Skip to main content

 

 

Τι είναι η εξωμήτρια κύηση;

 

Συνήθως, ένα γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στην επένδυση της μήτρας σας. Αλλά με μια έκτοπη εγκυμοσύνη (που ονομάζεται επίσης εξωμήτρια κύηση), το γονιμοποιημένο ωάριο αναπτύσσεται εκτός της μήτρας σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει άλλες περιοχές, όπως μια σάλπιγγα, τις ωοθήκες, στην κοιλιά σας ή το κάτω μέρος του τραχήλου της μήτρας σας, το οποίο βρίσκεται πάνω από τον κόλπο. Σε περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων, το ωάριο προσκολλάται σε μια σάλπιγγα. Αυτό ονομάζεται σαλπιγγική εγκυμοσύνη.

Τα ποσοστά είναι δύσκολο να προσδιοριστούν, αλλά μια μελέτη δείχνει ότι περίπου 1 στις 50 εγκυμοσύνες στις ΗΠΑ είναι έκτοπη. Καθώς το γονιμοποιημένο ωάριο μεγαλώνει, μπορεί να σκάσει (ρήξη) και να προκαλέσει αιμορραγία που απειλεί τη ζωή. Εάν συμβεί αυτό, θα χρειαστείτε αμέσως ιατρική φροντίδα. Εάν δεν το αντιμετωπίσετε, μπορεί να αποβεί θανατηφόρο. Στην πραγματικότητα, οι εξωμήτριες κυήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη κατά το πρώτο τρίμηνο.

 

Μπορεί ένα μωρό να επιβιώσει από μια έκτοπη εγκυμοσύνη;

 

Όχι. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το γονιμοποιημένο ωάριο σε μια έκτοπη εγκυμοσύνη δεν είναι “βιώσιμο”. Αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατο για το ωάριο να επιβιώσει και να εξελιχθεί σε ένα μωρό που μπορεί να επιβιώσει μέσα ή έξω από το σώμα σας. Θα έχει πάντα ως αποτέλεσμα την απώλεια της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει επειδή το ωάριο δεν μπορεί να έχει την παροχή αίματος και την υποστήριξη που χρειάζεται για να αναπτυχθεί έξω από τη μήτρα.

 

Σημεία και συμπτώματα έκτοπης εγκυμοσύνης

 

Στην αρχή μπορεί να μην έχετε κανένα σύμπτωμα μιας πρώιμης έκτοπης εγκυμοσύνης. Μπορεί να φαίνονται πολύ παρόμοια με εκείνα μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης. Μπορεί να χάσετε την περίοδό σας και να έχετε δυσφορία στην κοιλιά σας και ευαισθησία στο στήθος σας.

Μόνο περίπου οι μισές γυναίκες με έκτοπη ή εξωμήτριος κύηση θα έχουν και τα τρία κύρια συμπτώματα: Αμηνόρροια (καθυστέρηση στην περίοδο), κολπική αιμορραγία και πόνο στην κοιλιά.

Τα πρώιμα σημάδια μιας έκτοπης εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν:

 

  • Αναστατωμένο στομάχι και εμετός
  • Έντονες κράμπες στην κοιλιά
  • Πόνος στη μία πλευρά του σώματός σας
  • Ζαλάδα ή αδυναμία
  • Πόνος στον ώμο, τον αυχένα ή το ορθό

 

Μια έκτοπη εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει την έκρηξη ή τη ρήξη της σάλπιγγας σας. Τα επείγοντα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο πόνο, με ή χωρίς σοβαρή αιμορραγία. Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε βαριά κολπική αιμορραγία με ζάλη, λιποθυμία ή πόνο στους ώμους ή εάν έχετε έντονο πόνο στην κοιλιά, ιδιαίτερα στη μία πλευρά.

 

Έκτοπη Ή Εξωμήτρια Κύηση: Τι Πρέπει Να Γνωρίζετε

Πότε ξεκινούν οι έκτοπες εγκυμοσύνες;

 

Τα συμπτώματα μιας έκτοπης εγκυμοσύνης αναπτύσσονται συνήθως αρκετά νωρίς στην εγκυμοσύνη: μεταξύ της 4ης και της 12ης εβδομάδας.

 

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου εξωμήτριας εγκυμοσύνης

 

Μπορεί να μην μάθετε ποτέ γιατί έχετε εξωμήτρια κύηση. Μια αιτία θα μπορούσε να είναι μια κατεστραμμένη σάλπιγγα. Θα μπορούσε να εμποδίσει το γονιμοποιημένο ωάριο να εισέλθει στη μήτρα σας.

Έχετε περισσότερες πιθανότητες να έχετε έκτοπη κύηση εάν:

  • Καπνίζετε
  • Είστε άνω των 35 ετών
  • Έχετε σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη
  • Έχετε ουλές από χειρουργική επέμβαση στην πύελο
  • Είχατε προηγούμενη εξωμήτρια εγκυμοσύνη
  • Προσπάθησε να κάνει σαλπιγγική απολίνωση (δέσιμο των σαλπίγγων) ή αναστροφή της σαλπιγγικής απολίνωσης
  • Είχε υποβληθεί σε θεραπείες γονιμότητας, όπως εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF)

Θα μπορούσε επίσης να συμβεί εάν μείνετε έγκυος ενώ έχετε ενδομήτρια συσκευή (IUD) για αντισύλληψη.

 

Επιπλοκές έκτοπης εγκυμοσύνης

 

Κατά τη διάρκεια μιας εξωμήτριας εγκυμοσύνης, το γονιμοποιημένο ωάριο τυλίγεται σε μια δομή που μπορεί να αναπτυχθεί για αρκετές εβδομάδες εκτός της μήτρας σας. Όμως η δομή συνήθως σκάει μεταξύ της 6ης και της 16ης εβδομάδας. Μια σπασμένη έκτοπη κύηση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αιμορραγία. Εάν η αιμορραγία δεν σταματήσει, το σώμα σας μπορεί να αρχίσει να καταρρέει λόγω της απώλειας αίματος (αιμορραγικό σοκ).

Εάν η δομή σκάσει, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στη σάλπιγγα στην οποία ήταν συνδεδεμένη. Ο γιατρός σας μπορεί να αφαιρέσει τη σάλπιγγα κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Έχετε όμως δύο σάλπιγγες. Εάν η άλλη σάλπιγγά σας είναι υγιής, θα πρέπει να εξακολουθείτε να είστε σε θέση να μείνετε έγκυος. Αλλά αν η άλλη σάλπιγγά σας έχει υποστεί βλάβη ή δεν υπάρχει, μπορεί να έχετε προβλήματα γονιμότητας. Σε αυτή την περίπτωση, μιλήστε με το γιατρό σας για άλλους τρόπους να μείνετε έγκυος, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση.

 

Θεραπεία εξωμήτριας κύησης

 

Επειδή ένα γονιμοποιημένο ωάριο δεν μπορεί να επιβιώσει έξω από τη μήτρα, ο γυναικολόγος – χειρουργός σας θα πρέπει να το αφαιρέσει, ώστε να μην έχετε σοβαρά προβλήματα υγείας. Θα χρησιμοποιήσει μία από τις δύο μεθόδους: φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση.

Φαρμακευτική αγωγή. Εάν η σάλπιγγά σας δεν έχει υποστεί ρήξη και η εγκυμοσύνη σας δεν έχει προχωρήσει πολύ, ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει μια ένεση μεθοτρεξάτης (Trexall). Χρειάζεστε μόνο μία δόση της ένεσης. Σταματάει την ανάπτυξη του γονιμοποιημένου ωαρίου. Το σώμα σας θα απορροφήσει το ωάριο σε περίπου 4-6 εβδομάδες. Με αυτή τη θεραπεία, δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε τη σάλπιγγα.

Προτού μπορέσετε να πάρετε μεθοτρεξάτη, ο γυναικολόγος σας θα χρειαστεί να κάνει μερικές εξετάσεις αίματος για να μετρήσει τα επίπεδα της hCG (ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη). Πρόκειται για την ορμόνη που παράγει το σώμα σας όταν ανιχνεύει μια εγκυμοσύνη. Δεν θα μπορείτε να πάρετε μεθοτρεξάτη εάν θηλάζετε ή έχετε ορισμένα προβλήματα υγείας.

Χειρουργική επέμβαση. Σε άλλες περιπτώσεις, θα χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση. Η πιο συνηθισμένη είναι η λαπαροσκόπηση. Ο γιατρός σας θα κάνει πολύ μικρές τομές στο κάτω μέρος της κοιλιάς σας και θα εισάγει έναν λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα που ονομάζεται λαπαροσκόπιο για να αφαιρέσει την εξωμήτρια κύηση. Εάν η σάλπιγγά σας έχει υποστεί βλάβη, μπορεί να χρειαστεί να την αφαιρέσει επίσης. Εάν αιμορραγείτε πολύ ή ο γυναικολόγος σας υποψιάζεται ότι η σάλπιγγά σας έχει υποστεί ρήξη, μπορεί να χρειαστείτε επείγουσα χειρουργική επέμβαση με μεγαλύτερη τομή. Αυτό ονομάζεται λαπαροτομία.

Οι παρενέργειες της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πόνος
  • Αιμορραγία
  • Λοίμωξη

Είτε παίρνετε μεθοτρεξάτη είτε κάνετε χειρουργική επέμβαση, μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι για μερικές εβδομάδες και να έχετε κάποια δυσφορία στην κοιλιά σας. Μπορεί να συνεχίσετε να έχετε συμπτώματα που μοιάζουν με της εγκυμοσύνης για λίγο. Μπορεί να χρειαστούν μερικοί κύκλοι περιόδου μέχρι να νιώσετε ξανά φυσιολογικά.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης της γυναίκας στο ιατρείο μας είναι η παροχή εξατομικευμένης διάγνωσης με διαγνωστικό εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας τελευταίας γενιάς και ολοκληρωμένης λύσης στο πρόβλημα γυναικολογικής υγείας που την απασχολεί. Ενημερώνεται αναλυτικά για τις επιλογές που είναι διαθέσιμες όσον αφορά το προσωπικό της πρόβλημα υγείας και μαζί επιλέγουμε την καταλληλότερη αγωγή για εκείνη βάση των δικών της προσωπικών αναγκών στη καθημερινότητα της.

Dr. ΜΑΝΩΛΗΣ ΔΟΥΛΓΕΡΑΚΗΣ

 

Close Menu