Περιεχόμενα
Τι είναι η Ενδομητρίωση;
Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση που σχετίζεται με την ανάπτυξη του ενδομητρίου (του ιστού που καλύπτει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας) σε περιοχές εκτός της μήτρας. Τις περισσότερες φορές, αυτός ο ιστός αναπτύσσεται σε όργανα της κοιλιάς και της πυέλου, όπως οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες, το έντερο, το πίσω μέρος της μήτρας και η ουροδόχος κύστη. Ωστόσο, υπάρχουν και πολύ σπάνιες περιπτώσεις που αναφέρουν την εμφάνιση του ενδομητρίου και σε πιο μακρινά σημεία του ανθρώπινου σώματος.
Ενδομητρίωση & Υπογονιμότητα
Η ενδομητρίωση αφορά περίπου το 10% των γυναικών σε ηλικία αναπαραγωγής. Η ύπαρξή της μπορεί να επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην ικανότητα μιας γυναίκας να μείνει έγκυος. Περίπου το 40% των γυναικών που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας έχουν ενδομητρίωση.
Οι φλεγμονές που προκαλούνται από την πάθηση είναι πιθανό να καταστρέψουν τα ωάρια ή τα σπέρματα ή να αποτρέψουν την κίνησή τους στη μήτρα και στις σάλπιγγες. Ακόμη, σε σοβαρές καταστάσεις ενδομητρίωσης, οι σάλπιγγες ενδέχεται να φράξουν, λόγω των συμφύσεων που σχηματίζονται.
Ποιες επιλογές θεραπείας υπάρχουν για την ενδομητρίωση & Πώς βοηθάει η εξωσωματική γονιμοποίηση στη θεραπεία της;
Η θεραπεία για την ενδομητρίωση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:
- το πόσο εκτεταμένη είναι η πάθηση,
- τα συμπτώματα που προκαλεί στη γυναίκα, αλλά και
- αν η γυναίκα έχει σκοπό να κάνει παιδιά.
Οι επιλογές θεραπείας που υπάρχουν περιλαμβάνουν:
- τη φαρμακευτική αγωγή,
- τη χειρουργική επέμβαση ή/και
- τον συνδυασμό αυτών των 2.
Βέβαια, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις όπου η υπογονιμότητα προκύπτει λόγω της ενδομητρίωσης, η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να συμβάλει στην αναχαίτιση της πάθησης. Αν αυτό συμβεί, δεν χρειάζεται οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης.
Όσον αφορά τα φάρμακα, αυτά έχουν ως στόχο την καταστολή της λειτουργίας των ωοθηκών και την καθυστέρηση της ανάπτυξης των εστιών ενδομητρίωσης. Από την άλλη, η χειρουργική επέμβαση μέσω της λαπαροσκόπησης, στοχεύει στην αφαίρεση ή καυτηριασμό όλων των ορατών εστιών της πάθησης.
Συνήθη Συμπτώματα που Παρουσιάζει η Ενδομητρίωση
Οι περιοχές που επηρεάζονται από την ενδομητρίωση (εστίες ενδομητρίωσης) μπορεί να κυμαίνονται σε μέγεθος από λίγα χιλιοστά μέχρι και μερικά εκατοστά. Αυτές «τροφοδοτούνται» από τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του κύκλου της περιόδου. Είναι πιθανό να μεγαλώσουν και να προκαλέσουν αιμορραγία, αλλά επειδή δεν «ξεφεύγουν» από το σώμα, μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία φλεγμονών και συμφύσεων.
Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι ο ισχυρός πόνος λίγες ημέρες πριν και κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου, όμως δεν είναι αναγκαστικά δείκτης της σοβαρότητας της κατάστασης. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Πόνο είτε κατά την ερωτική συνεύρεση, είτε μετά από αυτή.
- Πόνο κατά την ούρηση.
- Πόνο συνδεδεμένο με την εντερική δραστηριότητα.
- Πολύ μεγάλη απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Βέβαια, πολλές γυναίκες που έχουν ενδομητρίωση (ακόμη και για περιπτώσεις που υπάρχουν εκτενείς εστίες ενδομητρίωσης), μπορεί να μην εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα.
Εξετάσεις για Διάγνωση της Ενδομητρίωσης
Συνήθως, η ενδομητρίωση διαγιγνώσκεται πολλά χρόνια μετά το ξεκίνημα του κύκλου της περιόδου, κυρίως σε γυναίκες που είναι πάνω από 30 ετών. Στο Γυναικολογικό Μαιευτικό Κέντρο Gynaika Plus, η ύπαρξη εστιών ενδομητρίωσης μπορεί να διαγνωστεί με:
- Την προληπτική γυναικολογική εξέταση.
- Το υπερηχογράφημα.
- Την κολποσκόπηση.
Ωστόσο, η πλήρης και ξεκάθαρη διάγνωση της κατάστασης μπορεί να γίνει μόνο μέσω χειρουργικής επέμβασης. Με τη λαπαροσκόπηση, ο έμπειρος και εξειδικευμένος Γυναικολόγος, Λαπαροσκόπος και Χειρουργός Μαιευτήρας Dr. Μανώλη Δουλγεράκη μπορεί να εντοπίσει περιοχές ενδομητρίωσης στα όργανα του αναπαραγωγικού συστήματος ή σε άλλα σημεία του σώματος και να τα κατατάξει σε κατηγορίες. Η πάθηση διακρίνεται σε 4 στάδια, με βάση το βαθμό βαρύτητας που έχει. Το Στάδιο 1 αφορά ελαφρά ενδομητρίωση, ενώ το Στάδιο 4 αντιπροσωπεύει βαριά ενδομητρίωση.