Skip to main content

Παρατηρείτε ένα γουργουρητό στην κοιλιά σας;

Θα μπορούσε να είναι η πείνα της εγκυμοσύνης – ή θα μπορούσε να είναι τα πρώτα σημάδια της κίνησης του εμβρύου, που μπορεί να συμβεί περίπου την 18η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Η 18η εβδομάδα εγκυμοσύνης είναι πόσοι μήνες;

Εάν είστε 18 εβδομάδων έγκυος, βρίσκεστε στον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης σας. Σας απομένουν μόνο 4 μήνες! Έχετε ακόμα ερωτήσεις; Ακολουθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς κατανέμονται οι εβδομάδες, οι μήνες και τα τρίμηνα στην εγκυμοσύνη.

Πόσο μεγάλο είναι το μωρό μου στις 18 εβδομάδες;

Σε αυτή την φάση, το μήκος του είναι 13 εκατοστά και το βάρος του είναι 155 γραμμάρια – περίπου το μέγεθος του στήθους κοτόπουλου – το μωρό σας μπορεί να είναι αρκετά μεγάλο τώρα ή οποιαδήποτε στιγμή μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ώστε να αισθάνεστε να στρίβει, να κυλάει, να κλωτσάει και να χτυπάει μέσα στη μήτρα.

Το μωρό χασμουριέται

Και τώρα η δεξιότητα της εβδομάδας: Η τέχνη του χασμουρητού έχει κατακτηθεί από το μωρό σας, μαζί με τον λόξυγκα, τον οποίο μπορεί να νιώσετε κι εσείς σύντομα!

Στην πραγματικότητα, μπορεί να πάρετε μια γεύση από αυτό το αξιολάτρευτο χασμουρητό και όλες αυτές τις άλλες εμβρυϊκές κινήσεις στον υπέρηχό σας αυτόν τον μήνα.

Το νευρικό σύστημα του μωρού ωριμάζει γρήγορα

Κάτι που δεν θα δείτε στο υπερηχογράφημα – αλλά θα μάθετε ότι είναι σε καλή κατάσταση – είναι το νευρικό σύστημα του μωρού σας, το οποίο ωριμάζει γρήγορα όταν είστε 18 εβδομάδων έγκυος.

Ένα δίκτυο νεύρων, που τώρα καλύπτεται με μια ουσία που ονομάζεται μυελίνη και βοηθά στην ταχύτητα των μηνυμάτων από νευρικό κύτταρο σε νευρικό κύτταρο, σχηματίζει πιο πολύπλοκες συνδέσεις.

Και εκείνα στον εγκέφαλο αναπτύσσονται περαιτέρω σε εκείνα που εξυπηρετούν τις αισθήσεις της αφής, της γεύσης, της όσφρησης, της όρασης και της ακοής.

Μιλώντας για την ακοή, αυτή του μωρού σας αναπτύσσεται όλο και πιο έντονα και το μωρό σας μπορεί επιτέλους να σας ακούσει πλήρως αυτή την εβδομάδα, κάνοντας το μικρό σας πιο συνειδητό για τους ήχους που προέρχονται από το εσωτερικό του σώματός σας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί και οι δύο να ακούτε ο ένας τον λόξυγγα του άλλου!

Γρήγορη ανάπτυξη

Είναι κορίτσι; Αγόρι; Τι θα λέγατε για ένα μεγάλο φρούτο ή λαχανικό; Στις 18 εβδομάδες, το μωρό σας έχει περίπου το μήκος ενός αγγουριού και η μήτρα σας έχει περίπου το μέγεθος μιας γλυκοπατάτας. Μπορείτε να την αισθανθείτε περίπου 1½ ίντσα κάτω από τον αφαλό σας – γι’ αυτό ψηλαφίστε την.

Η κοιλιά σας 18 εβδομάδων έγκυος

Όταν είστε 18 εβδομάδων έγκυος, πιθανότατα θα φαίνεστε εμφανώς έγκυος, καθώς το μωρό και η μήτρα σας αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς. Αλλά να θυμάστε ότι κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, όπως και κάθε εγκυμοσύνη, οπότε ακόμη και σε αυτή τη φάση, κάποιες έχουν ακόμη μικρή κοιλίτσα, ενώ άλλες έχουν μεγαλύτερη.

Όλες οι κοιλίτσες στις 18 εβδομάδες κύησης είναι μια χαρά και φυσιολογικές και μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το πόσο βάρος παίρνετε εσείς και το μωρό, το ύψος και τη σωματική σας διάπλαση και το αν είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη ή όχι.

Απλά μην μετράτε την κοιλιά σας στις 18 εβδομάδες κύησης δίπλα σε εκείνες των εγκύων φίλων σας που βρίσκονται στο ίδιο στάδιο και μην ανησυχείτε ότι είναι πολύ μεγάλη ή πολύ μικρή. Αν ανησυχείτε πραγματικά, μπορείτε πάντα να μιλήσετε με τον ιατρό σας, αλλά να είστε σίγουροι ότι αν εσείς και το μωρό σας παρακολουθείτε κανονικά τα προγεννητικά σας ραντεβού, όλα είναι πιθανότατα μια χαρά.

Η πλάτη σας πονάει

Κάτι άλλο που μπορεί να αισθάνεστε αυτή τη στιγμή: πόνος στην πλάτη. Η αναπτυσσόμενη μήτρα σας μετατοπίζει το κέντρο βάρους σας – πράγμα που σημαίνει ότι το κάτω μέρος της πλάτης σας τραβιέται προς τα εμπρός, ενώ η κοιλιά σας ωθείται προς τα έξω – καλό για να ειδοποιήσετε το άτομο που πήρε την τελευταία θέση στο λεωφορείο ότι είστε έγκυος, κακό για τους μυς της πλάτης σας.

Αν το συνδυάσετε αυτό με τις αλλαγές που η ορμόνη της εγκυμοσύνης, η ρελαξίνη, θεσμοθετεί – δηλαδή τη χαλάρωση όλων των συνδέσμων σας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέουν τα οστά της λεκάνης σας με τη σπονδυλική σας στήλη, και τη χαλάρωση των αρθρώσεων-, αυτό σας αφήνει με πόνους στην πλάτη και πόνους, για να μην αναφέρουμε την αλλαγή της στάσης του σώματος.

Μειώστε τον πόνο χρησιμοποιώντας ένα στήριγμα ποδιών για να ανυψώνετε ελαφρώς τα πόδια σας όταν κάθεστε. Όταν στέκεστε όρθιοι, τοποθετήστε το ένα πόδι σε ένα χαμηλό σκαμνί, όταν είναι δυνατόν, για να αποφορτίσετε την πίεση από το κάτω μέρος της πλάτης σας. Ένα μακρύ, ζεστό μπάνιο μπορεί επίσης να κάνει θαύματα. Και αν ο πόνος στην πλάτη σας δεν λέει να σταματήσει, φροντίστε να μιλήσετε με τον ιατρό σας.

Μείωση της καούρας

Ξεχάστε το μπουρίτο με έξτρα καυτερές πιπεριές – μερικές φορές ακόμα και μια μπουκιά τοστ θα βάλει φωτιά στο έντερό σας αυτές τις μέρες. Αυτό είναι το πρόβλημα με την καούρα – ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα που μπορεί να επιμένει καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Για αρχή, τρώτε αργά και μασήστε καλά. Προσπαθήστε να μην τρώτε το μεσημεριανό γεύμα στο τρέξιμο ή να μην καταβροχθίζετε το δείπνο σας όρθιοι και να τρώτε μικρότερα γεύματα και σνακ.

Αφού τελειώσετε με το φαγητό, καθίστε όρθιοι για μερικές ώρες ή για όσο αντέχετε χωρίς να καταρρεύσετε στο κρεβάτι και κοιμηθείτε με το κεφάλι ψηλά, κάτι που βοηθάει και στο ροχαλητό. Και παραλείψτε ό,τι υπάρχει στο μενού με την εικόνα μιας φλόγας δίπλα του!

Μην κάνετε ξαφνικές κινήσεις

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η προγεστερόνη αυξάνει τη ροή του αίματος προς το μωρό σας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αρτηριακή πίεση και να μειώνεται η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλό σας – με αποτέλεσμα να νιώθετε παντού αυτό το αίσθημα λιποθυμίας.

Για να αποφύγετε τη ζαλάδα, να σηκώνεστε πάντα αργά από καθιστή ή ξαπλωμένη θέση.

Ώρα για χαλάρωση;

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, το σώμα σας απελευθερώνει ρελαξίνη, μια ορμόνη που (όπως υποδηλώνει και το όνομά της) χαλαρώνει τους συνδέσμους που συγκρατούν τα οστά σας. Το αποτέλεσμα: μια πονεμένη λεκάνη και γοφοί – και ίσως και μεγαλύτερα πόδια!

Μπορεί τώρα να καταριέστε αυτή την ορμόνη της εγκυμοσύνης, αλλά όταν θα προσπαθείτε να σπρώξετε έξω το μεγάλο κεφάλι του μωρού σας, θα ευχαριστείτε τη ρελαξίνη που έκανε τη δουλειά της.

Αντλήστε σίδηρο

Ακόμα και οι λάτρεις του κόκκινου κρέατος μπορεί να δυσκολεύονται να πάρουν αρκετό σίδηρο από τη διατροφή τους. Αν είστε κάποια που επιμένει στις φυτικές τροφές, θα πρέπει να διπλασιάσετε τις προσπάθειές σας για να αντλήσετε σίδηρο – οι μέλλουσες μητέρες χορτοφάγοι και vegan έχουν υψηλότερο κίνδυνο για σιδηροπενική αναιμία.

Τρόφιμα όπως τα φασόλια, τα προϊόντα σόγιας, το πίτουρο βρώμης, το κριθάρι, οι κολοκυθόσποροι, τα αποξηραμένα φρούτα, το σπανάκι, τα φύκια, οι αγκινάρες Ιερουσαλήμ και η μελάσα μαύρου σιναπιού, όλα έχουν λίγο σίδηρο, αλλά μπορεί επίσης να χρειαστεί να πάρετε ένα συμπλήρωμα σιδήρου για να βεβαιωθείτε ότι καλύπτετε την ημερήσια ποσόστωσή σας. Ρωτήστε τον θεράποντα ιατρό σας αν ισχύει κάτι τέτοιο.

Αποφύγετε ορισμένες κινήσεις προπόνησης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πολλές γυναίκες αναρωτιούνται αν μπορούν και σε ποιο βαθμό να γυμναστούν, ενώ δεν είναι λίγες οι γυναίκες που παρουσιάζουν οσφυαλγίες και πόνους στις αρθρώσεις λόγω έλλειψης γυμναστικής, καθώς το σώμα προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Η σωματική άσκηση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης δεν είναι απαγορευτική! Αντίθετα, η διατήρηση ενός ενεργού τρόπου ζωής και η σωματική άσκηση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλής και ιδιαίτερα ωφέλιμη τόσο σωματικά όσο και για την ψυχολογία της εγκύου.

Δείτε περισσότερα Γυμναστική και εγκυμοσύνη: Τα ευεργετικά οφέλη της γυμναστικής στην εγκυμοσύνη

Ετοιμαστείτε για μικροσκοπικές κλωτσιές

Πιθανότατα θα παρατηρήσετε τις πρώτες μικρές κλωτσιές του μωρού οποτεδήποτε μεταξύ της 18ης και της 22ης εβδομάδας – και μερικές φορές ακόμη και την 23η ή την 24η εβδομάδα για τις εγκυμοσύνες που γίνονται για πρώτη φορά.

Αυτά τα μικροσκοπικά ποδαράκια μπορούν να γίνουν αισθητά με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: ως το ελάχιστο φτερούγισμα, ο πιο επίμονος γυμνοσάλιαγκας ή φυσαλίδες αερίων που δεν είναι καθόλου αέρια.

Όσο για το πότε και πώς θα νιώσετε το μωρό σας να κινείται; Αρκετοί παράγοντες παίζουν ρόλο: το μέγεθος της μαμάς (όσο πιο αδύνατη είστε, τόσο πιο πιθανό είναι να αισθανθείτε τις κινήσεις νωρίτερα)- ο μυϊκός σας τόνος (όσο πιο χαλαροί είναι οι μύες της μήτρας, τόσο πιο εύκολο είναι να αισθανθείτε αυτές τις κλωτσιές – γι’ αυτό και οι δευτερότοκες τις αισθάνονται γενικά νωρίτερα)- και η θέση του μωρού (είναι πιο δύσκολο να παρατηρήσετε την κίνηση όταν το μωρό σας κλωτσάει κοιτώντας προς τα μέσα).

Μια λανθασμένη ημερομηνία τοκετού μπορεί επίσης να αποπροσανατολίσει την αναγνώριση αυτών των μνημειωδών πρώτων κλωτσιών. Μην ανησυχείτε: Δεν υπάρχει αμφιβολία για το αληθινό πράγμα όταν το μωρό σας κατακτήσει την τεχνική – και μεγαλώσει αρκετά ώστε να μπορεί να δώσει μια σοβαρή γροθιά.

Γιατί να μας επιλέξετε

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, η γυναίκα πρέπει να έχει τακτική επαφή με κάποιον γυναικολόγο που της εμπνέει εμπιστοσύνη, ώστε να πραγματοποιηθούν μια σειρά από προγραμματισμένους ελέγχους. Στόχος της παρακολούθησης της εγκυμοσύνης πάντα είναι η ασφάλεια και η υγεία της μητέρας και του μωρού, κάτι που επιτυγχάνεται με έμπειρο και πλήρως καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό και υπερσύγχρονο εξοπλισμό. Η έγκυος γυναίκα πρέπει να επισκέπτεται τον γυναικολόγο της μια φορά τον μήνα στο πρώτο τρίμηνο, εφόσον όλα εξελίσσονται ομαλά, και συχνότερα στη συνέχεια.

Στο Εξειδικευμένο Κέντρο μας ΓΥΝΑΙΚΑ+ παρέχουμε εξατομικευμένες υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας για τη σύγχρονη Γυναίκα σε κάθε στάδιο της Ζωής της.

 

Close Menu