Skip to main content

Η Εξωσωματική Γονιμοποίηση σήμερα

Από το “πρώτο παιδί του σωλήνα” το 1978 μέχρι και σήμερα το 15% του ενήλικου πληθυσμού είναι από παιδιά από εξωσωματική γονιμοποίηση. Αυτά τα παιδιά είναι από γονείς που ήταν διαθέσιμοι να δοκιμάσουν τότε μία καινούργια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Μέχρι σήμερα η διαδικασία έχει εξελιχθεί έτσι ώστε εξατομικευμένα να μπορεί το κάθε ζευγάρι με προβλήματα γονιμότητας να ακολουθήσει το δικό του δρόμο προς την εγκυμοσύνη.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι μόνο για ζευγάρια τα οποία θέλουν να αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί, κάποιες φορές μπορεί να είναι και για το δεύτερο παιδί. Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου το πρώτο παιδί να είναι από εξωσωματική και το δεύτερο να γεννηθεί με φυσική σύλληψη. Σε οποιοδήποτε στάδιο της οικογένειάς σας και να βρίσκεστε η υπογονιμότητα δεν κοιτά διακρίσεις και πάντοτε μπορεί να δυσκολέψει το ταξίδι προς μία εγκυμοσύνη.

Τι είναι η Εξωσωματική Γονιμοποίηση;

Ως εξωσωματική γονιμοποίηση ορίζουμε τη διαδικασία όπου γονιμοποιείται το ωάριο από το σπερματοζωάριο, έξω από το σώμα της γυναίκας σε εργαστήριο. Η διαδικασία αυτή ακολουθείται για να ανέβουν οι πιθανότητες της σύλληψης σε σύγκριση με άλλες μεθόδους. Έτσι όχι μόνο μπορούμε να ελέγξουμε τη διαδικασία της γονιμοποίησης αλλά έχουμε και στη διάθεσή μας περισσότερα ωάρια. Σε φυσιολογικό κύκλο μία γυναίκα παράγει μόνο ένα ώριμο ωάριο σε αντίθεση με τη διαδικασία της εξωσωματικής όπου χρησιμοποιούνται περισσότερα.

Είμαστε κατάλληλοι υποψήφιοι για εξωσωματική;

Συνήθως η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η τελευταία επιλογή στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας. Αν η γυναίκα είναι κάτω των 35 ετών, το ζευγάρι θα πρέπει να έχει προσπαθήσει τουλάχιστον για ένα χρόνο χωρίς προφυλάξεις. Εάν είναι άνω των 35, το διάστημα προσπάθειας μειώνεται στους έξι μήνες μιας η γυναικεία γονιμότητα μειώνεται με ραγδαίους ρυθμούς μετά τα 35 έτη. Μετά από αυτά τα περιθώρια πρέπει να εξετασθούν και στον άντρα και στη γυναίκα τα αίτια της υπογονιμότητας. Συνήθως το πρόβλημα εντοπίζεται στον έναν από τους δύο σε σπάνιες περιπτώσεις και στους δύο.

Σε περίπτωση που έχουμε να κάνουμε με ανδρική υπογονιμότητα, με τη μέθοδο της σπερματέγχυσης μπορούμε να επιτρέψουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και απλά και οικονομικά. Σε περίπτωση όμως που έχουμε θέματα γυναικολογικής φύσεως τα οποία δεν έχουν λυθεί ή ακόμα και προβλήματα στην ποιότητα των ωαρίων η καλύτερη λύση είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ποιες είναι οι διαφορετικές τεχνικές της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης;

Εκτός από την κλασική μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης(IVF), όπου γίνεται με διέγερση των ωοθηκών για ανάπτυξη πολλαπλών ώριμων ωοθυλακίων, υπάρχει η εξωσωματική με φυσικό κύκλο. Με αυτή τη μέθοδο, χρησιμοποιείται μόνο ένα ωάριο, αυτό που παρήγε η γυναίκα κατά τη μηνιαία ωορρηξία. Εκείνη τη στιγμή, προβαίνουμε σε ωοληψία με τη βοήθεια υπερηχογραφήματος. Αν η εξωσωματική γονιμοποίηση με φυσικό κύκλο γίνεται με λιγότερα φάρμακα έχει μειωμένες πιθανότητες επιτυχίας σε σχέση με την κλασική μέθοδο. Η επιλογή ανάμεσα σε αυτές τις δύο γίνεται μετά από τη συγκέντρωση όλων των στοιχείων σχετικά με την υπογονιμότητα του ζευγαριού και αποφασίζεται από κοινού με το γιατρό.

Η μικρογονιμοποίηση (ICSI) χρησιμοποιείται όταν υπάρχει παρεμπόδιση, λόγω ανδρικής υπογονιμότητας, στη διείσδυση του σπέρματος στο ωάριο. Σε αυτή τη διαδικασία τα ωάρια καθαρίζονται και επιλέγονται τα πλέον ώριμα και κατάλληλα από τα κοκκιώδη κύτταρα που τα περιβάλλουν. Η μικρογονιμοποίηση γίνεται έως και 10 ώρες μετά την ωοληψία, στο ενδιάμεσο τα ωάρια καθαρίζονται και επιλέγουμε τα πιο κατάλληλα για τη διαδικασία. Με μια οπή στο περίβλημα του ωαρίου, εισάγεται το σπερματοζωάριο με ένεση μέσα στο κυτταρόπλασμα του ωαρίου.

Ποια είναι η Διαδικασία της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης;

Η όλη διαδικασία είναι ανώδυνη και διαρκεί από 10 ημέρες έως και μήνα ανάλογα τη μέθοδο που θα επιλέξουμε. Τα στάδια είναι τα εξής:

1) Διέγερση των ωοθηκών. Με τη χρήση των κατάλληλων φαρμάκων γίνεται προπαρασκευή των ωοθυλακίων με τα κατάλληλα φάρμακα. Τα φάρμακα διοχετεύονται στο σώμα της γυναίκας με μία ένεση πραγματοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ειδικού.

2) Ωοληψία. Με τη χρήση μέθης και υπερηχογραφικής καθοδήγησης, πραγματοποιείται η αναρρόφηση του ωοθυλακικού υγρού από τις ωοθήκες της γυναίκας. Η διαδικασια διαρκεί δέκα έως τριάντα λεπτά. Τα ωάρια απομονώνονται και καθαρίζονται για να χρησιμοποιηθούν για τη γονιμοποίηση μετά από λίγες ώρες. Μετά από περίπου 20 ώρες βλέπουμε αν τα ωάρια γονιμοποιήθηκαν.

3) Εμβρυομεταφορά. Το γονιμοποιημένο έμβρυο ή έμβρυα μεταφέρονται με ατραυματική μέθοδο στη μήτρα με μια απλή και μικρή σε διάρκεια διαδικασία.

Μπορώ με την εξωσωματική γονιμοποίηση να επιλέξω το φύλο του μωρού;

Σε περίπτωση που υπάρχει κληρονομική πάθηση συνδεδεμένη με κάποιο φύλο μπορούμε για ιατρικούς λόγους να επιλέξουμε το αντίθετο φύλο που δεν θα έχει το κληρονομικό νόσημα.

Από τι εξαρτάται η επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Σίγουρα η ηλικία αποτελεί παράγοντα στην επιτυχία. Όσο μικρότερη είναι η γυναίκα τόσο καλύτερες είναι οι πιθανότητες για μία επιτυχημένη εξωσωματική. Παρόλα αυτά, ακόμα και αν η γυναίκα είναι σε μεγαλύτερη ηλικία το πιο σημαντικό είναι η ποιότητα του ωαρίου. Αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά και ακόμα και μία προσπάθεια να είναι επιτυχής. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν και πάνω από τρεις προσπάθειες για να μπορέσει να υπάρξει εγκυμοσύνη. Πάντοτε δίνεται έλεγχος στην αγωγή και τις ορμόνες γονιμότητας έτσι ώστε κάθε προσπάθεια να είναι με καλές πιθανότητες.

Στο gynaikaplus από τις εμπειρίες ετών του Dr. Μανώλη Δουλγεράκη και της Dr. Νούλη Ξενιτίδου η επιτυχία είναι ένα βήμα πιο κοντά. Από τις εξατομικευμένες εξετάσεις μέχρι τον τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, όλα είναι στη διάθεση των ιατρών για το καλύτερο αποτέλεσμα μία επιτυχημένη κύηση. Στόχος μας είναι, η εμπειρία κάθε γυναίκας μαζί μας να είναι μοναδική, παρέχοντας της εξατομικευμένες υψηλών προδιαγραφών συμβουλευτικές και ιατρικές υπηρεσίες από το στάδιο της γονιμοποίησης έως και τη γέννα.

Close Menu