Skip to main content

Η βιταμίνη D ή αλλιώς “βιταμίνη του ήλιου” επειδή στο μεγαλύτερο βαθμό ο οργανισμός μας την συνθέτει με την έκθεση μας στον ήλιο. Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός μας, ιδιαίτερα την περίοδο της εγκυμοσύνης.  Συμβάλλει στην σκελετική υγεία και την αντιμετώπιση της κόπωσης, που είναι δεδομένη στην εγκυμοσύνη!

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι όταν οι ερευνητές χορήγησαν 4.000 IUs της βιταμίνης D σε έγκυες γυναίκες, υπήρξε μείωση του ποσοστού πρόωρου τοκετού κατά 50%. Στις ΗΠΑ  δημιουργήθηκε ειδικό πρόγραμμα για την πρόληψη των πρόωρων τοκετών.

Σε άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Jama Neurology, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, είχαν 90% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) ως ενήλικές από τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που δεν είχαν ανεπάρκεια της βιταμίνης D.

Περιεχόμενα

Τι είναι η Βιταμίνη D

 

Αν και υπάρχουν πέντε διαφορετικές μορφές της βιταμίνης D, αυτές που ξεχωρίζουν από το σύμπλεγμα είναι η βιταμίνη D2 και η βιταμίνη D3, καθώς αυτές τις μορφές μπορεί ο οργανισμός μας να αξιοποιήσει.  Προσλαμβάνουμε την βιταμίνη D, με δύο τρόπους, είτε την συνθέτει ο οργανισμός μας κατά την έκθεση μας στον ήλιο, είτε από τις τροφές.

Είναι λιποδιαλυτή. Συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου, στην υγεία των οστών, δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιοπαθειών.

Γιατί παρουσιάζεται έλλειψη, ποιοί κινδυνεύουν;

Συνήθως συνδέεται με άτομα όπως:

Ακόμα όμως και στην ηλιόλουστη Ελλάδα παρουσιάζεται έλλειψη της βιταμίνης D στον πληθυσμό, που συνήθως σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τις συνήθειες τις πόλης.

Ποιές οι συνέπειες της έλλειψης της βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη;

Διάφορες μελέτες επισήμαναν ότι η έλλειψη της στην εγκυμοσύνη οδηγεί σε :

Εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη κύησης (GDM)

Προεκλαμψία

Καισαρική τομή

Χαμηλό βάρος νεογνού

Υπασβεστιαιμία νεογνού

Ενδομήτριο θάνατο του εμβρύου

Αυξημένος κίνδυνος λοιμώξεων στο νεογνό

Ανεπαρκή σωματική ανάπτυξη του παιδιού

Εκδήλωση ραχίτιδας

Εμφάνιση συγγενών ανωμαλιών

Μη φυσιολογική ανάπτυξη του νευρικού συστήματος που πιθανόν συμβάλλει στην εμφάνιση νευρολογικών νοσημάτων στην ενήλικη ζωή του παιδιού.

Οι έρευνες έδειξαν ότι παγκοσμίως το ποσοστό των γυναικών στην εγκυμοσύνη που παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης D είναι 54%, ενώ το 75% των νεογνών παρουσιάζουν έλλειψη ή ανεπάρκεια.

Τα 5 σημάδια που δείχνουν έλλειψη βιταμίνης D

Πολλά από τα συμπτώματα έλλειψης της βιταμίνης D, διαφεύγουν από τους γιατρούς αλλά τα βασικά συμπτώματα είναι:

Συχνές Λοιμώξεις

Η έλλειψη της επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα καθώς δεν λειτουργεί αποτελεσματικά και μας κάνει επιρρεπείς σε λοιμώξεις.

Κατάθλιψη τον χειμώνα

Η βιταμίνη D είναι υπεύθυνη για την διατήρηση υγιών επιπέδων της σεροτίνης στον εγκέφαλο η οποία ρυθμίζει την διάθεση μας.

Μόνιμη Κούραση

Η βιταμίνη D συμβάλλει στην μετατροπή της τροφής σε ενέργεια.  Συνεπώς, εάν νιώθετε μονίμως κουρασμένη, μπορεί να μην αφομοιώνετε τα θρεπτικά συστατικά των τροφών, καθώς λόγω έλλειψης της βιταμίνης D, μειώνεται η ικανότητα των κυττάρων να παράγουν ενέργεια από τις τροφές.

Πόνοι στις αρθρώσεις και τους μύς

Ένας ακόμα ρόλος της, που είναι και ο πιο γνωστός, είναι η ρύθμιση των επιπέδων του ασβεστίου και φωσφορικών αλάτων στο σώμα.  Έτσι βοηθά στην σωστή λειτουργία των δοντιών των μυών και των αρθρώσεων.

Πόση είναι συνιστόμενη δόση στην εγκυμοσύνη;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αμφισβητεί την χρησιμότητα πρόσληψης μεγάλων δόσεων βιταμίνης D κατά την εγκυμοσύνη και συστήνει την λήψη από την διατροφή, την έκθεση στον ήλιο και την χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν μικρή δόση βιταμίνης D (περίπου 200 IU ημερησίως), σε περίπτωση που υπάρχει έλλειψη.

Το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων (Royal College of Obstetricians and Gynecologists) και το Αμερικάνικο Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων (American College of Obstetricians and Gynecologists), συστήνουν την χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής 400-600 IU την ημέρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.  Σε περίπτωση ανεπάρκειας, η δόση μπορεί να αυξηθεί στις 2000 IU την ημέρα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, οι έγκυες που έλαβαν συμπληρώματα με δόσεις 2000-4000 IU είχαν μικρότερο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό ή να ανπτύξουν κάποια λοίμωξη.

Μετά την 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης τα επίπεδα της βιταμίνης D πρέπει να αυξάνονται έτσι ώστε να υπάρχει στον οργανισμό της μητέρας η απαιτούμενη ποσότητα ασβεστίου για την διατήρηση του οστικού ιστού της μητέρας αλλά και για την σωστή ανάπτυξη των οστών του εμβρύου. 

Η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D δόσης 2000 -4000 IUs ημερησίως, μειώνει τον κίνδυνο εμβρυϊκής ή νεογνικής θνησιμότητας.  Η κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και θα πρέπει να το συζητήσει με τον γιατρό της, που γνωρίζει το ιστορικό της.

 

  • Οι διατροφικές συνήθειες πριν και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την υγεία του νεογνού αλλά και του παιδιού αργότερα στην ζωή του.  Η σωστή διατροφή και η λήψη των απαραίτητων βιταμινών και ιχνοστοιχείων συμβάλλει στην σωστή ανάπτυξη του μωρού και στη διατήρηση της υγείας της μητέρας χωρίς να υπάρξει έλλειψη σε βασικά στοιχεία του οργανισμού της.

  • Για την καλύτερη απορρόφηση του οργανισμού μας σε βιταμίνη D, απαιτείται καθημερινή έκθεση στον ήλιο για 20-30 λεπτά και διατροφή που θα συμπεριλαμβάνει λιπαρά ψάρια, αυγά, κόκκινο κρέας.

  • Για την καλύτερη απορρόφηση του οργανισμού μας σε βιταμίνη D, απαιτείται καθημερινή έκθεση στον ήλιο για 20-30 λεπτά και διατροφή που θα συμπεριλαμβάνει λιπαρά ψάρια, αυγά, κόκκινο κρέας.

Close Menu