Skip to main content

Περιεχόμενα

IVF – Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Η εξωσωματική γονιμοποίηση (In Vitro Fertilization) αποτελεί τη πιο συνηθισμένη μέθοδο Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Αναφέρεται στη γονιμοποίηση έξω από το σώμα: Δηλαδή η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο δεν πραγματοποιείται στη σάλπιγγα της γυναίκας, αλλά σε ειδικό εμβρυολογικό εργαστήριο. Είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται από άτομα που χρειάζονται βοήθεια για την επίτευξη εγκυμοσύνης. Η Tεχνολογία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ART)  περιλαμβάνει όλες τις τεχνικές και διαδικασίες που βοηθούν μια γυναίκα να κυοφορήσει και είναι:

Τι είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) είναι ένας τύπος υποβοηθούμενης αναπαραγωγικής τεχνολογίας (ART) όπου το σπέρμα και ένα ωάριο γονιμοποιούνται εκτός του ανθρώπινου σώματος. Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει την ανάκτηση ωαρίων από τις ωοθήκες και τον χειροκίνητο συνδυασμό τους με σπέρμα σε ένα εργαστήριο για γονιμοποίηση. Αρκετές ημέρες μετά τη γονιμοποίηση, το γονιμοποιημένο ωάριο (που τώρα ονομάζεται έμβρυο) τοποθετείται μέσα στη μήτρα. Η εγκυμοσύνη επέρχεται όταν αυτό το έμβρυο εμφυτεύεται στο τοίχωμα της μήτρας.

Γιατί γίνεται η εξωσωματική γονιμοποίηση;

Οι άνθρωποι επιλέγουν την εξωσωματική γονιμοποίηση για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων υπογονιμότητας ή όταν η κατάσταση της υγείας του ενός συντρόφου δεν το επιτρέπει. Ορισμένοι άνθρωποι θα δοκιμάσουν την εξωσωματική γονιμοποίηση μετά την αποτυχία άλλων μεθόδων γονιμότητας ή εάν βρίσκονται σε προχωρημένη μητρική ηλικία. Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι επίσης μια αναπαραγωγική επιλογή για ζευγάρια του ιδίου φύλου ή για άτομα που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί χωρίς σύντροφο.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια επιλογή εάν εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε:

  • Φραγμένες ή κατεστραμμένες σάλπιγγες.
  • Ενδομητρίωση.
  • Χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων ή άλλες διαταραχές του σπέρματος.
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) ή άλλες παθήσεις των ωοθηκών.
  • Ινομυώματα της μήτρας.
  • Προβλήματα με τη μήτρα σας.
  • Κίνδυνος μεταβίβασης μιας γενετικής νόσου ή διαταραχής.
  • Ανεξήγητη υπογονιμότητα.
  • Χρησιμοποιείτε δότρια ωαρίων ή παρένθετη μητέρα κύησης.

Πόσο διαρκεί η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης από την αρχή έως το τέλος;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία με πολλά βήματα. Κατά μέσο όρο, μπορείτε να περιμένετε ότι η διαδικασία θα διαρκέσει τέσσερις έως έξι εβδομάδες. Αυτό περιλαμβάνει το χρονικό διάστημα πριν από την ανάκτηση ωαρίων, όταν ένα άτομο λαμβάνει φάρμακα γονιμότητας μέχρι να εξεταστεί για εγκυμοσύνη.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Η εξωσωματική γονιμοποίηση περιλαμβάνει 6 κύρια στάδια:

  • Ο έμμηνος κύκλος σας καταστέλλεται με φάρμακα.
  • Βοηθώντας τις ωοθήκες σας να παράγουν επιπλέον ωάρια – χρησιμοποιούνται φάρμακα για να ενθαρρυνθούν οι ωοθήκες σας να παράγουν περισσότερα από 1 ωάριο κάθε φορά
  • Παρακολούθηση της προόδου σας και ωρίμανση των ωαρίων σας – διενεργείται υπερηχογράφημα για να ελεγχθεί η ανάπτυξη των ωαρίων και χρησιμοποιούνται φάρμακα για να βοηθηθούν στην ωρίμανσή τους
  • Συλλογή των ωαρίων – μια βελόνα εισάγεται μέσω του κόλπου σας και μέσα στις ωοθήκες σας για την αφαίρεση των ωαρίων
  • Γονιμοποίηση των ωαρίων – τα ωάρια αναμειγνύονται με το σπέρμα για λίγες ημέρες ώστε να μπορέσουν να γονιμοποιηθούν
  • Μεταφορά του εμβρύου (των εμβρύων) – 1 ή 2 γονιμοποιημένα ωάρια (έμβρυα) τοποθετούνται στη μήτρα σας.

Αφού μεταφερθεί το έμβρυο (ή τα έμβρυα) στη μήτρα σας, θα πρέπει να περιμένετε 2 εβδομάδες προτού κάνετε τεστ εγκυμοσύνης για να διαπιστώσετε αν η θεραπεία έχει αποδώσει.

Πόσο συχνή είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση;

Περίπου το 5% των ζευγαριών με υπογονιμότητα θα δοκιμάσουν την εξωσωματική γονιμοποίηση. Από το 1978 μέχρι σήμερα έχουν γεννηθεί περισσότερα από 8 εκατομμύρια μωρά από εξωσωματική γονιμοποίηση. Είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές διαθέσιμες τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART).

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της εξωσωματικής γονιμοποίησης και της ενδομήτριας σπερματέγχυσης (IUI);

Η ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI) διαφέρει από την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), επειδή στη διαδικασία IUI η γονιμοποίηση πραγματοποιείται στο σώμα ενός ατόμου. Συλλέγεται ένα δείγμα σπέρματος και επεξεργάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να παραμείνει μόνο σπέρμα υψηλής ποιότητας. Το δείγμα αυτό εισάγεται στη μήτρα σας με έναν καθετήρα (λεπτό σωλήνα) κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Αυτή η μέθοδος βοηθά το σπέρμα να φτάσει πιο εύκολα στο ωάριο με την ελπίδα ότι θα γίνει γονιμοποίηση.

Με την εξωσωματική γονιμοποίηση, το σπέρμα και το ωάριο γονιμοποιούνται εκτός της μήτρας σας (σε εργαστήριο) και στη συνέχεια τοποθετούνται στη μήτρα σας ως έμβρυο.

Η IUI είναι λιγότερο δαπανηρή και λιγότερο επεμβατική από την εξωσωματική γονιμοποίηση, όμως, έχει χαμηλότερο ποσοστό επιτυχίας ανά κύκλο.

Τι κάνετε για να προετοιμαστείτε για τη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Πριν από την έναρξη της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης, θα χρειαστείτε μια ενδελεχή ιατρική εξέταση και εξετάσεις γονιμότητας. Ο σύντροφός σας θα εξεταστεί επίσης. Ορισμένες από τις προετοιμασίες στις οποίες θα υποβληθείτε περιλαμβάνουν:

  • Διαβούλευση για εξωσωματική γονιμοποίηση (συνάντηση με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για να συζητήσετε τις λεπτομέρειες της διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης).
  • Εξέταση της μήτρας, ενημερωμένο τεστ Παπανικολάου και μαστογραφία (εάν είστε άνω των 40 ετών).
  • Μια ανάλυση σπέρματος.
  • Εξέταση για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) και άλλες μολυσματικές ασθένειες.
  • Εξέταση της ωοθηκικής εφεδρείας και εξετάσεις αίματος και ούρων.
  • Οδηγίες σχετικά με τον τρόπο χορήγησης φαρμάκων γονιμότητας.
  • Έλεγχος γενετικών φορέων.
  • Υπογραφή εντύπων συγκατάθεσης.
  • Αξιολόγηση της κοιλότητας της μήτρας (υστεροσκόπηση ή υπερηχογράφημα με έγχυση φυσιολογικού ορού (SIS)).
  • Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα σας ζητήσει να αρχίσετε να λαμβάνετε συμπλήρωμα φυλλικού οξέος τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από την εμβρυομεταφορά.

Τι μπορείτε να περιμένετε μετά τη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Υπάρχουν ορισμένα ήπια συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσετε μετά την εμβρυομεταφορά:

  • Ήπιο φούσκωμα και κράμπες.
  • Ευαισθησία στο στήθος από τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων.
  • Κηλίδες.
  • Δυσκοιλιότητα.
  • Πολλοί άνθρωποι επιστρέφουν στις κανονικές τους δραστηριότητες αμέσως μετά τη διαδικασία λήψης ωαρίων. Ωστόσο, δεν πρέπει να οδηγείτε για 24 ώρες μετά την αναισθησία. Περίπου εννέα έως 14 ημέρες μετά τη μεταφορά των εμβρύων, θα επιστρέψετε στην κλινική για ένα τεστ εγκυμοσύνης με τη χρήση δείγματος αίματος.

Πόσο αποτελεσματική είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση για να μείνετε έγκυος;

Η ηλικία σας είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες για την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η πιθανότητα να μείνετε έγκυος μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι πολύ μεγαλύτερη εάν είστε κάτω των 35 ετών και μικρότερη εάν είστε άνω των 40 ετών. Το ποσοστό ζωντανών γεννήσεων ποικίλλει επίσης και συνδέεται έντονα με την ηλικία. Για παράδειγμα, το ποσοστό ζωντανών γεννήσεων όταν ο γεννήτορας είναι κάτω των 35 ετών και χρησιμοποιεί τα δικά του ωάρια είναι περίπου 46%, ενώ το ποσοστό γεννήσεων μιας 38χρονης που χρησιμοποιεί τα δικά της ωάρια είναι περίπου 22%.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να καταλάβετε ότι είστε έγκυος μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση;

Χρειάζονται περίπου εννέα έως 14 ημέρες για να ελεγχθεί η εγκυμοσύνη μετά την εμβρυομεταφορά. Ο ακριβής χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την πρακτική ή την κλινική γονιμότητας. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα χρησιμοποιήσει πιθανότατα μια εξέταση αίματος για να ελέγξει την εγκυμοσύνη. Οι εξετάσεις αίματος μετρούν την hCG (ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη), η οποία είναι η ορμόνη που παράγεται από τον πλακούντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πόσο σύντομα μετά από μια αποτυχημένη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορείτε να προσπαθήσετε ξανά;

Τα περισσότερα κέντρα θεραπείας συνιστούν να έχετε έναν πλήρη κύκλο εμμήνου ρύσεως μεταξύ των κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η διάρκεια ενός εμμηνορροϊκού κύκλου ποικίλλει, αλλά μπορείτε να περιμένετε τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά από ένα αρνητικό τεστ για να ξεκινήσετε έναν άλλο κύκλο. Συνήθως συνιστάται ένα μικρό διάλειμμα μεταξύ των κύκλων για λόγους υγείας, οικονομικούς και συναισθηματικούς.

Γιατί να μας επιλέξετε

Στο επίκεντρο της επίσκεψης της γυναίκας στο ιατρείο μας είναι η παροχή εξατομικευμένης διάγνωσης με διαγνωστικό εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας τελευταίας γενιάς και ολοκληρωμένης λύσης στο πρόβλημα γυναικολογικής υγείας που την απασχολεί. Ενημερώνεται αναλυτικά για τις επιλογές που είναι διαθέσιμες όσον αφορά το προσωπικό της πρόβλημα υγείας και μαζί επιλέγουμε την καταλληλότερη αγωγή για εκείνη βάση των δικών της προσωπικών αναγκών στη καθημερινότητα της.

Στο Εξειδικευμένο Κέντρο μας ΓΥΝΑΙΚΑ+ παρέχουμε εξατομικευμένες υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας για τη σύγχρονη Γυναίκα σε κάθε στάδιο της Ζωής της.

 

Close Menu