Skip to main content

Γυμναστική και εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πολλές γυναίκες αναρωτιούνται αν μπορούν και σε ποιο βαθμό να γυμναστούν, ενώ δεν είναι λίγες οι γυναίκες που παρουσιάζουν οσφυαλγίες και πόνους στις αρθρώσεις λόγω έλλειψης γυμναστικής, καθώς το σώμα προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Η σωματική άσκηση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης δεν είναι απαγορευτική! Αντίθετα, η διατήρηση ενός ενεργού τρόπου ζωής και η σωματική άσκηση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλής και ιδιαίτερα ωφέλιμη τόσο σωματικά όσο και για την ψυχολογία της εγκύου.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η γυναίκα να προετοιμάσει το σώμα της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μένοντας υγιής και σε φόρμα, και να ανακάμψει γρήγορα μετά τη γέννα επαναφέροντας το σώμα στην προ της εγκυμοσύνης κατάσταση. Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι πρέπει να υπερβάλλει με τη γυμναστική, αλλά να διατηρεί ένα τουλάχιστον βασικό επίπεδο εκγύμνασης. Ο πιο αξιόπιστος οδηγός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι το ίδιο το σώμα. Χρειάζεται η γυναίκα να μάθει να “ακούει” το σώμα της και να διακόπτει την άσκηση όταν κουράζεται.

Η αντίληψη πως “αν μια γυναίκα πριν την εγκυμοσύνη της δεν ασκούνταν η εγκυμοσύνη δεν είναι καλή στιγμή να ξεκινήσει” είναι ξεπερασμένη. Αντιθέτως, οι έρευνες σήμερα αποδεικνύουν ότι η εγκυμοσύνη αποτελεί μια πραγματικά καλή ευκαιρία για να ξεκινήσουμε τη σωματική μας δραστηριότητα. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δικαιολογεί το φόβο των γυναικών που πιστεύουν ότι αυξάνεται ο κίνδυνος για αποβολή, για πρόωρο τοκετό, ή για ανωμαλίες του εμβρύου. Εφόσον η γυναίκα δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα κατά την εγκυμοσύνη, για το οποίο να αντενδείκνυται η γυμναστική, θα πρέπει αυτή να συνεχίσει, ή να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα άσκησης.

Γυμναστική Και Εγκυμοσύνη1

Ποιο είδος γυμναστικής είναι ιδανικό για την εγκυμοσύνη;

Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, οι γυναίκες στη διάρκεια μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης –χωρίς ιατρικές ή μαιευτικές επιπλοκές– προτείνεται να ασκούνται 2-4 φορές την εβδομάδα. Ο χρόνος άσκησης που ενδείκνυται είναι 30-50 λεπτά και προτείνεται να ξεκινά από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Όσον αφορά το είδος της άσκησης δεν υπάρχει περιορισμός (βάδισμα, στατικό ποδήλατο, χορός, stretching, γιόγκα, aerobic, pilates κ.α.) αρκεί να μην υπερβάλλουμε. Η ένταση της άσκησης προτιμάται γενικά να είναι μέτρια (δεν ενδείκνυται πολύ έντονη aerobic ή έντονο πρόγραμμα με βάρη κλπ).

Ιδανικά, χρειάζεται ένα ισορροπημένο πρόγραμμα εκγύμνασης τόσο με αερόβια άσκηση όσο και με ασκήσεις αντίστασης για τη μυϊκή ενδυνάμωση. Η αερόβια άσκηση μπορεί να είναι περπάτημα, κολύμπι, ή ποδηλασία. 30 ως 50 λεπτά είναι αρκετά, 2-4 φορές τη βδομάδα. Όσο η εγκυμοσύνη προχωρά, ο χρόνος και η ένταση θα πρέπει σταδιακά να μειώνονται.

Αναφορικά με τις ασκήσεις αντίστασης, οι πιο σημαντικοί μύες που χρειάζονται ενδυνάμωση είναι αυτοί κατά μήκος και γύρω από τη σπονδυλική στήλη, τόσο για τη θέση στο βάδισμα όσο και κατά τον τοκετό, καθώς και οι γλουτιαίοι μύες. Βοηθά αρκετά στην υιοθέτηση σωστής στάσης επίσης μια μεγάλη ελαστική μπάλα που υπάρχει στα περισσότερα γυμναστήρια.

Σκοπός της γυμναστικής κατά την εγκυμοσύνη δεν είναι η απώλεια βάρους, αλλά η διατήρηση του σώματος σε φόρμα. Η ισορροπημένη άσκηση κατά την εγκυμοσύνη σε συνδυασμό με σωστή διατροφή οδηγεί σε βελτίωση της σωματικής και της ψυχικής υγείας της γυναίκας.

Γυμναστική Έγκυος

 

Γιατί η παρακολούθηση Εγκυμοσύνης είναι σημαντική

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, η γυναίκα πρέπει να έχει τακτική επαφή με κάποιον γυναικολόγο που της εμπνέει εμπιστοσύνη, ώστε να πραγματοποιηθούν μια σειρά από προγραμματισμένους ελέγχους. Στόχος της παρακολούθησης της εγκυμοσύνης πάντα είναι η ασφάλεια και η υγεία της μητέρας και του μωρού, κάτι που επιτυγχάνεται με έμπειρο και πλήρως καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό και υπερσύγχρονο εξοπλισμό. Η έγκυος γυναίκα πρέπει να επισκέπτεται τον γυναικολόγο της μια φορά τον μήνα στο πρώτο τρίμηνο, εφόσον όλα εξελίσσονται ομαλά, και συχνότερα στη συνέχεια.

 

Close Menu