Skip to main content

Τα διαγνωστικά τέστ που μπορείς να κάνεις μόνη σου στην άνεση του σπιτιού σου, πληθαίνουν με ραγδαίους ρυθμούς και το 2020 θα συνεχίσουν να αυξάνονται.  Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν απαιτείται να δεις τον γιατρό σου, απλά με τα τέστ αυτά έχεις μία πρώτη ένδειξη για το θέμα που σε απασχολεί, στην ιδιωτικότητα του σπιτιού σου.

Από την εμμηνόπαυση μέχρι τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), υπάρχει ένα διαγνωστικό τέστ που μπορείς να κάνεις μόνη σου σχεδόν για τα πάντα.

Σύμφωνα με τον Δρ. John Rees, ο οποίος έχει πάνω από 30 χρόνια εμπειρία στην ανάπτυξη ιατρικών διαγνωστικών τέστ, τόσο για τα ιατρικά εργαστήρια όσο και για την αυτοδιάγνωση στο σπίτι, “ Η αυτοδιάγνωση επιτρέπει στους χρήστες να ζητήσουν βοήθεια νωρίτερα από τον γιατρό τους, σε σχέση με το πότε θα ζητούσαν ιατρική βοήθεια εάν δεν έκαναν το διαγνωστικό τέστ στο σπίτι, είτε λόγω ότι δεν αισθάνονταν άνετα με την εξέταση, είτε επειδή δεν είχαν χρόνο να επισκεφτούν τον γιατρό τους.  Μία έγκαιρη διάγνωση και μία έγκαιρη θεραπεία, συντελεί σε ένα θετικό αποτέλεσμα”, ανάφερε ο Δρ. John Rees.

Μερικά διαγνωστικά τέστ για την γυναικεία υγεία που μπορείς να κάνεις στο σπίτι, είναι τα ακόλουθα:

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Αποτελεί σταθμό στην ζωή της γυναίκας και εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι ίσως να μπαίνεις στην εμμηνόπαυση θα ήθελες να μάθεις το συντομότερο δυνατό.

Πως “δουλεύει” το τέστ;

Πλησιάζοντας την ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης, μειώνεται η λειτουργία των ωοθηκών και συνεπώς το γυναικείο σώμα παράγει μεγαλύτερες ποσότητες της ορμόνης

FSH (Follicle Stimulating Hormone).  Τα διαγνωστικά τέστ της εμμηνόπαυσης, μετρούν τα επίπεδα αυτής της ορμόνης στα ούρα της γυναίκας.

Είναι απλό στην χρήση του όπως το τέστ εγκυμοσύνης. Κρατάς το απορροφητικό άκρο έτσι ώστε να έχει κατεύθυνση προς τα κάτω, στη ροή των ούρων. Έπειτα τοποθετείς το κάλυμμα στο τεστ και περιμένεις να διαβάσεις το αποτέλεσμα.

Αποτελέσματα

Μετά από 10 λεπτά.

Ακρίβεια αποτελέσματος

Ίδια ακρίβεια αποτελέσματος όπως τα εργαστηριακά τέστ.

Να το δοκιμάσω;

Ίσως.  Η Δρ. Kate Panter Γυναικολόγος της British Menopause Society επισημαίνει, “Ο λόγος είναι ότι, τα επίπεδα της ορμόνης FSH στις γυναίκες που βρίσκονται πριν την έναρξη της προεμμηνόπαυσης, παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές.” 

Εξηγώντας η Δρ. Kate Panter αναφέρει:  “Το διαγνωστικό τέστ σου δίνει όμως μία ένδειξη για το πότε ενδέχεται να μπεις στην εμμηνόπαυση.  Τα επίπεδα της ορμόνης FSH, μεταβάλλονται από μήνα σε μήνα και φτάνουν στην μέγιστη τιμή τους στη μέση του κύκλου σου.  Εάν αποφασίσεις να κάνεις το τέστ, τότε κάνε δύο, με χρονική διαφορά μεταξύ τους 6-8 εβδομάδες, μεταξύ της δεύτερης και τέταρτης ημέρας της περιόδου σου.”

Εάν όμως η περίοδος σου έχει σταματήσει ή δεν έχεις τακτικό κύκλο τότε θα είναι δύσκολο να προσδιορίσεις την χρονική στιγμή που πρέπει να το κάνεις.  Γενικά δεν το προτείνω σε γυναίκες που έχουν συμπτώματα εμμηνόπαυσης, εάν παίρνεις το αντισυλληπτικό χάπι ή χάπι προγεστερόνης.”

 

ΚΟΛΠΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Οι κολπικές λοιμώξεις (κολπίτιδες) είναι πολύ συχνές, καθώς η ανατομία του γυναικείου γεννητικού συστήματος είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στις μολύνσεις. Οι μολύνσεις αυτές μπορεί να προκύψουν έπειτα από κολπική λοίμωξη που προκαλείται από οργανισμούς όπως τα βακτήρια, οι μύκητες ή οι ιοί και ερεθισμούς από χημικά που υπάρχουν σε κρέμες και από το υλικό εσωρούχων που έρχονται σε επαφή με την περιοχή αυτή.

Πως “δουλεύει” το τέστ;

Λαμβάνεται κολπικό έκκριμα με ειδικό στικ (μοιάζει με μπατονέτα) το οποίο τοποθετείς στον κόλπο σου, σαν να βάζεις το ταμπόν, το περιστρέφεις και το απομακρύνεις (χωρίς απότομες κινήσεις καθώς η περιοχή είναι ευαίσθητη). 

Αποτελέσματα

Μετά από 10 δευτερόλεπτα.

Ακρίβεια αποτελέσματος

Σε ποσοστό 90%.

Να το δοκιμάσω;

Ναι.  Θα σε βοηθήσει να κάνεις μια πρώτη διάγνωση από πιθανά συμπτώματα που ίσως έχεις και σε προβληματίζουν, καθώς είναι δύσκολο να καταλάβεις πιθανό πρόβλημα μόνο από τα συμπτώματα που παρουσιάζεις. Δεν θα πρέπει να το κάνεις εάν είσαι έγκυος ή στην εμμηνόπαυση καθώς το κολπικό PH επηρεάζεται από την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ (ΣΜΝ)

 

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι λοιμώξεις οι οποίες μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή (κολπική, πρωκτική ή στοματική). Υπάρχουν ΣΜΝ τα οποία δεν μεταδίδονται μόνο με τη σεξουαλική επαφή, αλλά και μέσω δερματικής επαφής ή επαφής με μολυσμένο αίμα (π.χ. ηπατίτιδα).

Πως “δουλεύει” το τέστ;

Λαμβάνεται κολπικό έκκριμα με ειδικό στικ (μοιάζει με μπατονέτα) το οποίο τοποθετείς στον κόλπο σου, σαν να βάζεις το ταμπόν, το περιστρέφεις και το απομακρύνεις (χωρίς απότομες κινήσεις καθώς η περιοχή είναι ευαίσθητη). 

Μία άλλη μέθοδος είναι η συλλογή ούρων σε συγκεκριμένο συλλέκτη που έχει το διαγνωστικό kit.

Και με τις δύο μεθόδους μετά την συλλογή, στέλνεις τα δείγματα στο εργαστήριο για την διάγνωση.

Αποτελέσματα

Μέσα σε 2-5 ημέρες, από την στιγμή που το δείγμα θα παραληφθεί από το εργαστήριο. 

Λαμβάνεις τα αποτελέσματα στο κινητό σου ή μπορείς να τα διαβάσες online, μαζί με συμβουλές για τα επόμενα βήματα βάση των αποτελεσμάτων σου.

Ακρίβεια αποτελέσματος

Κανένα ΣΜΝ διαγνωσικό τέστ δεν είναι 100% ακριβές.  Ο λόγος είναι ότι μερικά από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, κάνουν πολύ καιρό να φανούν στα διαγνωστικά τέστ, γιαυτό διάβασε προσεχτικά τις οδηγίες χρήσης.

Να το δοκιμάσω;

Ναι.  Οι εξετάσεις για ΣΜΝ είναι συνήθως εξετάσεις που μας προκαλούν άγχος και η ιδιωτικότητα που παρέχουν τα διαγνωστικά αυτά τέστ, έτσι ώστε να έχουμε μία πρώτη απάντηση, βοηθούν να μην το αμελήσουμε. Ιδιαίτερα εάν υπάρχει υποψία για την ύπαρξη τους.  Η έγκαιρη θεραπεία είναι απαραίτητη, για την αποφυγή επιπλοκών και μόνιμων βλαβών.

 

  • Τα διαγνωστικά τέστ που μπορείς να κάνεις στο σπίτι, σου δίνουν κάποιες πρώτες απαντήσεις, αλλά δεν αντικαθιστούν την επίσκεψη στο γιατρό σου και τις εξετάσεις που θα σου συστήσει.   

Close Menu