Skip to main content

Ο κορωνοϊός (COVID-19), μείωσε κατακόρυφα την ατμοσφαιρική ρύπανση (διοξείδιο του αζώτου) στην Κίνα όπως δείχνουν οι δορυφορικές εικόνες από την NASA.  Μέσα σε λίγες εβδομάδες η αλλαγή είναι δραματική.  Τα μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού είχαν σαν αποτέλεσμα την μείωση των ρύπων από τις βιομηχανίες αλλά και την μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων από την μη μετακίνηση των κατοίκων λόγω της καραντίνας εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το διοξείδιο του αζώτου, είναι ένα τοξικό αέριο το οποίο εκπέμπεται από οχήματα, εργοστάσια και άλλες βιομηχανικές μονάδες.  Αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η μείωση αυτή παρατηρήθηκε πρώτα στην Γιουχάν, την περιοχή από όπου ξεκίνησε η επιδημία, και στην συνέχεια με τα μέτρα που έπαιρναν και άλλες περιοχές για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώθηκε σε όλη σχεδόν την χώρα.

Ατμοσφαιρική Ρύπανση.  Σύγκριση 2019 – 2020.

Συγκρίνοντας τους δύο πρώτους μήνες του 2019 και τους αντίστοιχους μήνες το 2020, η NASA, επισημαίνει ότι την τεράστια διαφορά από την μείωση των επιπέδων του διοξειδίου του αζώτου στην ατμόσφαιρα της Κίνας.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια της NASA Φέι Λιού, “Αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια τόσο δραματική μείωση των επιπέδων του διοξειδίου του αζώτου , σε μία τόσο μεγάλη έκταση εξαιτίας ενός και μόνο γεγονότος.”  Πρόσθεσε ότι, υπήρξε ανάλογη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης το 2008 με την οικονομική κρίση αλλά η μείωση που παρατηρήθηκε ήταν σταδιακή.

Η NASA σημειώνει ότι ο εορτασμός της Νέας χρονιάς για τους Κινέζους το τέλος του Ιανουαρίου και αρχές Φεβρουαρίου, έχει συνδεθεί με μειώσεις στην ατμοσφαιρική ρύπανση στο παρελθόν.  Όμως τα επίπεδα της ρύπανσης επιστρέφουν στα υψηλά τους επίπεδα μόλις τελειώσουν οι εορτασμοί αυτοί.

Φέτος η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι εξαιρετικά μεγαλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα έτη και είναι μεγαλύτερης διάρκειας.

Δεν αποτελεί έκπληξη λόγω των μέτρων αποφυγής της εξάπλωσης του κορωνοϊού (COVID-19) που πήραν πολλές πόλεις σε όλη την Κίνα, καθώς μετρούν 80.000 κρούσματα  από την αρχή της επιδημίας.  

 

Live Χάρτης του Πανεπιστημίου John Hopkins

Πάτησε στην εικόνα για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού.

  • Η ανάπτυξη μειώθηκε, αλλά μειώθηκε και η ατμοσφαιρική ρύπανση!

Close Menu