Skip to main content

Ίσως να είναι το πιο τοξικό μέρος που μπορείς να πας αυτό το σαββατοκύριακο, ειδικά εάν είσαι έγκυος!  Σου έχει συμβεί να ανοίξεις την πόρτα του ινστιτούτου περιποίησης νυχιών και να εισπνεύσεις τις χημικές ουσίες των βερνικιών και των χημικών που χρησιμοποιούνται στο χώρο;

Ο συνδυασμός, κλειστού χώρου και αναθυμιάσεων από τα βερνίκια, δημιουργεί συνθήκες όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση χημικών σωματιδίων στο εσωτερικό περιβάλλον και κάνει την ατμόσφαιρα ανθυγιεινή.

Τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας δείχνουν ότι οι εργαζόμενες σε αυτό τον κλάδο, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Η Έρευνα

Νέα έρευνα στο Κολοράντο της Αμερικής, έδειξε ότι οι εργαζόμενες σε χώρους μανικιούρ και πεντικιούρ, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων υγείας, εξαιτίας των συγκεντρωμένων μικροσφαιρίων χημικών ουσιών από τα προϊόντα που χρησιμοποιούν στο χώρο εργασίας τους.  Τα χημικά όπως Φορμαλδευγή (Formaldehyde)    και Βενζόλιο (Benzene), όπως προκύπτει από την έρευνα, δημιουργούν συνθήκες εργασίας ταυτόσημες με αυτές σε συνεργεία αυτοκινήτων και δυιλιστήρια πετρελαίου!

Η νέα αυτή έρευνα, παρακολούθησε τα επίπεδα των εκπομπών των πτητικών οργανικών ενώσεων (ΠΟΕ) (Volatile Organic Compound-VOC) σε έξι ινστιτούτα περιποίησης νυχιών.

Αποτελεί μία από τις πρώτες έρευνες, που επισημαίνει τα σοβαρά προβλήματα υγείας που ενδέχεται να παρουσιαστούν στις εργαζόμενες στον κλάδο αυτό, καθώς εργάζονται πολλές ώρες σε κλειστό περιβάλλον.  Έχουν αναφερθεί προβλήματα όπως πονοκέφαλοι, αναπνευστικές δυσκολίες και ερεθισμοί στο δέρμα.    

Ο αμερικανικός οργανισμός US Environmental Protection Agency (EPA) αναφέρει ότι η μακροχρόνια έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνων, όπως λευκαιμία και Λέμφωμα Hodgkin.

 

Αληθινό Τέστ Περιβάλλον

Αν και το ενδιαφέρον για την εκπόνηση αυτής της έρευνας, ξεκίνησε από την επικεφαλή Prof. Lupita Montoya πριν από μία δεκαετία, δεν ήταν εύκολο να υλοποιηθεί σε πραγματικές συνθήκες, λόγω της αρνητικότητας των ινστιτούτων περιποίησης νυχιών.

Η ιδέα της ήταν αποτέλεσμα μιας επίσκεψης της στο ινστιτούτο της περιοχής για μανικιούρ, όπου την “χτύπησε” στην μύτη η μυρωδιά των χημικών που χρησιμοποιούνταν στον χώρο.

Αν και προσπάθησε δύο φορές να κάνει τις έρευνες σε πραγματικό περιβάλλον, δεν στάθηκε εφικτό καθώς τα ινστιτούτα δεν ήταν συνεργάσιμα. Λόγω του μικρού μεγέθους τους, φοβόντουσαν τις συνέπειες συμμετέχοντας σε μία τέτοια έρευνα καθώς δεν είχαν τα απαιτούμενα κονδύλια για την υλοποίηση διαδικασιών υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

Το 2017, η Prof. Lupita Montoya και η ομάδα ερευνητών κατάφερε να εκπονήσει την έρευνα σε έξι ινστιτούτα περιποίησης νυχιών για διάστημα 18 μηνών.  Τα ινστιτούτα συμφώνησαν να συμμετέχουν με τον όρο της ανωνυμίας.

 

Τα αποτελέσματα

Τοποθετήθηκαν στον χώρο του κάθε ινστιτούτου ειδικά μηχανήματα μέτρησης των ρύπων χημικών ουσιών όπως Φορμαλδευγή (Formaldehyde) και Βενζόλιο (Benzene). 

Οι μετρήσεις έδειξαν ότι ενώ επίπεδα του χημικού Φορμαλδευγή (Formaldehyde) βρέθηκε  παρόμοιο όπως σε άλλα περιβάλλοντα, τα επίπεδα του χημικού Βενζόλιο (Benzene), ήταν κατά πολύ αυξημένα από τα αναμενόμενα, κάτι το οποίο έχει συνδεθεί με τον καρκίνο.  Η σημαντική αυτή συγκέντρωση του χημικού αυτού βρέθηκε και στα έξι ινστιτούτα.

Μαζί με τις μετρήσεις, οι ερευνητές ζήτησαν από το προσωπικό των ινστιτούτων να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τις υπηρεσιακές πρακτικές που εφαρμόζονταν στο χώρο εργασίας τους.  Οι τεχνίτριες νυχιών ανέφεραν ότι εργάζονταν 52,5 ώρες κατά μέσο όρο την εβδομάδα και μερικές ακόμα και 80 ώρες την εβδομάδα.  Το 70% των εργαζομένων ανέφερε επίσης ότι αντιμετώπιζαν πονοκεφάλους, ερεθισμούς στο δέρμα και στα μάτια.

Η έρευνα επίσης έδειξε ότι σε κάποια ινστιτούτα, οι εργαζόμενες, αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου εώς και 100 φορές μεγαλύτερο από τα αποδεκτά επίπεδα που έχει ορίσει ο αμερικανικός οργανισμός US Environmental Protection Agency (EPA).

Κάνω τακτικά μανικιούρ/πεντικιούρ και είμαι έγκυος, κινδυνεύω ως πελάτισσα;

Οι ερευνητές τόνισαν ότι οι πελάτισσες των ινστιτούτων αντιμετωπίζουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο καθώς δεν βρίσκονται στο χώρο για πολλές ώρες καθημερινά.  Αλλά εφιστούν την προσοχή στις γυναίκες που είναι έγκυες και σε αυτές που έχουν άσθμα.

Λύση για το πρόβλημα μέσω της τέχνης!

Το ερώτημα για την Prof. Lupita Montoya και την ομάδα ερευνητών της τώρα, είναι πως θα μπορέσουν να μειώσουν τις εκπομπές αυτών των χημικών ουσιών στους χώρους των ινστιτούτων χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα στην λειτουργία τους.

Η απάντηση βρίσκεται σε ένα συνδυασμό Τέχνης και Μηχανικής!  Το 2016, ο ερευνητής Aaron Lamplugh ξεκίνησε να εργάζεται πάνω σε υλικά χαμηλού κόστους που απορροφούν τις εκπομπές των χημικών στα ινστιτούτα.  Στη συνέχεια τα χρησιμοποίησε, σε συνδυασμό με μικρά air jets, τα οποία τοποθετημένα κατάλληλα, μεγιστοποίησαν την ταχύτητα απορρόφησης, βελτιστοποιώντας έτσι την αποτελεσματικότητα της απορρόφησης.

Το 2018 σε συνεργασία με το CU Boulder’s Nature, Environment, Science and Technology (NEST) Studio of Arts, χρησιμοποιήσανε κάποια από τα υλικά που απορροφούν και δημιουργήσανε έργα τέχνης.

Τα κομμάτια αυτά (έργα τέχνης) μπορούν να κρεμαστούν στους τοίχους των ινστιτούτων περιποίησης νυχιών και να απορροφούν τις χημικές ουσίες από την ατμόσφαιρα, προσφέροντας συγχρόνως ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα.

  • Μπορείς να συνεχίσεις να απολαμβάνεις το μανικιούρ σου, καθώς η έκθεση στις χημικές ουσίες, που έχεις ως πελάτισσα, είναι σημαντικά λιγότερη και ο κίνδυνος μειωμένος, σε σχέση με τις εργαζόμενες στον χώρο.

  • Προσοχή χρειάζεται, εάν είστε έγκυος ή έχετε άσθμα, όσον αφορά την μεγάλη παραμονή σας στους χώρους αυτούς.

Close Menu