Skip to main content

 

 

Είναι φυσικό οι γυναίκες να βιώνουν άγχος όταν έχουν διαγνωστεί με ινομυώματα της μήτρας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν υποφέρετε για χρόνια χωρίς ανακούφιση και αγχώνεστε για το ενδεχόμενο μιας χρονοβόρας χειρουργικής επέμβασης για ινομυώματα. Παραδόξως, υπάρχει σύνδεση μεταξύ του άγχους και των ινομυωμάτων. Χαμηλώστε τα επίπεδα άγχους σας και ίσως βρείτε ανακούφιση. Όντας υπερβολικά αγχωμένοι, η αύξηση των επιπέδων των ορμονών σας μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη ινομυωμάτων.

 

Υπολογίζεται ότι το 70 έως 80 τοις εκατό όλων των γυναικών αναπτύσσουν αυτές τις μη καρκινικές αναπτύξεις μεταξύ 35 και 54 ετών, με ή χωρίς το άγχος ως παράγοντα. Όμως η σχέση μεταξύ του στρες και των ινομυωμάτων είναι πραγματική. Συχνά, οι γυναίκες αναφέρουν ότι τα συναισθήματα άγχους και στρες εξαφανίζονται μετά τη μη επεμβατική θεραπεία των ινομυωμάτων. Πολλές μάλιστα λένε ότι τα συμπτώματά τους ήταν λιγότερο σοβαρά πριν από τη θεραπεία, λόγω του τρόπου με τον οποίο έμαθαν να διαχειρίζονται το στρες.

 

Ινομυώματα και Άγχος: Μπορεί το στρες να προκαλέσει την αύξηση των ινομυωμάτων της μήτρας;

 

Με μια λέξη – ναι. Όλοι βιώνουμε στρες. Κάποιοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο, και είναι φυσιολογικό να είμαστε λίγο στρεσαρισμένοι. Αλλά το χρόνιο στρες επηρεάζει την υγεία σας με πολλούς τρόπους, προκαλώντας από αϋπνία μέχρι κατάθλιψη, πονοκεφάλους, καρδιαγγειακά και αναπαραγωγικά προβλήματα, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, ακόμη και ανάπτυξη ινομυωμάτων.

 

Αρκετοί παράγοντες προκαλούν την ανάπτυξη των ινομυωμάτων της μήτρας και υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν γνωρίζουμε. Αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι είναι ευαίσθητα στα επίπεδα των ορμονών – συγκεκριμένα, των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα ινομυώματα τείνουν να αναπτύσσονται περισσότερο κατά τη διάρκεια των ετών τεκνοποίησης, επειδή τα επίπεδα των ορμονών είναι συνήθως στα υψηλότερα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Για ορισμένες γυναίκες, το άγχος μπορεί ακόμη και να παίζει ρόλο στην πρόκληση ακανόνιστων περιόδων. Το στρες είναι η βιοχημική αντίδραση του σώματος στις προκλήσεις της ζωής. Για να διαχειριστεί το στρες, ο εγκέφαλος λέει στο σώμα μας να παράγει επιπλέον ορμόνες. Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα των ορμονών αυξάνονται, γεγονός που διεγείρει την ανάπτυξη των ινομυωμάτων και προκαλεί την έξαρση των συμπτωμάτων.

 

Το στρες μπορεί να προκαλέσει ινομυώματα που κάποτε ήταν ασυμπτωματικά να μεγαλώνουν με ανησυχητικό ρυθμό. Ανάλογα με την κατάστασή σας, μπορεί να έχετε ένα ή περισσότερα. Επιπλέον, θα μπορούσαν όλα να διαφέρουν σε μέγεθος και είτε να παραμείνουν έτσι είτε να αυξάνονται με διαφορετικούς ρυθμούς.

 

Το μεγάλο μέγεθος και η θέση των ινομυωμάτων προκαλούν πίεση σε όργανα και νεύρα, οδηγώντας σε:

 

  • Βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία
  • Εξουθενωτικές κράμπες, πυελικό πόνο και πίεση
  • Περιόδους που διαρκούν περισσότερο από μία εβδομάδα
  • Πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ
  • Πόνο στην πλάτη ή στα πόδια
  • Συχνότητα ούρησης
  • Υπερβολική κόπωση
  • Φούσκωμα ή πρήξιμο στην κάτω κοιλιακή χώρα
  • Δυσκοιλιότητα, διάρροια και δυσφορία του ορθού

 

Πώς μπορώ να διαχειριστώ το άγχος και το στρες μου;

 

Παρακάτω παρατίθενται μερικές επιλογές που μπορείτε να εξετάσετε για τη μείωση του άγχους με ινομυώματα μήτρας:

 

  1. Τεχνικές χαλάρωσης – Υπάρχει μια ποικιλία τεχνικών που μπορείτε να εξετάσετε για να επιβραδύνετε το μυαλό και το σώμα σας σωματικά, διανοητικά και συναισθηματικά. Αυτές περιλαμβάνουν βαθιές αναπνοές, ενασχόληση με ευχάριστες δραστηριότητες όπως γυμναστική ή ακρόαση ηρεμιστικής μουσικής. Το μασάζ είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να περιορίσετε το άγχος.
  2. Αλλαγές στον τρόπο ζωής – Τα επίπεδα άγχους μπορούν να βελτιωθούν κάνοντας μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής που βοηθούν επίσης να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης επώδυνων ινομυωμάτων της μήτρας. Ασχοληθείτε με την καθημερινή άσκηση. Οι διατάσεις, η γιόγκα, το κολύμπι, η ποδηλασία, το περπάτημα ή το ελαφρύ τρέξιμο είναι μερικές επιλογές. Η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει το άγχος απελευθερώνοντας ενδορφίνες, βοηθώντας σας να χαλαρώσετε και βελτιώνοντας τον ύπνο σας. Τρώτε περισσότερα φρούτα, ιδίως εσπεριδοειδή, και λαχανικά. Τροφές όπως το κόκκινο, επεξεργασμένο κρέας, τα αλμυρά τρόφιμα και ορισμένοι υδατάνθρακες θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς συμβάλλουν στο άγχος και το στρες. Αυτές οι τροφές οδηγούν επίσης σε υπερβολικό βάρος και ανάπτυξη ινομυωμάτων.
  3. Κοινωνική υποστήριξη – Υπάρχει μια κοινότητα γυναικών που έχουν υποφέρει από επώδυνα ινομυώματα, οι οποίες είναι περισσότερο από πρόθυμες να προσφέρουν υποστήριξη, ενθάρρυνση και να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του άγχους. Το να έχετε μια διέξοδο για να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ στην προσπάθεια για μια ζωή χωρίς ινομυώματα.
  4. Αναπτύξτε μηχανισμούς αντιμετώπισης – Πέρα από τα ίδια τα ινομυώματα, είναι σημαντικό να σημειώσετε τα στρεσογόνα ερεθίσματα στη ζωή σας και να τα εξαλείψετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Όταν το άγχος είναι αναπόφευκτο, οι μηχανισμοί αντιμετώπισης μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε καλύτερα αυτές τις καταστάσεις.

 

Θεραπεία Ινομυωμάτων

Φαρμακευτική αγωγή με ορμονικά σκευάσματα για τη συρρίκνωσή τους και τη μείωση των μητρορραγιών για το διάστημα της θεραπείας. Μετά το τέλος της θεραπείας τα ινομυώματα επιστρέφουν στην αρχική τους κατάσταση εφόσον δεν αφαιρεθούν χειρουργικά.

 

Χειρουργική αφαίρεση με Λαπαροσκόπηση για τα ενδοτοιχωματικά και τα υπορογόνια ινομυώματα και με Υστεροσκόπηση για τα υποβλεννογόνια ινομυώματα. Οι επεμβάσεις αυτές εφαρμόζονται σύμφωνα με τις αρχές της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Η νοσηλεία και στις δύο περιπτώσεις είναι μικρότερη από 24 ώρες. Λαμβάνονται επίσης όλα τα μέτρα για τη διατήρηση στο μέγιστο της γονιμότητας της γυναίκας.

 

Close Menu