Skip to main content

 

 

Όταν αναφερόμαστε στον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (Human Papilloma Virus ή συντομογραφικά HPV), εννοούμε το Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα με τη μεγαλύτερη διάδοση σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια οικογένεια ιών, η οποία αποτελείται περίπου από 200 μέλη, με 40 από αυτά να πλήττουν τα γεννητικά όργανα σε άντρες και γυναίκες.

 

Κολποσκόπηση και HPV: Οι σημαντικότερες πληροφορίες για τα κονδυλώματα

 

Σχετικά με τον ιό των κονδυλωμάτων, ή αλλιώς HPV, ισχύουν τα εξής:

 

  • Όλες οι χώρες του κόσμου έχουν ανθρώπους που νοσούν από τον συγκεκριμένο ιό.
  • Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως κάποιος ο οποίος έχει στη ζωή του περισσότερους από 3 διαφορετικούς σεξουαλικούς συντρόφους, έχει μολυνθεί από HPV.
  • Η μετάδοση του ιού γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με τη σεξουαλική επαφή οποιουδήποτε είδους.
  • Το προφυλακτικό, ως μέθοδος προφύλαξης δεν προσφέρει 100% προστασία από τον ιό των κονδυλωμάτων.
  • Συνήθως, μετά την μόλυνση από HPV, χρειάζεται ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να φανούν οι πρώτες αλλοιώσεις στο σώμα.
  • Το βασικότερο και σημαντικότερο πρόβλημα που προκαλούν τα κονδυλώματα είναι ότι, σε ελάχιστες περιπτώσεις, ενδέχεται να οδηγήσει στο να παρουσιαστεί καρκίνος.
  • Συνήθως, όταν εμφανίζεται καρκίνος, είναι καρκίνος της μήτρας. Σε λιγότερες περιπτώσεις παρουσιάζεται καρκίνος του στοματοφάρυγγα, του πρωκτού, του αιδοίου και του κόλπου στις γυναίκες.

 

 

Φυσικά, δεν είναι όλα τα στελέχη του ιού εξίσου επικίνδυνα για τον ασθενή με HPV. Υπάρχουν κάποια στελέχη που θεωρούνται υψηλού κινδύνου για τη δημιουργία καρκίνου, ενώ υπάρχουν άλλα που είναι χαμηλού κινδύνου.

 

Μέθοδοι πρόληψης του ιού HPV

 

Το θετικό με τα κονδυλώματα είναι ότι η δράση τους είναι γνωστή πολλά χρόνια. Επομένως, υπάρχει μέθοδος πρόληψης.

 

Αρχικά, για περισσότερο από μια δεκαετία, υπάρχει η δυνατότητα πρωτογενούς πρόληψης, χάρη στο εμβόλιο ενάντια στον ιό HPV. Μάλιστα, τα τελευταία πέντε χρόνια, είναι δυνατό να επιλεχθούν και δεύτερης γενιάς εμβόλια, τα οποία είναι και περισσότερο αποτελεσματικά ενάντια στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και των αλλοιώσεων που προηγούνται.

 

Ωστόσο, το Τεστ Παπ πρωταγωνιστεί ανάμεσα στις μεθόδους πρόληψης των κονδυλωμάτων και προϋπάρχει του εμβολίου για πολλές δεκαετίες. Πρόκειται για το τεστ το οποίο εφηύρε ο Έλληνας Γεώργιος Παπανικολάου. Το Τεστ Παπ έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει μολυσμένα κύτταρα. Επιπρόσθετα, εντοπίζει όλες τις γυναίκες που πρόκειται να νοσήσουν, καθώς κι εκείνες που παρουσιάζουν ήδη αλλοιώσεις εξαιτίας του ιού HPV.

 

Η συγκεκριμένη δευτερογενής πρόληψη έχει σώσει από τον καρκίνο εκατομμύρια γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης, περιλαμβάνεται στα παγκόσμια προγράμματα προληπτικής ιατρικής.

 

Φυσικά, υπάρχουν κι άλλες μέθοδοι δευτερογενής πρόληψης ενάντια στα κονδυλώματα. Η σύγχρονη βιολογία δίνει πλέον τη δυνατότητα να ανιχνεύεται το DNA του ιού. Μέσω αυτής της ανίχνευσης, ταυτοποιείται το στέλεχος που έχει προσβάλει τον ασθενή και κατατάσσεται σε υψηλού ή χαμηλού κινδύνου.

 

Ακόμα, πλέον είναι δυνατή η ανίχνευση πρωτεϊνών που παράγει ο ιός. Έτσι, μπορεί να γίνει προσδιορισμός της βαρύτητας και της ταχύτητας της εξέλιξης των αλλοιώσεων του ιού.

 

Ωστόσο, η κολποσκόπηση αποτελεί το σημαντικότερο ίσως εργαλείο ανίχνευσης των κονδυλωμάτων. Εξίσου σημαντική είναι και η βιοψία των αλλοιώσεων του κατώτερου γενετικού συστήματος της γυναίκας.

 

Σχετικά με την κολποσκόπηση, αναδεικνύει, αρχικά, το κατά πόσο ο ιός HPV έχει προκαλέσει αλλοιώσεις ή οχι. Πιο συγκεκριμένα, μέσω της κολποσκόπησης εντοπίζεται με ακρίβεια η θέση της βλάβης, καθώς και η έκταση και η βαρύτητά της.

 

Επιπρόσθετα, είναι δυνατό να αξιολογηθεί η πορεία του προβλήματος και της βλάβης, δηλαδή το εάν υποχωρεί, εάν μένει στάσιμη ή εάν εξελίσσεται. Έτσι, όταν κριθεί απαραίτητο, τότε πραγματοποιείται κολποσκοπικά βιοψία αυτής της βλάβης. Αυτό γίνεται με απόλυτη ακρίβεια και με τον ελάχιστο τραυματισμό των ιστών, καθώς χρησιμοποιείται μικροσκόπιο κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης εξέτασης.

 

Ακολούθως, το τεμάχιο που έχει τη βλάβη αναλύεται ιστολογικά και μοριακά, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες καθορίζουν και τις επόμενες θεραπευτικές παρεμβάσεις ή το πλάνο της παρακολούθησης της γυναίκας από τον γυναικολόγο.

 

Κολποσκόπηση και HPV: Πότε είναι απαραίτητη η εξέταση;

 

Αυτό που ισχύει για την κολποσκόπηση είναι ότι απαιτεί ειδικές γνώσεις, καθώς δεν είναι μια εξέταση ρουτίνας. Ο γυναικολόγος που θα την πραγματοποιήσει πρέπει να έχει τόσο την κατάλληλη κατάρτιση, όσο και την εμπειρία. Οι περιπτώσεις που διενεργείται είναι όταν το Τεστ ΠΑΠ ή κάποιο τεστ μοριακού ελέγχου δείξει ότι υπάρχει πρόβλημα. Τότε, η κολποσκόπηση γίνεται απαραίτητη.

 

Για παράδειγμα, υπάρχει περίπτωση να φανεί:

  • Παρουσία HPV
  • Άγνωστης βαρύτητας αλλοιώσεις του τραχήλου LGSIL
  • Υψηλόβαθμες αλλοιώσεις HGSIL
  • Καρκίνος

 

Άλλες περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο να γίνει κολποσκόπηση είναι όταν ο γυναικολόγος παρατηρήσει κάτι ύποπτο κατά την κλινική γυναικολογική εξέταση. Επίσης, στην περίπτωση που η γυναίκα αναφέρει ύποπτη συμπτωματολογία, όπως για παράδειγμα να ματώνει κατά τη σεξουαλική επαφή ή να πιάνει κάτι παράξενο.

 

Τέλος, κολποσκοπικά διενεργούνται πολλές χειρουργικές επεμβάσεις της περιοχής του κατώτερου γενετικού συστήματος, σε περιπτώσεις που απαιτείται υψηλή ακρίβεια.

 

Τέτοιες περιπτώσεις είναι:

 

  • Laser
  • Εξάχνωση κονδυλωμάτων της πρωκτογενετικής περιοχής και του κόλπου
  • Εξετάσεις παρακολούθησης πολλών γυναικών που έχουν νοσήσει από γυναικολογικό καρκίνο

 

 

Κολποσκόπηση και HPV: Ποια είναι η διαδικασία της εξέτασης;

 

Η κολποσκόπηση πραγματοποιείται στα εξωτερικά ιατρεία. Επίσης, δεν χρειάζεται σχεδόν ποτέ να γίνει αναισθησία.

 

Η διαδικασία είναι η ακόλουθη:

 

  1. Η γυναίκα τοποθετείται στη θέση της γυναικολογικής εξέτασης.
  2. Ο γιατρός χρησιμοποιεί μια ειδική συσκευή, το κολποσκόπιο. Πρόκειται για έναν μεγάλο μεγεθυντικό φακό, που περιλαμβάνει εστίαση που μπορεί να μεταβληθεί. Είναι συνδεδεμένος με μια ισχυρή φωτεινή πηγή. Επιπρόσθετα, υπάρχουν τα ψηφιακά μικροσκόπια, τα οποία προσφέρουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής εστίασης.
  3. Η συγκεκριμένη συσκευή είναι δυνατό να καταγράψει εικόνες της εξέτασης.
  4. Η διάρκεια της εξέτασης είναι λίγα λεπτά.
  5. Ο γυναικολόγος εξετάζει λεπτομερώς την ασθενή, με τη χρήση δύο ειδικών διαλυμάτων, διαδοχικά στις περιοχές του αιδοίου, του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας.
  6. Το εσωτερικό της μήτρας, καθώς και οι ωοθήκες, είναι αδύνατο να εξεταστούν μέσω της κολποσκόπησης.
  7. Ακολούθως, εντοπίζονται, φωτογραφίζονται και αξιολογούνται οι βλάβες που έχει η περιοχή.
  8. Στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο, λαμβάνεται δείγμα από τη βλάβη ή εξαιρείται ολόκληρη η αλλοίωση μέσα από το μικροσκόπιο. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια laser ή και άλλων πηγών ενέργειας.
  9. Ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως είναι απαραίτητη η αναισθησία.

 

Η κολποσκόπηση δεν πονάει, ωστόσο υπάρχει μια ενόχληση που θυμίζει ήπιο πόνο περιόδου. Επιπλέον, δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα στην ασθενή, ακόμα και εάν παρθούν βιοψίες.

 

Φυσικά, η όποια ενόχληση προκαλεί η κολποσκόπηση δεν συγκρίνεται με το τεράστιο όφελος του εντοπισμού και της θεραπείας του ενός θέματος υγείας. Αντίθετα, αν η όποια βλάβη αφεθεί ανεξέλεγκτη ενδέχεται να απειλήσει την υγεία της γυναίκας.

 

Close Menu