Skip to main content

Η υπογονιμότητα δεν είναι σπάνιο πρόβλημα στην σύγχρονη εποχή και δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση, αλλά είναι υπόθεση και των δύο!  Ένα στα έξι ζευγάρια στην Ευρώπη και υπογόνιμοι άνδρες, αντιμετωπίζουν προβλήματα στην σύλληψη αλλά με τις νέες μεθόδους διάγνωσης και αντιμετώπισης με  την εφαρμογή νεών τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η απόκτηση ενός παιδιού είναι πιο εφικτή.

Η Έρευνα

Μία νέα έρευνα στον Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι το DNA των σπερματοζωαρίων που λαμβάνετε με βιοψία από τους όρχεις υπογόνιμων ανδρών είναι εξίσου καλό με το DNA των σπερματοζωαρίων που εκπερματώνουν οι γόνιμοι άνδρες.

Ενώ σύμφωνα με τους ερευνητές, εάν εξετάσουμε τα σπερματοζωάρια αφού γίνει η εκσπερμάτωση, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι παρουσιάζουν πολύ αυξημένες βλάβες στο DNA τους.

Τα Αποτελέσματα

Σύμφωνα με την επικεφαλή της έρευνας Sheena Lewis επίκουρη καθηγήτρια στο Queens University Belfast, “Αυτό σημαίνει ότι το DNA των σπερματοζωαρίων από τους όρχεις των υπογόνιμων ανδρών είναι καλύτερης ποιότητας από εκείνο των σπερματοζωαρίων που έχουν εκπερματώσει”.  “Αυτό ανοίγει τον δρόμο για την λήψη σπερματοζωαρίων κατευθείαν από τους όρχεις των ανδρών, οι οποίοι έχουν κατακερματισμένο DNA και αποτυχημένες προσπάθειες μικρογονιμοποίησης, έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να πετύχουμε γονιμοποίηση με αυτά τα σπερματοζωάρια από τους όρχεις.

Στην μελέτη αυτή ανέλυσαν τα σπερματοζωάρια 63 υπογόνιμων ανδρών, τα οποία ελήφθησαν είτε απευθείας από τους όρχεις είτε μετά από εκσπερμάτωση.  Οι εθελοντές αυτοί είχαν αποτυχημένες προσπάθειες ICSI (μικρογονιμοποίησης ωαρίων.)

Στην έρευνα συμμετείχαν και 76 γόνιμοι εθελοντές των οποίων τα σπερματοζωάρια επίσης εξετάστηκαν.

Το DNA των σπερματοζωαρίων που ελήφθηκε, αναλύθηκε για βλάβες,  ειδικά για κατακερματισμό του DNA τους.

Σύμφωνα με τον Jonathan Ramsay ερευνητή από το Imperial College London, “Όταν εξετάσαμε τα σπερματοζωάρια που ελήφθησαν μετά την εκσπερμάτωση, διαπιστώσαμε ότι η έκταση της βλάβης του DNA των σπερματοζωαρίων ήταν πολύ μεγαλύτερη στους υπογόνιμους άνδρες (40%) σε σχέση με τους γόνιμους (15%).

Στην συνέχεια όταν εξέτασαν τα σπερματοζωάρια που ελήφθησαν από τους όρχεις των υπογόνιμων αλλά και των γόνιμων ανδρών δεν υπήρχε καμία διαφορά.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο European Association of Urology (EAU) Congress στην Βαρκελώνη.

 

Που οφείλεται η ανδρική υπογονιμότητα;

Η ανδρική υπογονιμότητα, συνήθως οφείλεται σε κάποια από τις ακόλουθες αιτίες:

Επίσης μπορεί να οφείλεται και σε υπερβολική έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως χημικά, συχνή έκθεση σε θερμότητα σάουνα ή υδρομασάζ.  Επίσης η παραγωγή του σπέρματος επηρεάζεται και από την κακή διατροφή, την παχυσαρκία, το αλκοόλ, το κάπνισμα.

 

Πως γίνεται η διάγνωση;

Αρχικά, γίνεται με το σπερμοδιάγραμμα με το οποίο συλλέγονται πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό, την μορφολογία και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.  Στην συνέχεια γίνονται πιο εξειδικευμένες εξετάσεις όταν απαιτείται.

  • Οι άνδρες που φορούν μποξεράκια έχουν καλύτερο σπέρμα!  Πρόσφατη έρευνα του Harvard T H Chan School of Public Health το επιβεβαιώνει, όσοι φοράνε άνετα εσώρουχα και δεν κάνουν πολύ ζεστά μπάνια έχουν καλύτερη ποιότητα σπέρματος.

  • Η λήψη σπερματοζωαρίων κατευθείαν από τους όρχεις, συμβάλλει στην αντιμετώπιση 50% των περιπτώσεων ανδρικής υπογονιμότητας.

Close Menu