Skip to main content

Εγκυμοσύνη και ταξίδια τη περίοδο των Εορτών

Εγκυμοσύνη και ταξίδια. Εάν είστε έγκυος και προγραμματίζετε κάποιο ταξίδι εν όψει της εορταστικής περιόδου καλό θα ήταν να λάβετε υπόψιν σας κάποιες οδηγίες για την ασφάλειά σας!

Εγκυμοσύνη και ταξίδια: Η καλύτερη περίοδος 

Σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, η καλύτερη περίοδος για ταξίδια είναι το διάστημα μεταξύ της 14ης και 28ης εβδομάδας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα συνηθισμένα προβλήματα του πρώτου τριμήνου, όπως η ναυτία και η έντονη κόπωση έχουν ήδη περάσει. Επίσης μετά την 28η εβδομάδα μπορεί να είναι πιο δύσκολο για την έγκυο να μετακινηθεί ή να καθίσει για πολλή ώρα σε ένα σημείο.

Εγκυμοσύνη και ταξίδια με αυτοκίνητο

Κατά τη διάρκεια ενός μακρινού ταξιδιού με το αυτοκίνητο, προσπαθήστε η καθημερινή οδήγηση να διαρκεί περίπου 5 – 6 ώρες. Να φοράτε πάντα ζώνη ασφαλείας και πραγματοποιείτε συχνές στάσεις ώστε να ξεκουραστείτε, να περπατήσετε για λίγο και να τεντώνετε τα πόδια σας.

Εγκυμοσύνη και αεροπορικά ταξίδια

Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες ενδέχεται να ζητήσουν ιατρική βεβαίωση κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα της εγκυμοσύνης για τις εσωτερικές πτήσεις, ενώ άλλες αποθαρρύνουν ταξίδια μετά τις 36 εβδομάδες κύησης. Στις διεθνείς πτήσεις, ο περιορισμός αυτός μπορεί να αρχίζει και νωρίτερα, ανάλογα με την εταιρία.

Όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, προτείνονται τα παρακάτω βήματα ώστε το ταξίδι σας, να είναι όσο το δυνατόν, πιο άνετο:

  • Ζητήστε θέση στο διάδρομο ώστε να είναι εύκολο να σηκωθείτε και να τεντώσετε τα πόδια σας κατά τη διάρκεια μιας μακράς πτήσης.
  • Αποφύγετε τη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, γαλακτοκομικών, λιπαρών τροφών και ανθρακούχων ποτών, πριν από την πτήση.
  • Η ζώνη σας πρέπει να είναι δεμένη κάτω από την κοιλιά σας, στο ύψος των γοφών.
  • Εάν είστε επιρρεπείς σε ναυτία, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ειδικό φάρμακο κατά της ναυτίας.

Εγκυμοσύνη Και Ταξίδια

Εγκυμοσύνη και ταξίδι με πλοίο

Το ταξίδι με το πλοίο σίγουρα είναι πιο άνετο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο καλό είναι είτε υποφέρετε από ναυτίες στη θάλασσα ή όχι, να έχετε μαζί σας κάποιο φάρμακο για τις ναυτίες, το οποίο θα επιτρέπει ο γιατρός σας. Αν πρόκειται για ταξίδι με κρουαζιερόπλοιο τότε υπάρχει πάντα η ανησυχία για λοίμωξη από κάποιον νοροϊό, ο οποίος προκαλεί γαστρεντερίτιδα.Αυτή η λοίμωξη είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και ενδέχεται να εξαπλωθεί γρήγορα σε όλο το κρουαζιερόπλοιο. Οπότε συνίσταται μεγάλη προσοχή κατά την κατανάλωση τροφίμων, υγρών ή με την επαφή με επιφάνειες.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το πόσιμο νερό και τα τρόφιμα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

Όταν ταξιδεύετε εκτός της χώρας, φροντίστε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Το πιο ασφαλές πόσιμο νερό είναι αυτό της βρύσης το οποίο έχει βράσει για τουλάχιστον 1 λεπτό. Επίσης το εμφιαλωμένο νερό είναι ασφαλέστερο από το άβραστο νερό βρύσης, ωστόσο δεν υπάρχει εγγύηση ότι είναι απαλλαγμένο από μικρόβια. Ροφήματα που έγιναν με βραστό νερό είναι επίσης ασφαλή.
  • Μην χρησιμοποιείται πάγο από άβραστο νερό.
  • Αποφύγετε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, εκτός αν έχουν μαγειρευτεί ή τα έχετε πλύνει και καθαρίσει με τα χέρια σας.
  • Μην τρώτε ωμά ή μισοψημένα κρέατα ή ψάρια.

Γιατί η παρακολούθηση Εγκυμοσύνης είναι σημαντική

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, η γυναίκα πρέπει να έχει τακτική επαφή με κάποιον γυναικολόγο που της εμπνέει εμπιστοσύνη, ώστε να πραγματοποιηθούν μια σειρά από προγραμματισμένους ελέγχους. Στόχος της παρακολούθησης της εγκυμοσύνης πάντα είναι η ασφάλεια και η υγεία της μητέρας και του μωρού, κάτι που επιτυγχάνεται με έμπειρο και πλήρως καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό και υπερσύγχρονο εξοπλισμό. Η έγκυος γυναίκα πρέπει να επισκέπτεται τον γυναικολόγο της μια φορά τον μήνα στο πρώτο τρίμηνο, εφόσον όλα εξελίσσονται ομαλά, και συχνότερα στη συνέχεια.

 

Close Menu