Skip to main content

Αν και την πρώτη φορά τα είχες προγραμματίσει όλα, πως θα γεννήσεις, με ποιά μέθοδο, τελικά για κάποιους λόγους γέννησες με καισαρική.  Τώρα, είσαι πάλι έγκυος και σκέφτεσαι ότι θα ήθελες να γεννήσεις φυσιολογικά.  Αποτελεί όμως μία από τις επιλογές σου; 

Διαβάζεις διάφορα, μιλάς με φίλες σου, όμως τι πραγματικά ισχύει;  Μία πρόσφατη έρευνα δίνει τις απαντήσεις που χρειάζεσαι για να κατανοήσεις καλύτερα τις επιλογές σου.

Η Έρευνα

Ένας τοκετός πάντα ενέχει κινδύνους ανεξάρτητα από την μέθοδο που επιλέγετε για τον  τοκετό.

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό “PLOS Medicine” και που παρουσιάστηκε και από το BBC, αναλύει τα στοιχεία που προκύπτουν από το δείγμα των γυναικών που συμμετείχαν και που γέννησαν είτε με φυσιολογικό τοκετό το δεύτερο παιδί τους, είτε με δεύτερη καισαρική.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, συνέλεξαν στοιχεία από 74.043 γεννήσεις, στην Σκωτία το διάστημα 2002 εώς 2015.

Οι γυναίκες αυτές είχαν ήδη αποκτήσει παιδί με καισαρική τομή στην πρώτη τους εγκυμοσύνη ή και σε επόμενες εγκυμοσύνες τους.  Από αυτές οι 45.579 μέλλουσες μαμάδες γέννησαν με προγραμματισμένη καισαρική τομή και οι 28.464 γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό.

Η καισαρική τομή ενδέχεται να είναι προγραμματισμένη αλλά μπορεί να είναι και επείγουσα ως αποτέλεσμα επιπλοκών του φυσιολογικού τοκετού.

ΠΟΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΗΣ;

Από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψε ότι το 28,4% των μέλλουσων μαμάδων που είχαν επιλέξει να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό, τελικά λόγω επιπλοκών γέννησαν με  επείγουσα καισαρική τομή. 

Οι γυναίκες που επέλεξαν να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή, είχαν εφταπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ρήξη μήτρας, διπλάσιες πιθανότητες να χρειαστούν μετάγγιση αίματος και τριπλάσιες πιθανότητες να χρειαστούν επείγουσα χειρουργική παρέμβαση.

 

Επιπλοκές στην Μητέρα

Το 1,8% των γυναικών που γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό καθώς και το 0,8% που γέννησαν με καισαρική τομή είχαν σοβαρές επιπλοκές υγείας.  Κάποιες από αυτές τις επιπλοκές ήταν ρήξη μήτρας, αιμορραγία, μολύνσεις.

 

Επιπλοκές στο Μωρό

 

Εμφανίστηκαν επιπλοκές στα νεογέννητα που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό σε ποσοστό 8% και σε ποσοστό 6,4% στα νεογέννητα που γεννήθηκαν με καισαρική τομή.

Οι επιπλοκές ήταν νεογνική θνησιμότητα, ανάγκη παραμονής στην θερμοκοιτίδα, φαρμακευτική αγωγή και άλλες σοβαρές επιπλοκές υγείας.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ποσοστά κινδύνου επιπλοκών και στις δύο περιπτώσεις, καισαρικής ή φυσιολογικού τοκετού είναι πολύ μικρά.

 

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΚΕΤΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Κάθριν Φιτζπάτρικ (Kathryn Fitzpatrick) του Πανεπιστημίου της (Oxford University Nuffield Dept of Population Health),

“Τα ευρήματα της έρευνας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συμβουλευτικούς σκοπούς στις γυναίκες που είχαν προηγούμενες καισαρικές τομές και θα πρέπει να συνυπολογιστούν με τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία όσον αφορά τον αυξημένο κίνδυνο σοβαρής μητρικής νοσηρότητας σε επόμενες εγκυμοσύνες, που σχετίζεται με επιλεκτική επαναλαμβανόμενη καισαρική τομή.”

 

ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΗ Η ΕΡΕΥΝΑ;

Σήμερα όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν σαν μέθοδο τοκετού την καισαρική τομή.  Στην Ελλάδα τα ποσοστά καισαρικής τομής ανέρχονται στο 52% ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο το 30%.

Υπάρχει λοιπόν η ανάγκη για σωστή ενημέρωση των θετικών και αρνητικών επιπτώσεων στην μητέρα αλλά και το μωρό ανάλογα με την επιλογή της μεθόδου τοκετού μετά από προηγούμενη καισαρική ή καισαρικές.

Οι μέλλουσες μητέρες πρέπει να έχουν όλα τα στοιχεία έτσι ώστε να πάρουν την απόφαση τους για την μέθοδο τοκετού που θέλουν να ακολουθήσουν.

Το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει, ότι οι μέλλουσες μαμάδες, στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορούν να επιλέξουν την μέθοδο τοκετού που επιθυμούν καθώς ο κίνδυνος είναι και στις δύο μεθόδους πολύ μικρός. 

Περίπου τρεις στις τέσσερις γυναίκες γεννούν με φυσιολογικό τοκετό ενώ μία στις τέσσερις θα χρειαστεί επείγουσα καισαρική τομή.

  • Η επιλογή του τρόπου με τον οποίο θα γεννήσεις, είναι δική σου σε συνεργασία με  τον γυναικολόγο σου, αφού εκείνος γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό σου.

  • Οι κίνδυνοι αν και υπάρχουν και στις δύο μεθόδους τοκετού, είτε είναι φυσιολογικός τοκετός, είτε είναι με καισαρική τομή, είναι μικροί.

  • Η επιλογή σου θα πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στο ποιά θεωρείτε ως ασφαλέστερη μέθοδο για εσένα και το μωρό σου από τον ιατρική ομάδα που σε παρακολουθεί.

Close Menu