Skip to main content

Κατοικίδια ζώα και Εγκυμοσύνη: Ποια Μέτρα Προφύλαξης να λάβω;

Τα κατοικίδια ζώα είναι υπέροχα. Είναι διασκεδαστικά, προσφέρουν συντροφιά και δίνουν άφθονη αγάπη. Δεν είναι περίεργο που τα κατοικίδια αποτελούν σημαντικό μέρος τόσων πολλών οικογενειών και τόσες πολλές γυναίκες έχουν “γούνινα μωρά” ή άλλα είδη κατοικίδιων πριν αρχίσουν να αποκτούν ανθρώπινα παιδιά. Όμως, μαζί με όλη τη χαρά, υπάρχουν και κάποιες ανησυχίες σχετικά με τη συμβίωση με κατοικίδια ζώα και τους πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία.

Έτσι, όταν έρθει η ώρα να σκεφτείτε να προσθέσετε παιδιά στην οικογένειά σας, μπορεί να αναρωτιέστε αν είναι ασφαλές να βρίσκεστε κοντά στο κατοικίδιό σας όσο είστε έγκυος. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με το πώς τα διάφορα είδη κατοικίδιων ζώων μπορούν να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη σας και το νέο σας μωρό.

Ευτυχώς, είναι σπάνιο να κολλήσει κανείς σοβαρή ασθένεια από ένα κατοικίδιο ζώο. Εάν φροντίζετε σωστά το κατοικίδιό σας, τότε οι πιθανότητες να κολλήσετε κάτι από εκείνο είναι μικρές. Είναι πιο πιθανό να κολλήσετε κάτι από ένα άγριο ζώο ή από ένα ζώο που δεν γνωρίζετε.

Εγκυμοσύνη και Σκύλος

Είναι γενικά ασφαλές για τις έγκυες μητέρες και τα νεογέννητα μωρά να βρίσκονται κοντά σε σκύλους. Εάν ο σκύλος σας είναι υγιής και εμβολιασμένος, η φροντίδα του δεν θα πρέπει να σας προκαλέσει κανένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Φυσικά, η ασφάλεια γύρω από τα σκυλιά εξαρτάται από το σκυλί. Τα μεγάλα σκυλιά, τα ανεκπαίδευτα σκυλιά, τα μη φιλικά σκυλιά, τα αδέσποτα σκυλιά ή τα άγνωστα σκυλιά θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για οποιονδήποτε, ειδικά για μια έγκυο μητέρα ή ένα μικρό παιδί. Για να διατηρήσετε τον εαυτό σας και το μωρό σας ασφαλείς γύρω από σκύλους, μπορείτε:

  • Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας επισκέπτεται τον κτηνίατρο για τακτικές εξετάσεις και εμβολιασμούς.
  • Να είστε προσεκτικοί γύρω από μεγάλους σκύλους, ακόμη και αν είναι φιλικοί. Τα μεγάλα σκυλιά μπορούν να πηδήξουν και μπορεί κατά λάθος να σας ρίξουν κάτω, να πηδήξουν στην κοιλιά σας ή να σας τραυματίσουν ενώ είστε έγκυος ή κρατάτε το νεογέννητο.
  • Αν ο σκύλος σας είναι επιρρεπής σε αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, εγγραφείτε σε μαθήματα εκπαίδευσης.
  • Παρακολουθήστε τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά του σκύλου σας. Ορισμένα σκυλιά μπορεί να γίνουν ζηλιάρηδες ή εδαφικοί. Μπορεί να αναστατωθούν αν η ανθρώπινη μαμά τους δίνει προσοχή σε ένα νέο μωρό.
  • Προσπαθήστε να αποφύγετε τα δαγκώματα σκύλων με το να είστε προσεκτικοί γύρω από σκύλους που δεν γνωρίζετε και να δίνετε προσοχή στα σήματα συμπεριφοράς του σκύλου σας μόλις φέρετε το μωρό σας στο σπίτι.
  • Προστατέψτε τον εαυτό σας, την οικογένειά σας και τον σκύλο σας από τα τσιμπούρια και τα τσιμπήματα από τσιμπούρια.

Εγκυμοσύνη και Γάτα

Είναι γενικά ασφαλές να έχετε μια γάτα όσο είστε έγκυος. Όπως και τα σκυλιά, πρέπει να προσέχετε για δαγκώματα, γρατζουνιές και τσιμπούρια. Αλλά με τις γάτες, πρέπει επίσης να είστε προσεκτικές όσον αφορά τα περιττώματά τους. Τα τελευταία μπορεί να περιέχουν το παράσιτο που προκαλεί τοξοπλάσμωση. Μπορείτε να το μεταδώσετε στο σώμα σας αγγίζοντας μολυσμένα κακά και στη συνέχεια αγγίζοντας το στόμα σας.

Ενώ η τοξοπλάσμωση είναι μια αρκετά συχνή λοίμωξη, είναι ασυνήθιστο να την κολλήσετε ενώ είστε έγκυος και να επηρεάσει την εγκυμοσύνη ή το μωρό σας. Αν έχετε συναναστραφεί με γάτες για αρκετό καιρό, οι πιθανότητες είναι ότι έχετε ήδη εκτεθεί και έχετε πλέον ανοσία σε αυτήν. Μόλις την περάσετε, δεν θα την ξαναπάθετε. Όμως, δεν έχουν όλες οι γάτες το παράσιτο. Οι γάτες εσωτερικού χώρου σπάνια προσβάλλονται από τοξοπλάσμωση, αλλά οι γάτες εξωτερικού χώρου μπορεί να το κολλήσουν από τα απόβλητα άλλων γατών ή θηραματικών ζώων. Όταν οι γάτες κολλήσουν τη μόλυνση, την αποβάλλουν για περίπου έξι εβδομάδες.

Οι πιθανότητες να κολλήσετε τοξοπλάσμωση ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια από τη γάτα σας είναι μικρές, αλλά είναι πάντα καλύτερο να είστε ασφαλείς. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για την πρόληψη της έκθεσης.

  • Πλένετε συχνά τα χέρια σας.
  • Δείτε αν μπορείτε να βρείτε κάποιον άλλον να καθαρίζει και να αλλάζει την άμμο της γάτας.
  • Αποφύγετε να ταΐζετε τη γάτα σας ωμά κρέατα, τα οποία είναι πιο πιθανό να περιέχουν το παράσιτο.
  • Όταν είστε έξω, προσπαθήστε να μην αγγίζετε άμμο ή χώμα που μπορεί να έχουν χρησιμοποιήσει οι γάτες ως τουαλέτα.
  • Καλύψτε τις εξωτερικές αμμοδόχους για να αποτρέψετε τη γάτα σας ή άλλες γάτες από το να τις χρησιμοποιούν ως κουτί για την άμμο.
  • Εάν πρέπει να αλλάξετε την άμμο ή να εργαστείτε στον κήπο, φορέστε γάντια μιας χρήσης. Πετάξτε τα αφού τα χρησιμοποιήσετε.
  • Διατηρείτε το κουτί της άμμου καθαρό, αλλάζοντάς το κάθε μέρα. Χρειάζονται μία έως πέντε ημέρες για να γίνει η τοξοπλάσμωση μολυσματική, οπότε ξεφορτωθείτε τα περιττώματα της γάτας αμέσως πριν γίνουν επικίνδυνα.
  • Πηγαίνετε τη γάτα σας τακτικά στον κτηνίατρο για εξετάσεις και εμβολιασμούς.
  • Ο κτηνίατρος μπορεί να εξετάσει τη γάτα σας για τοξοπλάσμωση. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ελέγξει αν έχετε εκτεθεί στο παράσιτο.

Εγκυμοσύνη Και Κατοικίδια

Εγκυμοσύνη και Πτηνά

Τα πτηνά (παπαγάλοι, καναρίνια) ενδέχεται να μεταδώσουν συχνότερα, τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και στις εγκύους, ψιττάκωση. Η Ψιττάκωση είναι μια ζωονόσος που προκαλείται από μικροοργανισμούς που ονομάζονται χλαμύδια (Chlamydia psittaci). Αυτά μπορούν να μεταδοθούν και από άλλα οικόσιτα ζώα, ιδίως σε αγροικίες, όπως τα αιγοπρόβατα, οι χοίροι, τα κουνέλια και οι γάτες. Τα συμπτώματα της ψιττάκωσης είναι πυρετός, ρίγη, κεφαλαλγία, μυαλγίες και, σε γενικές γραμμές παρουσιάζουν μια εικόνα λοίμωξης του ανώτερου ή κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Η λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της κύησης. Μέτρα για την πρόληψη της μόλυνσης και επομένως της λοίμωξης είναι:

  • Αποφυγή καθαρισμού των κλουβιών από την έγκυο.
  • Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μετά από επαφή με τα πτηνά ή τα περιττώματά τους.

Κατοικιδια και Εγκυμοσύνη: Τρωκτικά και κουνέλια

Πολλές οικογένειες έχουν μικρά κατοικίδια θηλαστικά, όπως ποντίκια, αρουραίους, χάμστερ, ινδικά χοιρίδια, τσιντσιλά ή κουνέλια. Αυτά τα κατοικίδια ζώα είναι διασκεδαστικά και εύκολα στη φροντίδα, αλλά μπορεί να μεταφέρουν ορισμένα βακτήρια και άλλους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του LCMV (Λεμφοκυτταρική χοριομηνιγγίτιδα) που μπορούν να μεταδώσουν στα ανθρώπινα μέλη της οικογένειάς τους.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα είναι να εφαρμόζετε καλή υγιεινή και να γνωρίζετε πώς να φροντίζετε σωστά το κατοικίδιό σας.

  • Πλένετε πάντα τα χέρια σας αφού αγγίζετε τα κατοικίδια ζώα σας, το κλουβί τους, το κρεβάτι, τα πιάτα φαγητού και τα παιχνίδια τους.
  • Αν μπορείτε, αναθέστε σε κάποιον άλλο να καθαρίζει το κλουβί και να φροντίζει το κατοικίδιό σας. Φορέστε γάντια αν πρέπει να το καθαρίσετε μόνοι σας.
  • Αποφύγετε τον καθαρισμό του κλουβιού στην κουζίνα. Αν είναι δυνατόν, πλύνετε το κλουβί έξω. Αν πρέπει να γίνει μέσα, κάντε το στο μπάνιο και, στη συνέχεια, πλύνετε καλά το μπάνιο.
  • Μην παίζετε ή φέρνετε μικρά θηλαστικά στην κουζίνα. Κρατήστε τα μακριά από οπουδήποτε αποθηκεύετε ή προετοιμάζετε τρόφιμα.
  • Μην φιλάτε το κατοικίδιό σας και μην κρατάτε το κατοικίδιό σας κοντά στο πρόσωπό σας.
  • Αν έχετε άλλα παιδιά, παρακολουθήστε τα προσεκτικά όταν βρίσκονται κοντά σε τέτοιου είδους κατοικίδια και βεβαιωθείτε ότι πλένουν τα χέρια τους αφού τα αγγίξουν.

Πώς να προετοιμάσετε τα κατοικίδιά σας για ένα νέο μωρό

Τα κατοικίδια χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν σε μια νέα άφιξη στο σπίτι τους. Μπορεί να φοβούνται το μωρό ή να ζηλεύουν την προσοχή που λαμβάνει το παιδί. Αν βάλετε ένα φράγμα για να τα κρατήσετε σε ένα μέρος, μπορεί να μην καταλάβουν γιατί χωρίζονται από εσάς με μια πόρτα ή μια πύλη και δεν τους επιτρέπεται να πάνε σε περιοχές του σπιτιού που κάποτε περιφέρονταν ελεύθερα. Αυτές οι αλλαγές στην οικογένεια και το σπίτι σας επηρεάζουν το κατοικίδιό σας, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το κατοικίδιό σας να προετοιμαστεί για ό,τι έρχεται και να μεταβεί στις αλλαγές πιο ομαλά.

  • Σιγά-σιγά, πριν φτάσει το μωρό σας, βάλτε το κατοικίδιό σας να συνηθίσει το λουρί ή το δωμάτιο στο οποίο θα περνάει περισσότερο χρόνο.
  • Αν η ιδιοσυγκρασία του κατοικίδιου ζώου σας το επιτρέπει, αφήστε το να μείνει στο δωμάτιο με την οικογένεια. Απλώς μην αφήνετε το νεογέννητο μόνο του με τα ζώα σας χωρίς επίβλεψη.
  • Μην ξεχνάτε να δίνετε στο κατοικίδιό σας λίγη επιπλέον στοργή μόλις γυρίσετε στο σπίτι με το νέο σας μωρό. Το κατοικίδιό σας εξακολουθεί να χρειάζεται αγάπη και προσοχή.
  • Αν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με τη βοήθεια των κατοικίδιων ζώων σας να προσαρμοστούν στη νέα οικογενειακή κατάσταση, μιλήστε με τον κτηνίατρο ή το γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες.

Εν κατακλείδι, γίνεται αντιληπτό ότι οι κίνδυνοι από ένα κατοικίδιο ζώο κατά την εγκυμοσύνη είναι ελάχιστοι και μπορούν να αποφευχθούν µε ειδικά μέτρα προφύλαξης αναλόγως του οικόσιτου ζώου. Αν τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και ενημερωθούμε σωστά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποχωριστούμε κατά την κύηση τον κατοικίδιο φίλο μας, που μας προσφέρει τόση αγάπη αλλά και σημαντική ψυχολογική στήριξη.  Ο κίνδυνος προκαλείται από την άγνοια και την πλημμελή τήρηση των κανόνων πρόληψης και υγιεινής.

Πώς να προετοιμάσετε τα κατοικίδιά σας για ένα νέο μωρό

Τα κατοικίδια χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν σε μια νέα άφιξη στο σπίτι τους. Μπορεί να φοβούνται το μωρό ή να ζηλεύουν την προσοχή που λαμβάνει το παιδί. Αν βάλετε ένα φράγμα για να τα κρατήσετε σε ένα μέρος, μπορεί να μην καταλάβουν γιατί τα χωρίζετε από εσάς με μια πόρτα ή πύλη και δεν τους επιτρέπετε να πάνε σε περιοχές του σπιτιού που κάποτε περιφέρονταν ελεύθερα. Αυτές οι αλλαγές στην οικογένεια και το σπίτι σας επηρεάζουν το κατοικίδιό σας, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το κατοικίδιό σας να προετοιμαστεί για ό,τι έρχεται και να μεταβεί στις αλλαγές πιο ομαλά.

  • Σιγά-σιγά, πριν φτάσει το μωρό σας, βάλτε το κατοικίδιό σας να συνηθίσει το λουρί ή το δωμάτιο στο οποίο θα περνάει περισσότερο χρόνο.
  • Μόλις γεννηθεί το μωρό, στείλτε ένα πουκάμισο ή μια κουβέρτα με τη μυρωδιά του μωρού στο σπίτι για τα ζώα.
  • Αν η ιδιοσυγκρασία του κατοικίδιου ζώου σας το επιτρέπει, αφήστε το να μείνει στο δωμάτιο με την οικογένεια. Απλώς μην αφήνετε το νεογέννητο μόνο του με τα ζώα σας χωρίς επίβλεψη.
  • Μην ξεχνάτε να δίνετε στο κατοικίδιό σας λίγη επιπλέον στοργή μόλις γυρίσετε στο σπίτι με το νέο σας μωρό. Το κατοικίδιό σας εξακολουθεί να χρειάζεται αγάπη και προσοχή.
  • Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με τη βοήθεια των κατοικίδιων ζώων σας να προσαρμοστούν στη νέα οικογενειακή κατάσταση, μιλήστε με τον κτηνίατρο ή το γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες.

Γιατί να μας επιλέξετε

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, η γυναίκα πρέπει να έχει τακτική επαφή με κάποιον γυναικολόγο που της εμπνέει εμπιστοσύνη, ώστε να πραγματοποιηθούν μια σειρά από προγραμματισμένους ελέγχους. Στόχος της παρακολούθησης της εγκυμοσύνης πάντα είναι η ασφάλεια και η υγεία της μητέρας και του μωρού, κάτι που επιτυγχάνεται με έμπειρο και πλήρως καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό και υπερσύγχρονο εξοπλισμό. Η έγκυος γυναίκα πρέπει να επισκέπτεται τον γυναικολόγο της μια φορά τον μήνα στο πρώτο τρίμηνο, εφόσον όλα εξελίσσονται ομαλά, και συχνότερα στη συνέχεια.

Στο Εξειδικευμένο Κέντρο μας ΓΥΝΑΙΚΑ+ παρέχουμε εξατομικευμένες υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας για τη σύγχρονη Γυναίκα σε κάθε στάδιο της Ζωής της.

 

Close Menu