Skip to main content

Η εφηβεία σηματοδοτείται από πολλά ορόσημα, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης επίσκεψης μιας εφήβου σε γυναικολόγο. Αυτή η εμπειρία μπορεί να θέσει τις βάσεις για μια ολόκληρη ζωή συζητήσεων σχετικά με την αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι έφηβοι μπορεί να θέλουν να αρχίσουν να επισκέπτονται έναν γυναικολόγο. Ορισμένοι λόγοι είναι συνήθεις και άλλοι λιγότερο. Πότε λοιπόν είναι η κατάλληλη στιγμή;

Ακολουθούν μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους οι έφηβοι μπορεί να αρχίσουν να επισκέπτονται έναν γυναικολόγο. Και αν χρειάζεστε βοήθεια για να βρείτε έναν γυναικολόγο για την έφηβο σας; Ο δικός σας γυναικολόγος ή ο γενικός γιατρός της εφήβου σας είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι για να ζητήσετε συστάσεις.

Δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η περίοδός τους

Εάν η έφηβη σας δεν έχει αποκτήσει την πρώτη της περίοδο μέχρι τα 15 της, αξίζει να το ελέγξετε με έναν γυναικολόγο. Μπορούμε να εκτιμήσουμε αν τυχόν υποκείμενα ζητήματα προκαλούν την καθυστέρηση.

Οι περίοδοι τους είναι ασταθείς ή παρουσιάζουν προβλήματα

Το τι θεωρείται “φυσιολογική” περίοδος μπορεί να διαφέρει για τις έφηβες, όπως και για τις ενήλικες γυναίκες. Παρόλα αυτά, αν η περίοδος της εφήβου σας φαίνεται διαφορετική από ό,τι θα περιμένατε ή αν η έφηβη σας ενοχλείται από αυτήν, οι γυναικολόγοι μπορούν να σας βοηθήσουν. Είτε η περίοδος είναι πολύ επώδυνη, είτε πολύ βαριά, είτε έρχεται πολύ συχνά, είτε δεν έρχεται καθόλου συχνά – μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανησυχίες.

Παλεύουν με την εφηβεία

Η περίοδος είναι μόνο η αρχή. Οι έφηβοι μπορεί να έχουν και άλλα προβλήματα εφηβείας, όπως έντονη ακμή ή ανεπιθύμητη τριχοφυΐα. Ένας γυναικολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να συζητήσετε αυτά τα ζητήματα και τις πιθανές θεραπείες. Οι γυναικολόγοι μπορούν επίσης να καθησυχάσουν τους εφήβους σχετικά με τα φυσιολογικά σημάδια της ανάπτυξης.

Είναι σεξουαλικά ενεργοί ή σε σοβαρή σχέση

Το σεξ και οι σχέσεις είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ενηλικίωσης. Οι έφηβοι θα πρέπει να μπορούν να μιλούν γι’ αυτά με ασφαλή τρόπο. Μια επίσκεψη στον γυναικολόγο μπορεί να είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για την έφηβη να εξερευνήσει αυτά τα θέματα με έναν ουδέτερο ενήλικα. Οι γυναικολόγοι μπορούν να τα συζητήσουν όλα, από την επιλογή αντισύλληψης και την πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) μέχρι την κατανόηση του τι συνιστά μια υγιή σχέση. Να θυμάστε ότι πολλοί γονείς πιστεύουν ότι οι έφηβοι τους δεν κάνουν σεξ, ενώ στην πραγματικότητα κάνουν. Ο γυναικολόγος σας μπορεί επίσης να σας καθοδηγήσει σχετικά με το πώς να αναφέρετε αυτό το θέμα στον έφηβο σας.

Συχνές ερωτήσεις

Τι πρέπει να περιμένω στην πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο;

Η πρώτη επίσκεψη μπορεί να είναι απλώς μια συζήτηση με το γιατρό σου. Μπορείς να μάθεις τι να περιμένεις από τις μελλοντικές επισκέψεις και να ενημερωθείς σχετικά με το πώς να παραμείνεις υγιής. Μπορείς να κάνεις ερωτήσεις σχετικά με το σώμα σου, την ενηλικίωση και το σεξ. Μπορείς επίσης να κάνεις ορισμένες εξετάσεις και εμβολιασμούς.

Ο γιατρός σου μπορεί να κάνει πολλές ερωτήσεις για εσένα και την οικογένειά σου. Ορισμένες από αυτές μπορεί να φαίνονται προσωπικές, όπως ερωτήσεις σχετικά με την έμμηνο ρύση ή τυχόν σεξουαλική δραστηριότητα. Ο γυναικολόγος σου πρέπει να κάνει αυτές τις ερωτήσεις για να γνωρίζει καλύτερα πώς να σας φροντίσει.

Το να δίνεις ειλικρινείς απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις είναι το κλειδί για τη φροντίδα σου. Εάν ανησυχείς για το απόρρητο, θα πρέπει να το συζητήσεις με τον γιατρό σου πριν απαντήσεις σε ερωτήσεις. Πολλές από τις πληροφορίες που μοιράζεσαι μπορούν να παραμείνουν εμπιστευτικές.

Είναι φυσιολογικό να έχω άγχος πριν από την πρώτη επίσκεψη;

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι νευρικότητα για την πρώτη σου επίσκεψη. Μπορεί να σε βοηθήσει αν το συζητήσεις με τους γονείς σου ή με κάποιον άλλον που εμπιστεύεσαι. Ίσως να χρειαστεί να ενημερώσεις τον γιατρό σου ότι έχεις άγχος. Ο γυναικολόγος μπορεί να σε βοηθήσει να ηρεμήσεις.

Ποιες εξετάσεις γίνονται;

Μπορείς να κάνεις ορισμένες εξετάσεις κατά την πρώτη επίσκεψη. Εάν το επιλέξεις, μια νοσοκόμα ή ένα μέλος της οικογένειάς σου μπορεί να σε συνοδεύσει για οποιοδήποτε μέρος της εξέτασης. Τις περισσότερες φορές γίνονται αυτές οι εξετάσεις:

 • Γενική φυσική εξέταση
 • Εξωτερική εξέταση των γεννητικών οργάνων

Συνήθως δεν χρειάζεται να κάνεις πυελική εξέταση κατά την πρώτη επίσκεψη, εκτός εάν έχεις προβλήματα, όπως μη φυσιολογική αιμορραγία ή πόνο. Εάν είσαι σεξουαλικά ενεργή, μπορείς να υποβληθείς σε εξετάσεις για ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Οι περισσότερες από τις εξετάσεις που χρειάζονται οι έφηβοι μπορούν να γίνουν από τον γυναικολόγο με δείγμα ούρων.

Η Πρώτη Σου Γυναικολογική Επίσκεψη

Ποια εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν;

Τα εμβόλια προστατεύουν από ορισμένες ασθένειες. Τα ακόλουθα εμβόλια χορηγούνται σε όλες τις νεαρές γυναίκες ηλικίας 11 έως 18 ετών σε τακτική βάση:

 • Αναμνηστικό τετάνου-διφθερίτιδας-κοκκύτη (Tdap)
 • Εμβόλιο HPV
 • Εμβόλιο μηνιγγιτιδοκόκκου
 • Εμβόλιο κατά της γρίπης (ετησίως)

Άλλα εμβόλια μπορεί να χορηγηθούν εάν διατρέχεις αυξημένο κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες:

 • Εμβόλιο κατά του ιού της ηπατίτιδας Α
 • Εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου

Μπορεί επίσης να χρειαστεί εμβόλιο COVID-19. Και αν έχεις παραλείψει ή καθυστερήσει δόσεις εμβολίου κατά του ιού της ηπατίτιδας Β, εμβολίου κατά της ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς, εμβολίου κατά της ανεμοβλογιάς ή εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας, λάβε “συμπληρωματικές” δόσεις, όπως συνιστάται από τον γυναικολόγο σου.

Ποιες ανησυχίες μπορώ να συζητήσω με τον γυναικολόγο μου;

Πολλές νεαρές γυναίκες μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για την υγεία τους. Οι περισσότερες από αυτές τις ανησυχίες αποτελούν φυσιολογικό μέρος της ενηλικίωσης:

 • Κράμπες και προβλήματα με την έμμηνο ρύση
 • Ακμή
 • Βάρος
 • Σεξ και σεξουαλικότητα
 • Έλεγχος γεννήσεων
 • ΣΜΝ
 • Συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα

Μπορείς να μιλήσεις με τον γυναικολόγο σου για όλα αυτά τα θέματα και πολλά άλλα.

Έχω αυξημένη παρουσία τριχών σε κάποιες περιοχές, είναι φυσιολογικό;

Ο δασυτριχισμός παρατηρείται μόνο σε γυναίκες που εμφανίζουν αυξημένη τριχοφυΐα σε περιοχές του σώματος όπου δεν υπάρχουν φυσιολογικά τρίχες και ακολουθούν το ανδρικό πρότυπο. Τέτοιες περιοχές είναι το άνω χείλος του στόματος, οι παρειές, η πλάτη, η μέση γραμμή του στήθους, οι μαστοί, οι γλουτοί και η έσω επιφάνεια των μηρών.

Συνήθεις αιτίες υπερτρίχωσης είναι παθήσεις που προκαλούν αύξηση των επιπέδων των ανδρικών ορμονών, όπως:

 • όγκοι των επινεφριδίων, της υπόφυσης ή των ωοθηκών
 • υπερπλασία των επινεφριδίων
 • σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
 • υπερπλασία του στρώματος των ωοθηκών και η υπερθήκωση
 • παχυσαρκία
 • αντισυλληπτικά
 • αναβολικά στεροειδή
 • ιδιοπαθής (αδιευκρίνιστης αιτιολογίας)

Στην διερεύνηση της υποκείμενης κατάστασης σημαντικό ρόλο παίζει και ο χρόνος έναρξης της κατάστασης, η ταχύτητα της εγκατάστασης και οι συνοδές αλλαγές που μπορεί να παρατηρηθούν (π.χ. βραχνάδα φωνής)

Για την αντιμετώπιση της υπερτρίχωσης και του δασυτριχισμού, εκτός από την αντιμετώπιση των προαναφερθεισών καταστάσεων, συνήθως συστήνεται έλεγχος του βάρους, χορήγηση αντιανδρογόνων σκευασμάτων και προτείνονται και μηχανικοί τρόποι όπως ξύρισμα, αποτριχωτικές κρέμες, ηλεκτρόλυση, φωτόλυση και λέιζερ.

Υπερτρίχωση

Τι μπορώ να κάνω για να παραμείνω υγιής;

Κάνοντας ορισμένες επιλογές στον τρόπο ζωής σου μπορείς να είσαι δυνατή και υγιής για τα επόμενα χρόνια:

 • Διατήρησε ένα υγιές βάρος με ισορροπημένη διατροφή και συχνή άσκηση.
 • Απόφυγε το κάπνισμα, το άτμισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και τη χρήση παράνομων ναρκωτικών.
 • Ζήτησε βοήθεια εάν έχεις συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα ή αισθάνεσαι κατάθλιψη.
 • Χρησιμοποίησε αντισύλληψη αν είσαι ενεργή σεξουαλικά και δεν επιθυμείς να αποκτήσεις παιδί.
 • Προστατεύσου από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα χρησιμοποιώντας προφυλακτικό από λατέξ ή πολυουρεθάνη. Γνώρισε τους συντρόφους σου – όσο περισσότερους συντρόφους έχεις εσύ ή ο σύντροφός σου, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να κολλήσεις κάποιο ΣΜΝ.
 • Συνέχισε τις προτεινόμενες εξετάσεις ρουτίνας και τα εμβόλια.

Γιατί να μας επιλέξετε

Στο επίκεντρο της επίσκεψης της γυναίκας στο ιατρείο μας είναι η παροχή εξατομικευμένης διάγνωσης με διαγνωστικό εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας τελευταίας γενιάς και ολοκληρωμένης λύσης στο πρόβλημα γυναικολογικής υγείας που την απασχολεί. Ενημερώνεται αναλυτικά για τις επιλογές που είναι διαθέσιμες όσον αφορά το προσωπικό της πρόβλημα υγείας και μαζί επιλέγουμε την καταλληλότε

Ενημερώσου, επέλεξε και προστάτεψε ό,τι πολυτιμότερο έχεις: το σώμα σου και την υγεία σου!

Στο Εξειδικευμένο Κέντρο μας ΓΥΝΑΙΚΑ+ παρέχουμε εξατομικευμένες υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας για τη σύγχρονη Γυναίκα σε κάθε στάδιο της Ζωής της.

 

Close Menu