Skip to main content

Και ποιός δεν θα ήθελε τακτικά ταξίδια σε ξένους προορισμούς, να γνωρίζει νέες κουλτούρες και ανθρώπους; Θεωρείται από τα πιο συναρπαστικά επαγγέλματα, όμως τελικά κρύβει κινδύνους που δεν μπορείς να φανταστείς! 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι γυναίκες αεροσυνοδοί εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ιδίως του μαστού και του δέρματος σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Η Έρευνα

Στην έρευνα “Harvard Flight Attendant Health Study (FAHS)”, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ των ΗΠΑ (University of Harvard) με επικεφαλής την καθηγήτρια Ιρίνα Μορντούκοβιτς, μελέτησαν 5.366 εργαζόμενους από τους οποίους το 80% ήταν γυναίκες.

Συγκεκριμένα:

Μέση ηλικία 51,5 ετών

Προϋπηρεσία στα αεροπλάνα 20+ έτη

Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από τους συμμετέχοντες, με ερωτηματολόγια σχετικά με τις ώρες εργασίας, διάρκεια πτήσεων και ιατρικά στοιχεία σχετικά με τη διάγνωση καρκίνου. 

Τα στοιχεία αυτά αξιολογήθηκαν και συγκρίθηκαν με στοιχεία από 2.729 άτομα που δεν αποτελούσαν προσωπικό καμπίνας και δεν πετούσαν, με παρόμοια κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια από την Εθνική Βάση Δεδομένων Υγείας της Αμερικής (National Health and Nutrition Examination Survey-NHANES), η οποία περιέχει στοιχεία από τις ετήσιες έρευνες που κάνει.

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Η έρευνα, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Environmental Health”, και τα αποτελέσματα της έδειξαν ότι, από τους 5.366 εργαζόμενους ως προσωπικό καμπίνας το 15% διαγνώστηκε με καρκίνο.

Συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό, τα ποσοστά καρκίνου στις αεροσυνοδούς ήταν:

Μαστού 3,4% έναντι 2,3%

Μήτρας 0,15% έναντι 0,13%

Τραχήλου 1% έναντι 0,7%

Εντέρου 0,47% έναντι 0,27%

Θυροειδούς 0,67% έναντι 0,56%

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που εργάζονταν ως προσωπικό καμπίνας, είχαν κατά μέσο όρο 51% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού. 

Ενώ το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του δέρματος (μελάνωμα), υπερδιπλασιάζεται και οι άλλες μορφές καρκίνου υπερτετραπλασιάζονται!  Στις γυναίκες, αεροσυνοδούς, το ποσοστό κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του δέρματος πλην του μελανώματος, αυξάνεται για κάθε επιπλέον πενταετία ιπτάμενης εργασίας.

Στους άνδρες φροντιστές το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του δέρματος (τύπου μελάνωμα) αυξάνεται κατά 50% σε σχέση με τον γενικό ανδρικό πληθυσμό (1,2% έναντι 0,69%).  Σε ποσοστό 10% είναι αυξημένος ο κίνδυνος εμφανισης άλλων μορφών καρκίνου του δέρματος και συγκεκριμένα 3,2%, έναντι 2,9%.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν επίσης ότι:

Όσο περισσότερο χρονικό διάστημα εργάζεται μια γυναίκα ως αεροσυνοδός, τόσο αυξάνεται το ποσοστό κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα σε γυναίκες χωρίς παιδιά και σε όποιες γυναίκες έχουν τρία ή και περισσότερα παιδιά.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισης του καρκίνου του μαστού στις αεροσυνοδούς, σύμφωνα με τους ερευνητές, οφείλονται στο γεγονός ότι αποκτούν το πρώτο παιδί σε μεγάλη ηλικία, λόγω των απαιτήσεων του επαγγέλματος τους καθώς επίσης κάνουν μικρότερο αριθμό παιδιών για τους ίδους λόγους.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, με τα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών, οι ερευνητές εντόπισαν ότι τα ποσοστά κινδύνου εμφάνισης των τύπων καρκινού του μαστού, δέρματος και μελανώματος, είναι αυξημένα στο προσωπικό καμπίνας σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. 

Το συμπέρασμα αυτό είναι αξιοσημείωτο καθώς στο προσωπικό καμπίνας υπάρχουν και τα μικρότερα ποσοστά υπέρβαρων ατόμων ή καπνιστών, σύμφωνα με την Δρ. Μορντούκοβιτσ, επικεφαλή της έρευνας.  Η οποία επίσης, επεσήμανε ότι, παλαιότερες μελέτες έδειξαν ότι οι άνδρες πιλότοι έχουν μεγαλύτερα ποσοστά καρκίνου του δέρματος και προστάτη.

Εκτιμάται ότι οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι και για τους τακτικούς ταξιδιώτες με αεροπλάνο, παρόλο που μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει σχετικές μελέτες.

Γιατί Συμβαίνει αυτό;

 

Ο λόγος είναι, ότι το προσωπικό καμπίνας, οι αεροσυνοδοί και φροντιστές εκτίθενται περισσότερο στην ιοντίζουσα κοσμική και υπεριώδη ακτινοβολία που διαπερνά το αεροπλάνο.  Οι ακτινοβολία αυτή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο DNA.

Επιπλέον παράγοντας που συντελεί στα προβλήματα υγείας του προσωπικού καμπίνας, είναι και οι συχνές αλλαγές της ώρας λόγω των υπεραντλαντικών ταξιδιών που προκαλούν αναστάτωση στο “βιολογικό τους ρολόϊ” (τζετ λαγκ) και οδηγούν σε έλλειψη ύπνου.

Αυτό έχει ως συνέπεια την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία σε συνδυασμό με πιθανές καρκινογόνες ουσίες που υπάρχουν μέσα στην καμπίνα του αεροπλάνου, και τον όχι πολύ καλή ποιότητα του αέρα μέσα στο αεροπλάνο, να προκαλέσουν ορμονικές διαταραχές.

  • Ότι παρά τα αυξημένα ποσοστά διάγνωσης καρκίνου στις αεροσυνοδούς και το προσωπικό καμπίνας, τα άτομα αυτά έχουν μικρότερη, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία – με εξαίρεση βέβαια το αεροπορικό ατύχημα.  Αυτό συμβαίνει καθώς κάνουν τακτικούς ιατρικούς ελέγχους βάση  των προαπαιτούμενων για την εκτέλεση της εργασίας τους.  Συνεπώς υπάρχει πιο έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση-θεραπεία τυχόν προβλήματος υγείας.

  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει συγκεκριμένο αριθμό πτήσεων για το προσωπικό καμπίνας, έτσι ώστε να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο επίπεδο ιοντίζουσα κοσμική και υπεριώδη ακτινοβολία κάθε χρόνο.  Στην Αμερική δεν έχει οριστεί κάποιο τέτοιο επίπεδο ασφαλείας για την υγεία των αεροσυνοδών.

Close Menu