Skip to main content

Τι είναι η χαλάρωση κόλπου – πρόπτωση μήτρας;

Σε πολλές περιπτώσεις, οι γυναίκες πάσχουν από χαλάρωση κόλπου και συμπτώματα κολπικής χαλάρωσης. Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση που επιφέρει ακράτεια ούρων, καθώς και αλλαγή σε εντερικές συνήθειες. Συνήθως, η κολπική χαλάρωση εμφανίζεται μετά από τον τοκετό ή εξαιτίας προχωρημένης ηλικίας της γυναίκας.

Ο κόλπος και η μήτρα πλαισιώνονται από ιστούς, που είναι απαραίτητοι για τη στήριξή τους. Πιο συγκεκριμένα, οι σύνδεσμοι της μήτρας στηρίζουν τα όργανα με τέτοιο τρόπο, ώστε πάντα να βρίσκονται στη φυσιολογική ανατομική τους θέση. Ωστόσο, στις περιπτώσεις που δεν συμβαίνει αυτό, τότε η γυναίκα έχει πρόπτωση μήτρας, δηλαδή χαλάρωση κόλπου.

Φυσικά, η έγκαιρη διάγνωση σε συνδυασμό με τον κατάλληλο θεραπευτικό σχεδιασμό παίζουν καθοριστικό ρόλο για την αποτελεσματική και οριστική αντιμετώπιση της χαλάρωσης κόλπου. Συγχρόνως, αποτελούν τον μοναδικό τρόπο μέσω του οποίου μια γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά της, δίχως να βιώνει ενοχλήσεις και πόνο.

Στο Εξειδικευμένο Γυναικολογικό Μαιευτικό Κέντρο Gynaika Plus, με το προσιτό και άρτια καταρτισμένο προσωπικό του, κάθε γυναίκα απολαμβάνει εξατομικευμένες υπηρεσίες υγείας, δηλαδή απολύτως προσαρμοσμένες στις ανάγκες της διαγνωστικές διαδικασίες και θεραπευτικές μεθόδους, καθοδηγούμενες από την έμπειρη και εξειδικευμένη Γυναικολόγο, Λαπαροσκόπο και Χειρουργό Μαιευτήρα Dr. Νούλη Ξενιτίδου.

Μέσα από την πολυετή εμπειρία και σε συνδυασμό με τον υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό μας, αντιμετωπίζονται οριστικά ακόμα και οι δυσκολότερες γυναικολογικές παθήσεις.

 

Χαλάρωση Κόλπου – Πρόπτωση Μήτρας: Ποια είναι τα συμπτώματα και τα αίτια σε νεαρές ηλικίες;

Γενικά, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα αφορούν την πυελική χαλάρωση και εξαρτώνται από τα όργανα τα οποία επηρεάζουν. Ως συνηθέστερα συμπτώματα, στην χαλάρωση κόλπου εκδηλώνονται τα εξής:

 • Οι περισσότερες ασθενείς παρουσιάζουν ένα αίσθημα βάρους και πληρότητας, που ενδέχεται να συνοδεύεται από μία ελαφριά ακράτεια ούρων.
 • Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, παρατηρείται και ένα μικρό εξόγκωμα μάζας στην είσοδο του κόλπου.
 • Αίσθημα βάρους ή τραβήγματος.
 • Ακράτεια, η οποία είναι συνήθως ήπια.
 • Αιμορραγία.
 • Πόνος, ο οποίος γίνεται πιο έντονος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Φυσικά, είναι πιθανό η χαλάρωση κόλπου να παρουσιαστεί και σε γυναίκες που δεν έχουν βιώσει τοκετό. Δεν είναι απαραίτητο ότι η εξασθένηση των μυών της περιοχής του κόλπου επηρεάζει μόνο τις γυναίκες που έχουν γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό στο παρελθόν.

Όσον αφορά τα αίτια, σημαντικό ρόλο παίζουν τα εξής:

 • Κληρονομικότητα.
 • Ασυνήθιστη καταπόνηση των ιστών που υποστηρίζουν τα όργανα.
 • Παχυσαρκία, εξαιτίας της οποίας εντείνεται η πίεση στην κατώτερη κοιλιακή χώρα.

Ιδιαίτερα όσον αφορά την περίπτωση του τοκετού δια της κολπικής οδού, η διαστολή και ρήξη των κολπικών τοιχωμάτων κατά την έξοδο του εμβρύου, συνδυαστικά με την εκλεκτική επισιοτομή, δηλαδή τη διατομή του περινέου και των μυών κατά την εξώθηση, προκαλούν χαλάρωση των μυών και των ιστών του κόλπου.

Ως αποτέλεσμα, η χαλάρωση που δημιουργείται οδηγεί στην αδυναμία της διαχείρισης των μυών. Αυτό επιφέρει την μειωμένη αίσθηση πληρότητας κατά τη σεξουαλική πράξη, ενώ σε άλλες περιπτώσεις προκαλείται πόνος, που με την πάροδο του χρόνου εντείνεται σημαντικά.

Η ανωμαλία στήριξης του κόλπου ενδέχεται να παρουσιαστεί ως:

 • Κυστεοκήλη.
 • Ουρηθροκήλη.
 • Πρόπτωση μήτρας, δηλαδή υποχώρηση της μήτρας από τη φυσιολογική της θέση.
 • Ορθοκήλες και εντεροκήλες (πτώση ορθού). Πρόκειται για προεκβολή του λεπτού εντέρου στο οπίσθιο τοίχωμα του κόλπου.

Φυσικά, γυναίκες κάθε ηλικίας που έχουν χαλάρωση κόλπου, βιώνουν και σεξουαλική δυσλειτουργία. Συγχρόνως, προκαλούνται μια σειρά από προβλήματα σε άλλους τομείς, όπως η ακράτεια ούρων, η οποία με τον καιρό εδραιώνεται και ενδεχομένως να γίνει και μόνιμη.

Για τον λόγο αυτό, χρειάζεται να είναι προτεραιότητα κάθε γυναίκας που αντιμετωπίζει ακράτεια ούρων το να αξιολογηθεί εγκαίρως από έμπειρη και πλήρως εκπαιδευμένη ιατρική ομάδα. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πλάνο θεραπείας, το οποίο θα είναι πλήρως εξατομικευμένο με βάση τις ανάγκες της.

 

Χαλάρωση Κόλπου – Πρόπτωση Μήτρας: Πλήρης & Ανώδυνη Θεραπεία με την Καινοτομία του Erbium Laser

Πλέον, πολλές παθήσεις που αφορούν τον γυναικείο κόλπο αντιμετωπίζονται και συχνά θεραπεύονται πλήρως με τη χρήση του πρωτοποριακού Erbium Laser σύσφιξης. Πρόκειται για μια διαδικασία που πραγματοποιείται στο ιατρείο και, αναλόγως την έκταση της βλάβης, προσφέρει μέχρι και πλήρη θεραπεία στη γυναίκα.

Η καινοτομία της θεραπείας με laser για την χαλάρωση κόλπου επιτρέπει στο έμπειρο ιατρικό προσωπικό μας να αναδομήσει ολικά τους κολπικούς ιστούς, χωρίς να χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Η θεραπεία είναι απολύτως ανώδυνη για την ασθενή και η διάρκεια των αποτελεσμάτων είναι θεαματική. Άλλωστε, αυτό είναι και ένα σημαντικό προτέρημα του της θεραπείας με Erbium, συγκριτικά με άλλες θεραπείες για τη χαλάρωση κόλπου. Η θεραπεία ολοκληρώνεται μετά από 2 με 3 συνεδρίες.

Το Erbium Laser σύσφιξης του κόλπου είναι η σύγχρονη και καινοτόμα θεραπεία για τη χαλάρωση κόλπου. Ουσιαστικά, αποτελεί μια ανώδυνη θεραπεία με θεαματικά αποτελέσματα, τα οποία γίνονται εμφανή άμεσα αλλά αφορούν και το απώτερο μέλλον. Πρακτικά, μέσω του Erbium Laser, σταματά η επιδείνωση της χαλάρωσης και της επικείμενης κήλης. Έτσι, ο γυναικείος κόλπος αποκτά και πάλι το μυϊκό τόνο και το λειτουργικό σφρίγος που του στέρησε ο τοκετός και ο χρόνος.

Επομένως, η θεραπεία για χαλάρωση κόλπου με Laser αποτελεί ένα ισχυρό όπλο στα χέρια κάθε γυναίκας που θέλει να ανακτήσει τη σεξουαλική της ζωή και να επανέλθει δυναμικά σε κάθε της δραστηριότητα.

 

Θεαματικά Αποτελέσματα με την Καινοτόμα Θεραπεία για Χαλάρωση Κόλπου Πρόπτωση Μήτρας  με Laser

Γενικά, το κολλαγόνο αποτελεί το βασικό δομικό στοιχείο, το οποίο επιτρέπει στον κόλπο να έχει την ευελιξία και την κίνησή του. Μέσω της ενίσχυσης της παραγωγής κολλαγόνου, τα τοιχώματα του κόλπου και οι μύες που στηρίζουν αυτά τα τοιχώματα αποκτούν και πάλι τη χαμένη δυναμική τους.

Φυσικά, η τεχνολογία Erbium πλεονεκτεί σε μεγάλο βαθμό συγκριτικά με τη θεραπεία σύσφιξης με laser CO2. Γενικά, υπάρχουν σαφή πλεονεκτήματα όσον αφορά την ποιότητα και το βάθος εφαρμογής της ακτινοβολίας. Αυτό αυτόματα καθιστά το Erbium Laser εντελώς ανώδυνο, γιατί δεν «καίει» την επιφάνεια. Αντιθέτως, ζεσταίνει τα βαθύτερα στρώματα των ιστών, ενώ συγχρόνως υπάρχει απουσία επιφανειακής βλάβης και αιμορραγίας κατά την εφαρμογή της θεραπείας για τη χαλάρωση κόλπου.

Ωστόσο, το σημαντικότερο προτέρημά του συγκριτικά με άλλες μεθόδους είναι το γεγονός ότι επιφέρει ουσιαστικά και μακροχρόνια αποτελέσματα σύσφιξης, χάρη στην εκτεταμένη κολλαγονογένεσης που προκαλεί.

 

Ποιοι τρόποι πρόληψης (εφόσον υπάρχουν) προτείνονται για τη χαλάρωση κόλπου – πρόπτωση μήτρας;

Γενικά, η πρόληψη της πρόπτωσης μήτρας και κόλπου, δηλαδή της χαλάρωσης κόλπου, δεν είναι πάντοτε εφικτή. Ωστόσο, υπάρχει μια ποικιλία από δραστηριότητες που ενδεχομένως λειτουργούν ευεργετικά όσον αφορά τη συντήρηση των ιστών.

Τέτοιες είναι καινούργιες μέθοδοι αντιμετώπισης και ασκήσεις, όπως οι εξής:

 • Ασκήσεις Kegel (πυελικού εδάφους): Αυτές οι ασκήσεις έχουν ως βασικό σκοπό την εκγύμναση των τοιχωμάτων του κόλπου. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια δραστηριότητα που αποδεδειγμένα προστατεύει τη γυναίκα από την χαλάρωση κόλπου. Σταδιακά, επιτυγχάνεται η ενδυνάμωση των μυών της περιοχής της μήτρας και του κόλπου.
 • Αποφυγή άρσης βάρους.
 • Διατήρηση ενός φυσιολογικού δείκτη μάζας σώματος.

Όλες οι παραπάνω μέθοδοι πρόληψης της χαλάρωσης κόλπου λειτουργούν ευεργετικά, καθώς περιορίζουν την πίεση της ενδοκοιλιακής χώρας.

Close Menu