Skip to main content

Σου αρέσει να κοιμάσαι αργά και να ξυπνάς αργά;  Συχνά ξενύχτια ή νυχτερινή εργασία,  βάζουν την υγεία σου σε κίνδυνο.  Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που ξυπνούν νωρίς το πρωί, μειώνουν τον κίνδυνο για να εμφανιστεί καρκίνος του μαστού.  Σε αντίθεση, με εκείνες που κοιμούνται αργά και περισσότερες από 8 ώρες, οι οποίες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Η Έρευνα

Πρόσφατη διεθνής επιστημονική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 409.167 γυναίκες και δημοσιεύθηκε στο βρετανικό επιστημονικό περιοδικό “British Medical Journal”, έδειξαν ότι οι γυναίκες που είναι “πρωινοί τύποι”, έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού από τις γυναίκες που είναι “βραδινοί” τύποι.

Μία στις 8 γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της, σύμφωνα με το Cancer Research UK.

Οι προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ νυχτερινής εργασίας και εμφάνισης καρκίνου του μαστού, λόγω του ακανόνιστου κύκλου ύπνου, της έκθεσης στο φως της νύχτας και άλλων παραγόντων της καθημερινότητας. 

Αλλά δεν υπήρχε μέχρι τώρα, συστηματική έρευνα στοχευμένη στην επίδραση των συνηθειών μας σχετικά με τον ύπνο και την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού.

Αυτή είναι λοιπόν, η πρώτη διεθνής επιστημονική έρευνα που αξιολογεί τις συνήθειες του ύπνου μας και μεγάλο αριθμό διαφορετικών παραγόντων που συνδράμουν στην εμφάνιση του καρκίνου του μαστού:

Παχυσαρκία

Κατανάλωση αλκοόλ

Οικογενειακό ιστορικό

Κάπνισμα

Οι ερευνητές επίσης ανέλυσαν στοιχεία που συνδέονταν με:

Την διάρκεια του ύπνου

Τις ώρες που κοιμόντουσαν και ξυπνούσαν οι γυναίκες

Τις αϋπνίες

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Τα στοιχεία που αξιολόγησαν οι ερευνητές, προέρχονταν από 180.216 γυναίκες από την βάση δεδομένων της UK Biobank Study και 228.951 γυναίκες από την βάση δεδομένων του Breast Cancer Association Consortium (BCAC) study.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, έαν κοιμάστε αργά το βράδυ, ή κοιμάστε παραπάνω ώρες από τις 7-8 ώρες που συστήνεται, τότε έχετε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε σχέση με τις γυναίκες που κάνουν το αντίθετο.

Συγκεκριμένα για κάθε 100 γυναίκες που ξυπνούν νωρίς το πρωί, μία λιγότερη γυναίκα εμφανίζει καρκίνο του μαστού.

Η ερευνήτρια Eva Schellhammer, του πανεπιστημίου University of Vienna, επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση των ωρών εργασίας αλλά και την εξατομικευμένη αντιμετώπιση για την μείωση των κινδύνων χρόνιων παθήσεων συνδεδεμένων με τις συνήθειες του ύπνου και του βιολογικού μας ρολογιού.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

 

Σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας Εύα Σερνχάμερ του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης (Αυστρία), είναι λόγω της “μη ισορροπημένης ρύθμισης του εξωτερικού και του εσωτερικού βιολογικού ρολογιού μας”.

Η μελατονίνη, είναι ορμόνη που παράγεται από τον οργανισμό μας, παίζει σημαντικό ρόλο ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και βοηθά το σώμα μας να καταπολεμά φλεγμονές που σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου, όπως ανέφερε ο Ντάνιελ Μπαρόνε, ειδικός ύπνου στο Ιατρικό Κολλέγιο Γουέιλ του Πανεπιστημίου Κορνέλ και του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου της Νέα Υόρκης.

Ο τρόπος που λειτουργεί η μελατονίνη, είναι ότι βοηθά το σώμα μας με τον κύκλο του ύπνου.  Η έκκριση της από μία μικρή επίφυση, στον εγκέφαλο μας, συμβαίνει κατά τη διάρκεια της κανονικής ώρας του ύπνου δηλαδή τα επίπεδα της αυξάνονται καθώς νυχτώνει και αρχίζουν να μειώνονται κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.  Επίσης η μελατονίνη ρυθμίζει το βιολογικό μας ρολόϊ όσον αφορά το φως της ημέρας και το σκοτάδι της νύχτας.

Επειδή το φως της ημέρας επηρεάζει την ποσότητα της μελατονίνης που παράγεται, το χειμώνα, ή όταν κάποιος εργάζεται βάρδιες ή κοιμάται αργά, η ώρα έναρξης της παραγωγής της μελατονίνης αλλάζει και αρχίζει νωρίτερα ή αργότερα από το συνηθισμένο.

 

  • Βελτίωσε τις συνήθειες του ύπνου σου και φρόντισε να κοιμάσαι αρκετές ώρες.

  • Εάν έχεις αϋπνίες, μην κάθεσαι μπροστά από οθόνες μισή ώρα πριν κοιμηθείς καθώς το φως που εκπέμπουν μειώνει τα επίπεδα της μελατονίνης στον οργανισμό σου.

Close Menu