Skip to main content

Τι είναι η Κρυοσυντήρηση Ωαρίων;

Η κρυοσυντήρηση των ωαρίων είναι μία διαδικασία συλλογής και κατάψυξης των ωαρίων της γυναίκας, τα οποία θα της χρησιμεύσουν «σαν εφεδρεία» στο μέλλον, αν θελήσει να επιχειρήσει τη γονιμοποίησή τους για να επιτύχει εγκυμοσύνη.

Ουσιαστικά, είναι μία παράταση στη διατήρηση της γονιμότητάς της.

 

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται η κρυοσυντήρηση ωαρίων;

Στο Γυναικολογικό Μαιευτικό Κέντρο Gynaika Plus, έχουμε διάφορες περιπτώσεις γυναικών που δεν έχουν τον κατάλληλο σύντροφο στην παρούσα φάση ή που αναβάλουν την εγκυμοσύνη για αργότερα στη διάρκεια της ζωής τους, που εμφανίζουν ενδείξεις πρόωρης εμμηνόπαυσης ή βρίσκονται πριν από την έναρξη μιας ειδικής θεραπείας για κάποια σοβαρή πάθηση, κλπ. Οι γυναίκες αυτές βρίσκουν την εναλλακτική της κατάψυξης ωαρίων πολύ δελεαστική έως απαραιτήτως αναγκαία. Εμείς, στο Γυναικολογικό Μαιευτικό Κέντρο Gynaika Plus, είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα ενδεχόμενα και τις προκλήσεις της σύγχρονης τεχνολογίας.

 

Υαλοποίηση ή “Αργή Κατάψυξη”;

Υπάρχουν δύο τύποι μεθόδων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους εμβρυολόγους για την κατάψυξη και τη διατήρηση των ωαρίων: η υαλοποίηση, μια τεχνική “κατάψυξης αστραπιαία“, και η αργή κατάψυξη, μια παλαιότερη τεχνική που είναι, λοιπόν, ακριβώς αυτό που ακούγεται.

Να πώς λειτουργεί η αργή κατάψυξη: το κύτταρο ψύχεται πολύ αργά -με μείωση 0,3º-2º Κελσίου ανά λεπτό- μέχρι να φτάσει στην τελική θερμοκρασία αποθήκευσης των -196º Κελσίου (ή περίπου -320º Φαρενάιτ). Αυτή είναι η θερμοκρασία που απαιτείται για την ασφαλή διατήρηση των κατεψυγμένων ωαρίων – εξασφαλίζει ότι όλες οι βιολογικές διεργασίες παύουν στο εσωτερικό του κυττάρου. Συνολικά, η όλη διαδικασία διαρκεί μερικές ώρες, γι’ αυτό και η τεχνική αυτή ονομάζεται “αργή κατάψυξη”. (Μερικές φορές ονομάζεται επίσης “κατάψυξη ελεγχόμενου ρυθμού” ή “αργή προγραμματιζόμενη” κατάψυξη).

Αντίθετα, η υαλοποίηση είναι μια μέθοδος “κατάψυξης” που ψύχει τα κύτταρα τόσο γρήγορα στους -196ºC, ώστε να γίνονται “σαν γυαλί” ή “υαλοποιημένα”. Ενώ η τεχνική της αργής κατάψυξης διαρκεί ώρες, η υαλοποίηση ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά.

Όπως αποδεικνύεται, η ταχύτητα είναι πραγματικά σημαντική για την επιτυχία της κατάψυξης ωαρίων. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι όσο περισσότερο διαρκεί η διαδικασία κατάψυξης, τόσο πιο πιθανό είναι να σχηματιστούν κρύσταλλοι πάγου στο κύτταρο. Οι κρύσταλλοι πάγου  μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στις κυτταρικές δομές, μειώνοντας την πιθανότητα το κύτταρο να είναι λειτουργικό όταν αποψυχθεί. Η υαλοποίηση, εναλλακτικά, απαιτεί υψηλότερη συγκέντρωση κρυοπροστατευτικών ουσιών για την κατάψυξη των κυττάρων με ταχύτερο ρυθμό, μειώνοντας τον κίνδυνο να σχηματιστούν κρύσταλλοι πάγου στο εσωτερικό του κυττάρου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την κατάψυξη ωαρίων, καθώς τα ωάρια (σε αντίθεση με άλλα πράγματα που μπορεί να καταψύξουμε, όπως το σπέρμα) είναι κύτταρα μεγάλου μεγέθους με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

 

Ποια είναι η πιο εξελιγμένη μορφή κρυοσυντήρησης ωαρίων;

Οι γυναίκες ενημερώνονται ότι η πιο εξελιγμένη μορφή κρυοσυντήρησης ωαρίων, που δεν έχουν γονιμοποιηθεί, είναι σήμερα η υαλοποίηση (vitrification).

Η μέθοδος της υαλοποίησης:

  • πραγματοποιείται στο εργαστήριο εντός λίγων λεπτών,
  • δεν επιτρέπει το σχηματισμό κρυστάλλων που βλάπτουν τα ωάρια
  • και ενισχύει την προστασία τους έναντι της βλάβης, που μπορεί να υποστούν από τη διαδικασία της ψύξης – απόψυξης.

 

Είμαστε στη διάθεσή σας για την ενημέρωση και την πραγματοποίηση της επιθυμίας σας να διατηρήσετε τη γονιμότητά σας.

 

Στο επίκεντρο της επίσκεψης της γυναίκας στο ιατρείο μας είναι η παροχή εξατομικευμένης διάγνωσης από τον Γυναικολόγο, Λαπαροσκόπο και Χειρουργό Μαιευτήρα Dr. Μανώλη Δουλγεράκη με διαγνωστικό εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας τελευταίας γενιάς και ολοκληρωμένης λύσης στο πρόβλημα γυναικολογικής υγείας που την απασχολεί. Ενημερώνεται αναλυτικά για τις επιλογές που είναι διαθέσιμες όσον αφορά το προσωπικό της πρόβλημα υγείας και μαζί επιλέγουμε την καταλληλότερη αγωγή για εκείνη βάση των δικών της προσωπικών αναγκών στη καθημερινότητα της.

Close Menu