαν την 1η ρομποτικά υποβοηθούμενη  επιτυχημένη μεταμόσχευση μήτρας, που έγινε τον Οκτώβριο 2017, με την γέννηση ενός αγοριού στις 8 Απριλίου 2019.

Το μωρό που γεννήθηκε με καισαρική τομή, είχε ύψος 48 εκατοστά και ζύγιζε 2 κιλά και 900 γραμμάρια και αποτελεί το πρώτο μωρό στον κόσμο που γεννήθηκε με την νέα αυτή τεχνολογική μέθοδο μεταμόσχευσης μήτρας.

“Είναι φανταστικό το συναίσθημα να γεννηθεί ένα τόσο ξεχωριστό μωρό.  Το να αποτελείς μέρος της όλης διαδικασίας, από την πρώτη συνάντηση με το ζευγάρι, εώς την μεταμόσχευση της μήτρας και τώρα να βλέπεις την ευτυχία όλων, όταν ότι ευχόμασταν έγινε πραγματικότητα, είναι απλά απίθανο”, δήλωσε η Περνίλα Νταχμν-Κάχλερ (Pernilla Dahm-Kahler), κορυφαία χειρούργος και γυναικολόγος, μέλος της ομάδας και επιστημονική ερευνήτρια στην ακαδημία Σαλγκρένσκα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας (Sahlgrenska Academy of University of Gothenburg Sweden).

Η μητέρα του μωρού έλαβε την μήτρα μόσχευμα από την ίδια την μητέρα της, η οποία χειρουργήθηκε με την ρομποτικά υποβοηθούμενη λαπαροσκοπική χειρουργική μέθοδο (Key Ηole Surgery).  Η μέθοδος αυτή είναι κατά πολύ λιγότερο επεμβατική σε σχέση με την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλή της ερευνητικής ομάδας, Ματς Μπρένστρεμ (Mats Brannstrom), “Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την βελτιστοποίηση της απαιτούμενης χειρουργικής διαδικασίας μεταμόσχευσης μήτρας και της ασφάλειας της διαδικασίας.  Για πρώτη φορά, είναι εμφανές ότι η λιγότερο επεμβατική ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική τεχνική, είναι πρακτική”.

Διαδικασία Ρομποτικά Υποβοηθούμενης Μεταμόσχευσης Μήτρας

Η διαδικασία ξεκινά με την ρομποτικά υποβοηθούμενη αφαίρεση της μήτρας της δότριας, με την λαπαροσκοπική μέθοδο. 

Η δότρια χειρουργείται μέσω μικρών τομών στην κοιλιά, μεγέθους ενός εκατοστού.  Τα ρομποτικά άκρα τα οποία κρατούν τα χειρουργικά εργαλεία, καθοδηγούνται από δύο χειρούργους, ένας σε κάθε πλευρά της ασθενούς.

Ο κάθε χειρούργος, κάθεται μπροστά από μία οθόνη, λίγα μέτρα πιο πέρα, έχοντας στα χέρια του ένα εργαλείο σαν τζόιστικ (Joystick) και βλέπει στην οθόνη του 3D μεγενθυμένες εικόνες, οι οποίες του επιτρέπουν, να χειρουργεί με μεγάλη ακρίβεια βαθειά στην κοιλιακή χώρα της ασθενούς.

Προς το τέλος της διαδικασίας γίνετε μία ακόμα τομή από την οποία αφαιρείται η μήτρα της δότριας, η οποία αμέσως μεταμοσχεύεται στην λήπτρια με την παραδοσιακή χειρουργική μέθοδο στην περιοχή της κοιλιάς.

Μέλλον & Ρομποτικά υποβοηθούμενες μεταμοσχεύσεις

 

Η νέα αυτή χειρουργική τεχνική σημαίνει ότι οι δότριες, αισθάνονται καλύτερα αμέσως μετά την επέμβαση και θα επιστρέφουν στην καθημερινότητα τους, γρηγορότερα.

Ο Νίκλας Κβαρνστρομ (Niclas Kvarnstrom) είναι ο χειρούργος, επικεφαλής του έργου και ο άνθρωπος που έκανε τις συνδέσεις των αιμοφόρων αγγείων στην μεταμόσχευση της μήτρας της λήπτριας.

“Στο μέλλον, θα μπορούμε να κάνουμε την μεταμόσχευση της μήτρας στην λήπτρια μέσω της ρομποτικά υποβοηθούμενης λαπαροσκοπικής μεθόδου (Keyhole Surgery)”, επισήμανε ο Νίκλας Κβαρνστρομ (Niclas Kvarnstrom).

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η μεταμόσχευση έγινε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του

Σαλγκρένσκα της Σουηδίας, τον Οκτώμβριο του 2017.  Δέκα μήνες αργότερα, το έμβρυο το οποίο γονιμοποιήθηκε με την μέθοδο IVF, εμφυτεύτηκε στην μεταμοσχευμένη μήτρα.

Μερικές εβδομάδες αργότερα, οι γιατροί επιβεβαίωσαν την εγκυμοσύνη ακούγοντας τον καρδιακό παλμό του εμβρύου.

Η εγκυμοσύνη ολοκληρώθηκε χωρίς επιπλοκές για την μητέρα και το μωρό, το οποίο γεννήθηκε με καισαρική τομή στις 36 εβδομάδες κύησης.

 

Οκτώ και ένα Μωρά

 

Το μωρό αυτό που γεννήθηκε τον Απρίλιο 2019, αποτελεί το ένατο μωρό για την Σουηδία, που γεννήθηκε από μεταμοσχευμένη μήτρα αλλά το πρώτο που γεννήθηκε με την μέθοδο της ρομποτικά υποβοηθούμενης λαπαροσκοπικής μεταμόσχευσης μήτρας.

Το επιστημονικό – ιατρικό αυτό έργο έχει ονομαστεί “The Robot Project”.

Η επιστημονική ομάδα έχει κάνει την περίοδο 2017-2018, έξι μεταμοσχεύσεις μήτρας.

Σύμφωνα με τον Ματς Μπρένστρεμ (Mats Brannstrom), η σπουδαιότητα αυτής της τεχνικής είναι μεγάλη και δημιουργήθηκε μετά από 15 έτη έρευνας, στην ακαδημία Σαλγκρένσκα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας (Sahlgrenska Academy of University of Gothenburg Sweden) και η οποία εφαρμόζεται πλέον σε διάφορα μέρη του κόσμου.

 

  • Έχουν γεννηθεί 15 μωρά στον κόσμο, εώς σήμερα με την πρωτοπόρα αυτή, ρομποτικά υποβοηθούμενη λαπαροσκοπική μεταμόσχευσης μήτρας. Εννέα στην Σουηδία, δύο στις ΗΠΑ και από ένα στις χώρες Βραζιλία, Σερβία, Ινδία και Κίνα.

  • Στο μέλλον, η λιγότερο επεμβατική επέμβαση που τώρα είναι διαθέσιμη μόνο για την δότρια μήτρας, θα είναι διαθέσιμη και για την λήπτρια του μοσχεύματος.

Close Menu