Skip to main content

Ετήσιες Γυναικολογικές εξετάσεις – Γιατί είναι σημαντικές;

Οι ετήσιες γυναικολογικές εξετάσεις είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες λαμβάνουν προληπτικό έλεγχο και εκπαίδευση για την υγεία τους. Παρόλο που οι συστάσεις για τον έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια και πολλές γυναίκες χρειάζεται να υποβάλλονται σε εξετάσεις μόνο κάθε τρία έως πέντε χρόνια, θα πρέπει να εξακολουθείτε να επισκέπτεστε τον γυναικολόγο σας ετησίως για να διασφαλίζετε τη συνολική γυναικολογική σας υγεία.

Ο γυναικολογικός έλεγχος διενεργείται από εξειδικευμένο γυναικολόγο και συνιστάται να πραγματοποιείται κάθε ένα έτος. Η κλινική μας απαρτίζεται από μια έμπειρη ομάδα γυναικολόγων που έχουν ως κύριο μέλημά τους την απόλυτη ασφάλεια και άνεση της ασθενούς.

Στόχος μας είναι, η εμπειρία κάθε γυναίκας μαζί μας να είναι Μοναδική, παρέχοντας της εξατομικευμένες Υψηλών Προδιαγραφών Συμβουλευτικές και Ιατρικές Υπηρεσίες. 

Τι θέματα μπορούν να συζητηθούν;

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, εσείς και ο γιατρός σας μπορεί να συζητήσετε:

  • Τον έλεγχο των γεννήσεων.
  • Έλεγχος και πρόληψη σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ).
  • Κολπικές λοιμώξεις.
  • Προβλήματα εμμήνου ρύσεως.
  • Πυελικό πόνο.
  • Σεξουαλική λειτουργία.
  • Συμβουλευτική πριν από τη σύλληψη.
  • Γονιμότητα.
  • Συμπτώματα εμμηνόπαυσης.
  • Υγεία των οστών.
  • Ακράτεια ούρων.
  • Αλλαγές στο στήθος.

Πολλές παθήσεις που επηρεάζουν την υγεία των γυναικών, όπως ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και ο καρκίνος του μαστού, μπορεί να μην παρουσιάζουν σημεία ή συμπτώματα. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με εξετάσεις και τεστ ΠΑΠ μπορεί να ανιχνεύσει αυτές τις καταστάσεις σε πρώιμα στάδια, όταν μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά.

Ο γυναικολόγος σας μπορεί επίσης να συζητήσει τρόπους διασφάλισης της συνολικής σας υγείας, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της άσκησης, της διακοπής του καπνίσματος, της ψυχικής υγείας και των εμβολιασμών.

Γυναικολογικές Εξετάσεις

Τι πρέπει να περιμένω σε μια γυναικολογική εξέταση;

Ο γυναικολογικός έλεγχος περιλαμβάνει τη λήψη του ατομικού και οικογενειακού ιατρικού ιστορικού της γυναίκας, καθώς και τη γυναικολογική εξέταση, τον διακολπικό υπέρηχο, το τεστ Παπανικολάου και την εξέταση μαστών. Μέσω του ιατρικού ιστορικού ο γυναικολόγος έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει μια πρώτη εικόνα για τη κληρονομικότητα, την κατάσταση της υγείας και τον τρόπο ζωής της ασθενούς, ώστε να αξιολογήσει πιθανούς παράγοντες κινδύνου παθήσεων.

Στην αρχή ελέγχονται τα έξω γεννητικά όργανα, το περίνεο και η περιπρωκτική χώρα. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια του κολποδιαστολέα, εξετάζοναι ο κόλπος και ο τράχηλος για τυχόν βλάβες, φλεγμονές ή ανατομικές ανωμαλίες. Τέλος γίνεται η αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση για την ψηλάφηση των έσω γεννητικών οργάνων και την αναγνώριση τυχόν παθολογικών καταστάσεων. Κάποιες φορές και σε ειδικές περιστάσεις μπορεί να απαιτηθεί συμπληρωματική εξέταση από το ορθό. Επίσης, αν κριθεί απαραίτητο, λαμβάνονται καλλιέργειες κολπικού εκκρίματος.

Ποιες ανησυχίες πρέπει να αναφέρω κατά την ετήσια εξέταση;

Θα πρέπει να θέσετε γυναικολόγο οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με την υγεία σας ή να συζητήσετε τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχετε. Εάν αντιμετωπίσετε κάποιο από τα ακόλουθα, θα πρέπει να το αναφέρετε:

  • Πόνο στην πύελο ή φούσκωμα
  • Διαταραχές και αστάθεια περιόδου
  • Αιμορραγία, βαριές περίοδοι, αιμορραγία μεταξύ των περιόδων ή αιμορραγία μετά το σεξ
  • Επώδυνη επαφή
  • Ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις
  • Αλλαγές στο αιδοίο
  • Προβλήματα στην κίνηση του εντέρου ή στην ούρηση
  • Συμπτώματα εμμηνόπαυσης
  • Οποιαδήποτε προβλήματα στο στήθος, όπως πόνος, εξογκώματα ή εκκρίσεις από τη θηλή

Ποιες τακτικές εξετάσεις πρέπει να κάνω;

Τα είδη και η συχνότητα των εξετάσεων ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας, τους προσωπικούς παράγοντες κινδύνου και το οικογενειακό ιστορικό.

Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν:

Έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αν δεν αντιμετωπιστούν, αυτά τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές, όπως φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, υπογονιμότητα και χρόνιο πόνο. Συνιστάται ετήσιος έλεγχος για τις σεξουαλικά ενεργές γυναίκες κάτω των 25 ετών. Οι γυναίκες ηλικίας 25 ετών και άνω μπορεί να ωφεληθούν από την εξέταση εάν έχουν πολλαπλούς συντρόφους, νέο σύντροφο, ανησυχίες σχετικά με την έκθεση ή έχουν διαγνωστεί πρόσφατα με άλλο ΣΜΝ.

Κυτταρολογία υγρής φάσης (thin prep). Τα τελευταία χρόνια μια καινούργια μέθοδος ελέγχου των κυττάρων που συλλέγονται εγγυάται ακόμη πιο αξιόπιστα αποτελέσματα. Πρόκειται για την κυτταρολογία υγρής φάσης (thin prep), κατά την οποία τα επιχρίσματα τοποθετούνται απευθείας σε μπουκαλάκι με συντηρητικό υγρό μεταφοράς. Με αυτή την μέθοδο γίνεται ακριβέστερα και ευκολότερα η διάγνωση, ενώ μπορούν να γίνουν και άλλες εξετάσεις, όπως ανίχνευση και τυποποίηση του DNA του HPV.

Το τεστ Παπανικολάου αποτελεί μια κολπική εξέταση, μέσω της οποίας ο γυναικολόγος έχει τη δυνατότητα να λάβει δείγμα κυττάρων από τον τράχηλο και ακολούθως να το στείλει για εργαστηριακό έλεγχο. Σκοπός είναι ο εντοπισμός προκαρκινικών ή καρκινικών αλλοιώσεων και ιών όπως τα κονδυλώματα και ο έρπης. Το Τεστ Παπανικολάου πρέπει να πραγματοποιείται ακόμα κι αν η γυναίκα έχει κάνει το εμβόλιο κατά των κονδυλωμάτων.

Το υπερηχογράφημα ή αλλιώς διακολπικός υπέρηχος είναι μια ανώδυνη απεικονιστική εξέταση που δεν έχει ακτινοβολία. Αντιθέτως, γίνεται με τη χρήση ήχων πολύ υψηλής συχνότητας που δεν προκαλούν καμία παρενέργεια ή επιπλοκή στην εξεταζόμενη. Μέσω των σύγχρονων συσκευών υπερήχων που διαθέτει η κλινική GynaikaPlus, απεικονίζονται σε τρισδιάστατη μορφή οι τυχόν ανωμαλίες που δεν φαίνονται στην γυναικολογική εξέταση, όπως οι κύστες, τα ινομυώματα, οι πολύποδες και οι φλεγμονές, ακόμα κι αν είναι σε ασυμπτωματικό στάδιο.

Παρά το γεγονός ότι η εξέταση μαστών (μαστογραφία) συμπεριλαμβάνεται στον γυναικολογικό έλεγχο, συνιστάται η κάθε γυναίκα να εκτελεί τη διαδικασία μόνη της μια φορά τον μήνα. Η τακτική εξέταση μαστών είναι η αμεσότερη λύση πρόληψης του καρκίνου του μαστού, ο οποίος πλήττει ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία. Η εξέταση μαστών γίνεται με ψηλάφηση μαστών και οπτική παρατήρηση, ενώ μπορεί να συμπληρωθεί και από υπερηχογράφημα. Στις γυναίκες που έχουν περάσει το 35ο έτος της ηλικίας τους, συνιστάται η μαστογραφία.

Εξέταση οστικής πυκνότητας: Η εξέταση αυτή συνιστάται σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω ή σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που είναι νεότερες των 65 ετών, αλλά διατρέχουν κίνδυνο για οστικά κατάγματα.

Εξέταση διαβήτη και αξιολόγηση του προφίλ λιπιδίων (χοληστερόλης): Μια εξέταση αίματος μπορεί να καθορίσει εάν το σάκχαρο και η χοληστερόλη σας βρίσκονται εντός των φυσιολογικών ορίων ή εάν πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αυτό θα πρέπει να συνιστάται περιοδικά από τον γιατρό σας.

Μιλήστε με τον γυναικολόγος σας

Μην φοβάστε ή ντρέπεστε να κάνετε μια ερώτηση ή να συζητήσετε μια ανησυχία με τον γυναικολόγο σας. Οι πιθανότητες είναι ότι ο γυναικολόγος σας έχει κάνει την ίδια ερώτηση πολλές φορές στο παρελθόν.

Εάν ο γυναικολόγος σας ζητήσει πρόσθετες εξετάσεις, όπως αιματολογικές εξετάσεις ή υπερηχογράφημα, είναι σημαντικό να πραγματοποιήσετε αυτές τις εξετάσεις.

Οι ετήσιες γυναικολογικές εξετάσεις πριν από την εμφάνιση κάποιου προβλήματος είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της γυναικολογικής – και συνολικής – υγείας και ευεξίας σας.

Γιατί να μας επιλέξετε

Στο επίκεντρο της επίσκεψης της γυναίκας στο ιατρείο μας είναι η παροχή εξατομικευμένης διάγνωσης με διαγνωστικό εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας τελευταίας γενιάς και ολοκληρωμένης λύσης στο πρόβλημα γυναικολογικής υγείας που την απασχολεί. Ενημερώνεται αναλυτικά για τις επιλογές που είναι διαθέσιμες όσον αφορά το προσωπικό της πρόβλημα υγείας και μαζί επιλέγουμε την καταλληλότε

Ενημερώσου, επέλεξε και προστάτεψε ό,τι πολυτιμότερο έχεις: το σώμα σου και την υγεία σου!

Στο Εξειδικευμένο Κέντρο μας ΓΥΝΑΙΚΑ+ παρέχουμε εξατομικευμένες υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας για τη σύγχρονη Γυναίκα σε κάθε στάδιο της Ζωής της.

 

Close Menu