Skip to main content

Νόμιζες πως, το πότε και πόσα παιδιά θα κάνεις, ήταν μόνο δική σου απόφαση;  Τελικά, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα νέων ερευνών, εκτός από την προσωπική επιλογή σου, τους επαγγελματικούς, οικογενειακούς, κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους, σημαντικό ρόλο παίζουν και τα γονίδια σου!

Οι Έρευνες

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης της Αγγλίας (University of Oxford, England) και του Γκρόνιγκεν της Ολλανδίας (University of Groningen, Netherlands), με επικεφαλής την καθηγήτρια Μελίντα Μιλς (Melinda Mills), ανέλυσαν τα γονιδιώματα από 6.758 γυναίκες, για να εκτιμήσουν κατά πόσο υπάρχει γενετικό υπόβαθρο σχετικά με την χρονική στιγμή που γεννιέται το πρώτο παιδί και τον αριθμό των παιδιών που θα αποκτήσει μία γυναίκα.

Σε επόμενη έρευνα των παραπάνω ερευνητών, εντοπίστηκαν και ποιά γονίδια είναι υπεύθυνα για το αν θα κάνει μία γυναίκα παιδί νωρίτερα ή αργότερα στη ζωή της.

Συγκεκριμένα στην δεύτερη έρευνα, ανέλυσαν γενετικά 238.000 άνδρες και γυναίκες όσον αφορά την ηλικία απόκτησης του πρώτου παιδιού και 330.000 άνδρες και γυναίκες όσον αφορά τον αριθμό των παιδιών που θα αποκτήσουν.

Επίσης, αξιολόγησαν συνδυαστικά και αποτελέσματα από 62 προηγούμενες μελέτες ανάλυσης ολόκληρων γονιδιωμάτων.

“Για πρώτη φορά ξέρουμε σήμερα, που θα βρούμε περιοχές DNA, που σχετίζονται με την αναπαραγωγική συμπεριφορά.  Για παράδειγμα, οι γυναίκες που έχουν γενετική προδιάθεση να καθυστερήσουν να κάνουν το πρώτο τους παιδί, έχουν επίσης γενετική προδιάθεση για καθυστερημένη εμφάνιση της πρώτης περιόδου, καθώς και της εμμηνόπαυσης”, εξηγεί η επικεφαλής Melinda Mills.  Αλλά τόνισε ότι, “οι διάφοροι κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες θα παίζουν πάντα μεγαλύτερο ρόλο στο αν μια γυναίκα θα αποκτήσει παιδί και πότε”.

 

Τα Αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα ευρήματα της πρώτης έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό, PLos One, κάποιες γυναίκες έχουν γενετική προδιάθεση να αποκτήσουν παιδί νωρίτερα στη ζωή τους σχετικά με άλλες γυναίκες.  Επίσης, κατέληξαν ότι αυτό το αναπαραγωγικό πλεονέκτημα, το κληρονομούν και οι κόρες τους.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι παρόλο, που κάποιες γυναίκες έχουν αυτό το πλεονέκτημα και πάλι καταλήγουν να κάνουν παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία εξαιτίας εξωτερικών παραγόντων που επηρεάζουν την απόφαση τους, να ξεκινήσουν οικογένεια, όπως:

Περισσότερα χρόνια σπουδών

Οικονομικές δυσκολίες

Δημιουργία καριέρας

Ανεξαρτησία

Επιλογή συντρόφου

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα δεδομένα και εντόπισαν ότι τα γονίδια προσδιορίζουν σε :

Ποσοστό 15% την ηλικία που θα κάνει η γυναίκα το πρώτο της παιδί και σε

Ποσοστό 10% τον αριθμό των παιδιών που θα αποκτήσει.

Ενώ το υπόλοιπο 85% εώς 90% αφορά την προσωπική επιλογή της γυναίκας και τους κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες.

Επίσης βρήκαν ότι όσες γυναίκες αποκτούν το πρώτο τους παιδί νωρίς, τότε αποκτούν περισσότερα παιδιά.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, Μελίντα Μιλς (Melinda Mills),

“από εξελικτική και γενετική άποψη, οι νεώτερες γενιές γυναικών, εχουν την τάση σήμερα να αποκτούν παιδιά σε νεότερη ηλικία απ΄ότι οι γυναίκες στο παρελθόν.  Παρόλα αυτά, αυτό που παρατηρούμε στην πραγματικότητα, είναι ότι συμβαίνει το αντίθετο.  Κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες στη σύγχρονη κοινωνία, επηρεάζουν τις γυναίκες, με αποτέλεσμα, αυτές να καθυστερούν να ξεκινήσουν την οικογένεια τους, αν και γνωρίζουν πως υπάρχει κίνδυνος να μην μπορέσουν τελικά να γεννήσουν, αν καθυστερήσουν πάρα πολύ”.

Στην δεύτερη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Nature Genetics”, ανακαλύφθηκαν 12 περιοχές του DNA, όπου εντοπίστηκαν 24 γονίδια που συντελούν στην αναπαραγωγική συμπεριφορά τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών.

Στην δεκαετία του 1970 η μέση ηλικία απόκτησης του πρώτου παιδιού για μία γυναίκα, ήταν η ηλικία των 24 ετών, σε αντίθεση με την σύγχρονη εποχή μας που είναι 30 ετών.

Επίσης, οι ερευνητές εντόπισαν ότι εκτός από την καθυστέρηση στο να αρχίσουν οικογένεια οι γυναίκες στη σύγχρονη εποχή, υπάρχει και μεγάλο ποσοστό γυναικών 20%-25% γεννημένων το χρονικό διάστημα 1960-1965 στις χώρες της Νότιας και Δυτικής Ευρώπης που δεν απέκτησαν καθόλου παιδιά.

 

  • Κάποια στιγμή τα αποτελέσματα των παραπάνω ερευνών θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους γιατρούς για να απαντούν την ερώτηση πολλών γυναικών: “Πόσο μπορώ να καθυστερήσω την εγκυμοσύνη;”

  • Όσο και να προσδιορίζεται από το DNA σου η προδιάθεση, η τελική απόφαση είναι της κάθε μία γυναίκας ξεχωριστά αποκλειστικά δική της.

Close Menu