Skip to main content

Λαπαροσκοπική Υστερεκτομή – Αφαίρεση Μήτρας: Γενικά

Για τις περισσότερες γυναίκες, η λαπαροσκοπική υστερεκτομή ή η αφαίρεση μήτρας πρόκειται για μία επέμβαση, την οποία επιλέγουν οι ίδιες να την κάνουν. Ωστόσο, σπάνια αισθάνονται ότι έχουν την επιλογή, αλλά περισσότερο ότι αναγκάζονται να την κάνουν. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, όταν μία γυναίκα με κάποια γυναικολογική διαταραχή μπαίνει στο χειρουργείο του γιατρού της, αισθάνεται σαν να βρίσκεται σε έναν ιμάντα μεταφοράς και ότι δεν έχει την κατάλληλη υποστήριξη, ενημέρωση και επιλογή, κάτι που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για πιθανή αντίδραση με καταθλιπτικό τρόπο πριν ή/και μετά τη λαπαροσκοπική υστερεκτομή. Μετά την εγχείρηση και μετά από λίγες μέρες στο νοσοκομείο, η γυναίκα είναι υγιής ιατρικά και πλέον ελεύθερη να σκεφτεί τον τρόπο με τον οποίο η παραπάνω εγχείρηση είναι πιθανό να έχει διάφορες επιδράσεις στη ζωή και στις σχέσεις της.

Λαπαροσκοπική Υστερεκτομή – Αφαίρεση Μήτρας: Σχετικά με τη Μήτρα

Η μήτρα δεν είναι απλώς ένα γυναικολογικό όργανο για μία γυναίκα, αλλά μπορεί να σημαίνει πολλά παραπάνω για αυτήν. Σε πολλές γυναίκες αποτελεί την ταυτότητα και την εικόνα του εαυτού τους. Άλλες τη συνδέουν με τη γονιμότητα ή ακόμη και με την απόλυτη θηλυκότητα.  Ωστόσο, η λαπαροσκοπική υστερεκτομή συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα πιο συχνά γυναικολογικά χειρουργεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Πολλές γυναίκες μιλάνε σχετικά με την αφαίρεση της μήτρας και μοιράζονται την ιστορία τους. Πρόκειται για ιστορίες με κοινωνικό, ψυχολογικό καθώς και ιδιοσυγκρασιακό στίγμα. Πολλές γυναίκες αποκαλύπτουν πως είναι πολύ ψυχοφθόρο για κάποιες γυναίκες να αμφισβητείται η ταυτότητά τους μετά το χειρουργείο και ότι δεν ξέρουν πλέον τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να ενταχθούν και να συσχετιστούν με τη σημερινή κοινωνία. Πρόκειται για μία κοινωνία, στην οποία υπάρχουν αυστηρές κοινωνικές πεποιθήσεις σχετικά με τη μητρότητα, η οποία αποτελεί τη βασική παράμετρο όσον αφορά τη γυναικεία ταυτότητα. Όταν γίνεται αφαίρεση των οργάνων αναπαραγωγής, τότε δημιουργείται ανασφάλεια σχετικά με την ταυτότητα φύλου για τις συγκεκριμένες γυναίκες, ακόμα και για αυτές που είναι ήδη μητέρες ή βρίσκονται στο στάδιο της εμμηνόπαυσης.

Λαπαροσκοπική Υστερεκτομή – Αφαίρεση Μήτρας: Επιπτώσεις στο Σεξ

Υπάρχουν πολλοί ιατρικοί λόγοι που μπορεί να γίνει η αφαίρεση της μήτρας. Ωστόσο, σε πολύ λίγες περιπτώσεις πραγματοποιείται, ώστε να σωθεί η ζωή της ασθενούς. Αυτό που πρέπει να τονιστεί στο σημείο αυτό είναι ότι ανεξάρτητα από την πρωταρχική ένδειξη, η λαπαροσκοπική υστερεκτομή έχει επιδράσεις στη σεξουαλική ζωή της γυναίκας, εξαιτίας διάφορων ψυχολογικών καθώς και οργανικών λόγων. Για παράδειγμα, πολλές έρευνες που έχουν γίνει, έχουν εντοπίσει πόσο σημαντικός είναι ο τράχηλος σχετικά με την εμπειρία του γυναικείου οργασμού. Ειδικότερα, στην Αγγλία όταν γίνεται μια ολική λαπαροσκοπική υστερεκτομή, τότε κατά βάση γίνεται αφαίρεση του παραπάνω οργάνου ακόμα και όταν αυτό είναι υγιές. Ακόμη, υπάρχει και η περίπτωση τα συμπτώματα που κάνουν την αφαίρεση μήτρας αναγκαία να βλάψουν και να φθείρουν την ερωτική σχέση ενός ζευγαριού. Η συγκεκριμένη φθορά μπορεί να φτάσει σε τέτοιο βαθμό, που να είναι πολύ δύσκολο για το ζευγάρι να επαναφέρει τη σεξουαλική του ζωή (ακόμη και όταν έχει λυθεί το οργανικό πρόβλημα).

Ωστόσο, τα σεξουαλικά προβλήματα, τα οποία υπάρχουν για μερικές γυναίκες μετά τη λαπαροσκοπική υστερεκτομή, ενδέχεται να αποτελέσουν τη συνέχεια ή την περαιτέρω εξέλιξη σε προϋπάρχοντα σεξουαλικά προβλήματα. Για παράδειγμα, γυναίκες που έχουν χρόνιους πόνους ή δυσφορία εξαιτίας της κατάστασής τους, είναι πολύ πιθανό να έχουν τόσα αρνητικά συναισθήματα, ώστε μετεγχειρητικά να αποφεύγουν ή να απέχουν από τη σεξουαλική δραστηριότητα. Βέβαια, από την άλλη πλευρά, απαλλαγμένες πλέον από τα συμπτώματα λόγω του συγκεκριμένου χειρουργείου, υπάρχουν και πολλές γυναίκες που βλέπουν τη σεξουαλική τους ζωή να ανανεώνεται.

Λαπαροσκοπική Υστερεκτομή – Αφαίρεση Μήτρας: Σημαντικοί Παράγοντες Επιτυχίας

Μετεγχειρητικά, υπάρχουν τόσες πιθανές και διαφορετικές αντιδράσεις στις γυναίκες, που ενδέχεται να υπάρξει μία περίοδος με αύξηση σε περιστατικά κατάθλιψης σε σύγκριση με μετεγχειρητικές περιόδους άλλων μεγάλων εγχειρήσεων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχουν δύο κρίσιμοι παράγοντες για να επιτύχει η επέμβαση, ο καθένας από τους οποίους είναι το ίδιο σημαντικός με την ικανότητα του χειρουργού. Αυτοί είναι οι εξής:

  • Η αυτοεκτίμηση της γυναίκας.
  • Η Αντίδραση του συντρόφου της.

Λαπαροσκοπική Υστερεκτομή – Αφαίρεση Μήτρας: Η Αυτοεκτίμηση της Γυναίκας

Η σχέση ανάμεσα στην πληροφορία, την οποία λαμβάνει η γυναίκα, και στην αίσθηση ότι οι γιατροί της νοιάζονται για αυτήν είναι πολύ σημαντική και καθορίζει το αποτέλεσμα της εγχείρησης. Συνήθως, οι γυναίκες, οι οποίες αφήνονται στα χέρια του γιατρού χωρίς να έχουν τη γνώση ή την κατανόηση σχετικά με το τι περιλαμβάνει η εγχείρηση, γιατί πρέπει να την κάνουν καθώς και τι μπορεί να προκύψει μετεγχειρητικά,  έχουν παραπάνω μετεγχειρητικές επιπλοκές σε σύγκριση με τις γυναίκες, οι οποίες επιμένουν να μάθουν όσο γίνεται πιο πολλά σχετικά με το χειρουργείο και αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο όλες τις ώρες που πραγματοποιείται το χειρουργείο (πέρα προφανώς από την ώρα της αναισθησίας). Ουσιαστικά, οι γυναίκες αποτελούν για τον εαυτό τους τον πιο ειδικό σε όλο τον κόσμο και έχοντας τη σωστή αυτοεκτίμηση μπορούν να τα καταφέρουν.

Λαπαροσκοπική Υστερεκτομή – Αφαίρεση Μήτρας: Ο ρόλος του Συντρόφου

Ο σύντροφος (σύζυγος ή εραστής) της γυναίκας αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα επιτυχίας της λαπαροσκοπικής υστερεκτομής. Η πλειοψηφία των ανδρών καθώς και ορισμένες γυναίκες δεν μπορούν να κατανοήσουν τη φύση της γυναικείας ανατομίας ή/και τα αποτελέσματα του παραπάνω χειρουργείου σε λειτουργικό επίπεδο. Έτσι, όσον αφορά τη σεξουαλικότητα της γυναίκας μετά την επέμβαση, είναι δυνατόν να δημιουργηθούν πολλές παρερμηνείες. Όταν ένας άνδρας θεωρεί ισάξιες την αφαίρεση μήτρας με τη μειωμένη θηλυκότητα ή την απώλεια διάθεσης, τότε μπορεί να αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή με τη σύντροφό του ολοκληρωτικά. Όμως, υπάρχει και μία κατηγορία ανδρών, στην οποία φαίνεται να ανήκουν άνδρες που δεν τους ενδιαφέρει η αφαίρεση της μήτρας, αλλά σε πρακτικό επίπεδο η συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνει αυτούς που έχουν πιο πολύ άγχος ή αισθάνονται πιο ένοχοι όταν έχουν σεξουαλική επαφή με τη σύντροφό τους. Η λαπαροσκοπική υστερεκτομή αποτελεί μία εμπειρία, η οποία μπορεί να κάνει ένα ζευγάρι να ενωθεί περαιτέρω και με πιο ουσιαστικό τρόπο. Πρόκειται για μια διαδικασία, την οποία οι δύο σύντροφοι έχουν τη δυνατότητα να την
αντιμετωπίσουν μαζί με τους εξής τρόπους:

  • Μιλώντας ο ένας στον άλλον.
  • Επικοινωνώντας τα συναισθήματα που έχουν, διότι αυτά μπορεί να αλλάζουν καθημερινά. Ακούγοντας ο ένας τις ανάγκες του άλλου.

Λαπαροσκοπική Υστερεκτομή – Αφαίρεση Μήτρας: Δίκτυο Υποστήριξης

Αν υπάρχει το κατάλληλο και σωστό δίκτυο υποστήριξης, το οποίο περιλαμβάνει τόσο το γιατρό, όσο και το σύντροφο της γυναίκας, τότε δεν υφίσταται καμία αιτία, ώστε να μη γίνει βελτίωση της σεξουαλικής δραστηριότητάς της μετά από την ανάρρωση από την επέμβαση. Όμως, πρέπει να τονιστεί ότι χρειάζεται χρόνος, ώστε οι γυναίκες να διαχειριστούν τις αμφιβολίες και τους φόβους που έχουν σε σχέση με το χειρουργείο. Επιπλέον, απαιτείται να γίνει επαρκής ενημέρωση στη γυναίκα καθώς επίσης και στο σύντροφό της, με σκοπό να μην υπάρξουν πολλές σεξουαλικές δυσκολίες, οι οποίες είναι πιθανό να εμφανιστούν μετά την εγχείρηση. Τέλος, καθώς η συμβουλευτική αποτελεί για τη γυναίκα και τον άνδρα μία ρουτίνα πριν τη στείρωση, αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει στη λαπαροσκοπική υστερεκτομή. Και αυτό, διότι, όπως και με τα υπόλοιπα είδη επεμβάσεων που είναι πιθανό να έχουν επίδραση στη σεξουαλική ζωή, η συμβουλευτική από κάποιον ειδικό πρέπει να αποτελεί μέρος της φροντίδας και των βασικών υπηρεσιών οποιασδήποτε γυναίκας, η οποία πρόκειται να υποβληθεί σε αφαίρεση μήτρας.

 

Στο gynaikaplus από τις εμπειρίες ετών του Dr. Μανώλη Δουλγεράκη και της Dr. Νούλη Ξενιτίδου η επιτυχία είναι ένα βήμα πιο κοντά. Από τις εξατομικευμένες εξετάσεις μέχρι τον τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, όλα είναι στη διάθεση των ιατρών για το καλύτερο αποτέλεσμα μία Λαπαροσκοπική Υστερεκτομή. Στόχος μας είναι, η εμπειρία κάθε γυναίκας μαζί μας να είναι μοναδική, παρέχοντάς της εξατομικευμένες υψηλών προδιαγραφών συμβουλευτικές και ιατρικές υπηρεσίες!

Close Menu